Obbi Oulare en Felipe Avenatti kregen beide voldoende kansen, maar het wilde maar niet lukken. Of ze de weg naar doel met de meer aanvallend ingestelde Leye aan het roer wel zouden vinden, zullen we nooit weten, want ze werden door het Luikse bestuur naar de B-kern gestuurd in afwachting van een transfer. Bij de zoektocht naar een nieuwe targetspits is Standard uitgekomen bij de Braziliaan João Klauss de Mello (23), die enkele centimeters minder maar wel meer adelbrieven dan Oulare en Avenatti kan voorschotelen en eerder deze transferperiode een voorstel van KV Mechelen afwees.

Klauss, die een Braziliaanse vader en een Italiaanse moeder heeft, is een grote stevige spits met een neus voor doelpunten. Hij werd vier jaar geleden door TSG Hoffenheim naar Europa gehaald en staat erom bekend met beide voeten te kunnen afdrukken. Na wat wedstrijden bij de reserveploeg werd hij in 2018 uitgeleend aan de Finse topclub HJK Helsinki, waarmee hij kampioen werd en daarnaast ook de titel van topschutter (21 goals uit 33 competitiewedstrijden) en Speler van het Seizoen op zijn palmares mocht schrijven.

Na dat boerenjaar in Finland zette de spits een stap vooruit: LASK Linz trok hem op uitleenbasis aan voor anderhalf seizoen. Ook bij de club uit het noorden van Oostenrijk was hij een onbetwiste basisspeler en liet hij 24 treffers noteren in 61 wedstrijden. Hij werd met met zijn team uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League door Club Brugge, maar ook in het Jan Breydelstadion deed hij de netten trillen.

Dit seizoen maakte Klauss deel uit van de selectie van Hoffenheim. Hij moest door de enorme concurrentie bij de Duitse ploeg echter tevreden zijn met enkele invalbeurten in de Bundesliga en vier basisplaatsen in de Europa League, onder meer tegen Gent. Een nieuwe uitleenbeurt drong zich op en ook KV Mechelen was geïnteresseerd. Klauss wees het voorstel van KVM af en koos voor Standard. Maandag zag hij vanuit de tribune hoe zijn nieuwe ploegmaats Waasland-Beveren versloegen, dinsdag legde hij zijn medische tests af. De Rouches huren Klauss, die meteen ook bijtekende tot 2024 bij Hoffenheim, voor anderhalf seizoen en namen een aankoopoptie op in de deal.

Klauss koos voor het rugnummer 14

Wat met Oulare en Avenatti? De eerste ontving een aanbod van Barnsley, dat een akkoord had met Standard (huur met aankoopoptie van anderhalf miljoen euro), maar ging daar niet op in. De Uruguayaan leek op weg naar KV Mechelen (ook huur met aankoopoptie), maar doordat hij zelf twijfelde aan de transfer keken de Kakkers uit naar andere opties, waaronder dus Klauss. Het is momenteel onduidelijk of KVM nog geïnteresseerd is. Ook KV Kortrijk wil Avenatti huren, maar dan wel zonder aankoopoptie en met slechts een kleine loonovername, wat Standard (voorlopig) niet ziet zitten.

Advertentie