In de derde wedstrijd van de WK-kwalificatiecampagne hebben de Rode Duivels met 8-0 gewonnen van Wit-Rusland. Zo sloten de Belgen het eerste drieluik van de voorronde van het WK 2022 af met een, al bij al, mooie 7 op 9. 

Een overwinning tegen Wales en een gelijkspel tegen Tsjechië. Een degelijke 4 op 6 tegen de twee voornaamste concurrenten uit de groep. Toch overheerste zaterdag vooral teleurstelling na de moeizame 1-1 in Praag. Tegen Wit-Rusland, 88ste op de FIFA-ranking, moest er hoe dan ook gewonnen worden. 

“Drie wedstrijden op zes dagen is enorm zwaar. Zeker voor aanvallende spelers”, zei bondscoach Roberto Martinez. Hij schudde zijn opstelling dan ook stevig door elkaar. Maar liefst acht andere namen in vergelijking met de partij van zaterdag. Trossard werd beloond voor zijn goede invalbeurt tegen Tsjechië. Ook Doku, nog geen potten gebroken bij de Duivels, en Batshuayi, altijd goed bij de Duivels, stonden aan de aftrap. 

De Wit-Russen wonnen zaterdag tegen Estland hun eerste wedstrijd van de WK-voorronde. Wit-Rusland kwam tot twee keer toe op achterstand, maar onder meer een rode kaart voor Estland en twee doelpunten van Vitali Lisakovich zorgden voor een 4-2-overwinning. 

De vervangers doen het

De Belgen begonnen zeer gretig aan de partij en drongen de Wit-Russen achteruit. Met een hakbal devieerde Alderweireld een corner in het zijnet. Ook een voorzet van Doku belandde via een Wit-Russisch been in het zijnet. De eerste grote kans was voor Batshuayi. Hij trapte een uitstekende voorzet recht op doelman Gutor. Een grote kans – al moest hij de bal wel in de lucht en vrij ver voor zich uit beroeren – die hij normaal niet laat liggen in het truitje van de nationale ploeg. 

Een paar minuten later was het wel raak voor sluipschutter Michy. Doku kneep naar binnen, ging vlot voorbij zijn man en met een listige steekbal zette hij Batshuayi alleen voor de doelman. Die twijfelde niet en ramde de bal staalhard in het dak van het doel. Assist en doelpunt van spelers die een moeilijk seizoen kennen bij hun club. 

De Wit-Russen kregen geen voet aan de grond. Nog geen vijf minuten na het openingsdoelpunt verdubbelde Hans Vanaken de voorsprong. Meunier had alle tijd van de wereld om een voorzet te trappen richting de infiltrerende Vanaken die maar had binnen te tikken: 2-0.  

De Belgen controleerden de wedstrijd en enkele minuten voor de rust kreeg Leandro Trossard wat ruimte op 20 meter van het doel. Met een heerlijk zondagsschot in de winkelhaak maakte hij er 3-0 van.  

En dan was het nog niet gedaan. Dennis Praet lanceerde Doku die nog een man moest passeren. Het jeugdproduct van Anderlecht ging zo snel voorbij de Wit-Russische verdediger dat de man er een verkoudheid aan zal overhouden. De flankspeler legde de bal daarna proper naast de doelman: 4-0.  

Sterke Doku 

Bondscoach Martinez kon tevreden zijn over de eerste helft. Trossard, Batshuayi en vooral Doku lieten een gretige indruk na. Tegen een weliswaar zeer zwakke tegenstander toonden ze dat ze hun plaats in deze (ruime) selectie wel degelijk verdienen. Ook het centrale middenveld, met Praet en Vanaken, draaide goed. Daarbij moet uiteraard benadrukt worden dat ze defensief niet op de proef werden gesteld.

De Rode Duivels gingen op hetzelfde elan verder in de tweede helft. Met een schuiver vanop afstand verschalkte Dennis Praet doelman Gorut voor een vijfde keer. Forfaitscore na nog geen 50 minuten voetballen. 

Na iets meer dan een uur voetballen mocht ook Benteke invallen. De kopbalsterke spits verving Batshuayi. Ook Vertonghen mocht gaan rusten. In zijn plaats kwam Leander Dendoncker postvatten centraal achterin. Aan de rust was ook Boyata al ingevallen voor Denayer. 

Men vroeg een doelpuntenkermis, men kreeg een doelpuntenkermis. Op een gemeten voorzet van Alderweireld kwam Benteke slim voor zijn man en zo kon de spits het zesde Belgische doelpunt op zijn naam schrijven. 

Wat zal Doku tevreden terugkijken op deze interland. Met nog een assist zette hij Trossard in 76ste minuut op weg naar zijn tweede doelpunt van de avond. Met een doelpunt een twee assists speelde de Rennes-speler veruit zijn beste wedstrijd voor de Rode Duivels.  

Vlak voor affluiten maakte ook Hans Vanaken zijn tweede doelpunt. Van net binnen het strafschopgebied klopte hij de doelman tegenvoets. De ingevallen Adnan Januzaj, die Doku was komen vervangen, gaf de voorzet en pikte zo ook nog zijn assist mee.

Na de waarschuwing tegen Tsjechië kunnen de Duivels na deze overwinning met een goed gevoel terugkeren richting hun club. Ook Roberto Martinez zal tevreden terugkijken op deze partij waar de minder vaste waarden zijn vertrouwen niet beschaamd hebben.

De volgende afspraak van de Rode Duivels is op zondag 6 juni. Dan komt Kroatië op bezoek voor een vriendschappelijke wedstrijd ter voorbereiding op het EK. De vierde wedstrijd in de voorronde van WK 2022 staat gepland op donderdag 2 september in en tegen Estland. 

Advertentie