In navolging van de interlandperiode van de Rode Duivels werd er al duchtig gediscussieerd over de mogelijke EK-selectie. Een van de vraagstukken die de bondscoach nog moet oplossen, speelt zich af in de spits. Wordt er naast certitude Lukaku gekozen voor Batshuayi of Benteke? Of nemen we ze misschien toch best allebei mee? De statistieken van de duivelse spitsen zijn alleszins subliem onder Martínez.

De 8-0-overwinning tegen Wit-Rusland was alweer de 54e interland van Roberto Martínez bij de Rode Duivels. In het overgrote deel van de wedstrijden (36) stond Romelu Lukaku aan de aftrap. Dat hij de eerste keuze is in de spits, staat als een paal boven water. Onder de Spaanse bondscoach speelde hij 2913 minuten en scoorde hij 42 keer. Een goal om de 69 minuten, dat kan tellen.

Scorende jokers

Als we kijken naar de gespeelde minuten, lijkt de pikorde duidelijk. Michy Batshuayi speelde 1396 minuten onder Martínez, waarin hij 19 keer wist te scoren. Hij scoort eens om de 73 minuten in het tijdperk Martínez. Telkens als hij speelt, staat hij er en scoort hij ook. Ondanks het feit dat hij weinig in actie komt bij Crystal Palace, bewijst hij keer op keer dat hij je hem er toch best bijneemt. Na een zwaar seizoen zouden de nog frisse spelers bovendien wel eens cruciaal kunnen blijken.

Christian Benteke is door velen al afgeschreven, en viel ook enkele keren naast de selectie. Op het WK in Rusland was hij er ook niet bij. Enkele keren kreeg hij toch zijn kans van Martínez, in totaal mocht hij 409 minuten spelen. Daarin was hij toch goed voor 9 doelpunten. Daarmee is hij in ratio de meest vlotte doelpuntenmaker onder deze nationale oefenmeester. Al mag er wel bij gezegd worden dat die doelpunten vielen tegen Gibraltar, San Marino, Cyprus, Rusland en Wit-Rusland. Aangezien Benteke naast zijn goede voeten en doelgerichtheid ook over veel lengte beschikt, zou hij als eventuele invaller in een Fellaini-rol van nut kunnen zijn.

Divock Origi kan zijn vakantie al boeken voor deze zomer. Als je gepasseerd wordt in een selectie van 32 spelers, is de conclusie snel getrokken. In de allereerste interland van Martínez, de 0-2-nederlaag tegen Spanje, stond de Limburger nochtans in de basis. Die kans viel hem daarna nog maar één keer te beurt, in de 0-4-overwinning tegen San-Marino. Overtuigen deed hij toen niet. In totaal speelde hij 174 minuten onder Martínez. Hij wist daarin geen enkele keer het net te vinden.

Advertentie