Met nog twee speeldagen op de kalender is de Jupiler Pro League het toneel van een spannende strijd om een plekje in Play-off 1 of Play-off 2. Maar ook de degradatiestrijd is allesbehalve beslist. Cercle Brugge, Moeskroen en Waasland-Beveren zijn de drie voornaamste kandidaten, maar ook KV Kortrijk moet nog uitkijken. Eén team degradeert rechtstreeks, de voorlaatste speelt barrages tegen de nummer 2 van 1B en de ploeg die op plaats 16 eindigt is gered. Wie blijft in de Jupiler Pro League en wie degradeert? We zetten alle scenario’s op een rij.

Na het 2-4-verlies van Waasland-Beveren tegen – toen nog – degradatieconcurrent STVV wordt het voor de Oost-Vlamingen moeilijk zich rechtstreeks van een verlengd verblijf in 1A te verzekeren. Echter, in het (Belgisch) voetbal is alles mogelijk en valt de beslissing pas wanneer de strijd gestreden is. De Waaslanders hebben het makkelijkste programma van de drie, maar moeten wel 4 punten inhalen.

Nr.PloegPWDS
15KV Kortrijk3610-11
16Cercle Brugge 3210-14
17Moeskroen 317-19
18Waasland-Beveren287-26
Klassement Jupiler Pro League, speeldag 32

Op twee speeldagen van het einde is er dus nog geen beslissing gevallen. Voor KV Kortrijk moet er veel gebeuren om alsnog te degraderen. Van de drie teams onderaan het klassement heeft de Vereniging de beste papieren om – na de miraculeuze redding van vorig seizoen – opnieuw in de hoogste voetbalklasse te blijven. We lijsten het programma van de degradatiekandidaten hieronder op.

Waasland-Beveren – KV KortrijkZondag16:00
KV Kortrijk – KV MechelenZondag18:00
Programma KV Kortrijk

Enkel een absoluut rampscenario kan KV Kortrijk nog naar een barrageplaats duwen. Dat gebeurt enkel wanneer KVK zelf 0 punten laat optekenen, Moeskroen tweemaal wint en Cercle minstens een zege en een gelijkspel behaalt.

Cercle Brugge – OH LeuvenZaterdag 16:15
KV Oostende – Cercle BruggeZondag18:00
Programma Cercle Brugge

Cercle Brugge is naast Kortrijk de enige ploeg die op het einde van speeldag 33 zeker kan zijn van een verlengd verblijf. Dat gebeurt wanneer groen-zwart zaterdag wint tegen OH Leuven en Moeskroen niet wint. Het resultaat van Waasland-Beveren is niet van belang. Winnen alle drie de staartploegen niet dit weekend? Dan kan Cercle niet meer rechtstreeks degraderen.

De Vereniging is altijd gered als het even goed (of even slecht, het is maar zoals u het bekijkt) doet als de twee concurrenten. Om rechtstreeks de degraderen (plaats 18) moet groen-zwart 0 op 6 halen terwijl Waasland Beveren 6 op 6 pakt. Maar dan moet ook Moeskroen nog zien te winnen tegen ofwel Antwerp ofwel Club Brugge.

De Bruggelingen hebben dus de beste kaarten, zeker als je opmerkt dat Cercle 10 gewonnen matchen heeft en dus steeds het voordeel geniet bij een gelijke stand.

Moeskroen – AntwerpMaandag20:45
Club Brugge – MoeskroenZondag 18:00
Programma Moeskroen

Wil Moeskroen zich rechtstreeks redden, dan moet het altijd één keer meer winnen dan Cercle, wat met een aartsmoeilijk programma tegen de nummers 1 en 2 uit de stand een hele klus wordt. Echter, Les Hurlus bewezen dit seizoen stand te kunnen houden tegen die twee tegenstanders. In de heenronde speelden ze 1-1 en 0-0 gelijk tegen respectievelijk Antwerp en Club Brugge. Opnieuw twee keer gelijkspelen zou hen rechtstreekse redding opleveren als Cercle geen enkel punt meer pakt.

De Henegouwers degraderen rechtstreeks (los van de licentieproblematiek) als Waasland-Beveren ten minste 3 op 6 pakt en Moeskroen zelf geen punt meer pakt.

Waasland-Beveren – KV KortrijkZondag 16:00
OH Leuven – Waasland-BeverenZondag18:00
Programma Waasland-Beveren

Met het makkelijkste – al is dat zeer relatief – programma heeft Waasland-Beveren toch de moeilijkste klus te klaren. Alleen een 6 op 6 volstaat om zich rechtstreeks te redden, op voorwaarde dat Cercle maximaal 1 op 6 en Moeskroen 2 op 6 laat noteren. De mogelijkheid bestaat, maar lijkt toch weinig waarschijnlijk.

Om naar barrages (met hoogstwaarschijnlijk Seraing) te gaan, moeten de Oost-Vlamingen minstens drie punten verzamelen indien Moeskroen geen punten meer haalt. Halen Les Hurlus wel een punt? Dan heeft Beveren vier punten nodig om zo op basis van het aantal gewonnen matchen op plaats 17 te eindigen.

Kortom: de degradatiestrijd is nog niet gestreden, al liggen de kaarten wel open en bloot op tafel. Wie blijft in 1A en wie degradeert? Misschien weten we het dit weekend al, misschien ook niet. Eén ding is zeker, zondagavond rond 20u kennen we het verdict zeker.

Advertentie