De kans is reëel dat Paris Saint-Germain dit jaar niet opnieuw kampioen van Frankrijk wordt. Op vijf speeldagen van het einde hebben LOSC Lille, AS Monaco en Olympique Lyon nog (bijna) evenveel kans als de Parijzenaars om de Franse titel binnen te hengelen. Lille beschikt momenteel met 70 punten over de beste papieren, maar voelt de (zeer) hete adem van PSG (69 punten), AS Monaco (68 punten) en Olympique Lyon (67 punten) in zijn nek.  

De laatste tien jaar was de Franse competitie niet de meest spannende om te volgen. Nadat Lille in 2011 en Montpellier HSC in 2012 zich tot Frans kampioen wisten te kronen, kon enkel AS Monaco in 2017 het sterrenelftal van PSG van een nieuwe titel houden. Al de overige jaren staken de Parijzenaars met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit jaar is er van die hegemonie echter niet meteen sprake. Een overzicht hoe de vier clubs er in de laatste vijf matchen voor staan.

LOSC Lille

7/9 in laatste drie wedstrijden, waaronder de 0-1-overwinning op het veld van PSG na een goal van Jonathan David (ex-AA Gent).

Speelt nog tegen Olympique Lyon, OGC Nice, RC Lens, AS Saint-Etienne en Angers SCO.

PSG

6/9 in laatste drie wedstrijden. Had ook 4/9 kunnen zijn als Icardi afgelopen zondag niet de winning goal had gemaakt in de 95e minuut tegen AS Saint-Etienne.

Speelt nog tegen FC Metz, RC Lens, Stade Rennes, Stade de Reims en Stade Brest.

AS Monaco

9/9 in laatste drie wedstrijden, zonder een goal te incasseren en door zelf tien doelpunten te maken.

Speelt nog tegen Angers SCO, Olympique Lyon, Stade de Reims, Stade Rennes en RC Lens.

Olympique Lyon

7/9 in laatste drie wedstrijden, waarin clubtopschutter Memphis Depay vier keer de weg naar doel vond. Met 18 goals staat hij op de tweede plek in de topschutterstand achter Kylian Mbappé, die al 23 keer raak trof.  

Speelt nog tegen LOSC Lille, AS Monaco, FC Lorient, Nimês Olympique en OGC Nice.

Lens scherprechter?

PSG lijkt het makkelijkste programma voor de boeg te hebben en zou wel eens kunnen profiteren van de onderlinge duels die LOSC Lille, AS Monaco en Olympique Lyon nog te wachten staan. Maar daarnaast zou RC Lens de topclubs wel nog kunnen verrassen. De promovendus probeert namelijk zijn vijfde plaats, die recht geeft op deelname aan de nieuwe Europese Conference League, vast te houden.

Degradatie

Niet alleen bovenaan, maar ook onderaan het klassement is het nog spanning troef. FC Nantes, met Moses Simon (ex-AA Gent) als basisspeler, bezet momenteel de voorlaatste plaats met 28 punten. Dat zijn er drie minder dan Nimês Olympique, dat momenteel barrages zou moeten spelen. Op de veilige zeventiende plek staat FC Lorient met 32 punten. Met nog vijftien punten te verdelen kan er dus nog veel gebeuren. Ook Girondins de Bordeaux moet met 36 eenheden op de teller nog oppassen voor het degradatiespook.

Advertentie