De laatste keer dat de Belgo-Marokkaanse voetbalbroers Ryan (23) en Samy Mmaee (24) samen tussen de lijnen stonden in clubverband, dateert van het seizoen 2015/16. Toen kwamen ze tegelijkertijd in actie tijdens twee competitiewedstrijden van Standard, en dat gedurende in totaal 39 minuten. Daarna gingen ze elk een andere weg, al kwamen ze in 2017 bij de nationale beloften nog tot twee extra matchen aan elkaars zijde. Samy verliet STVV deze winter voor het Hongaarse Ferencváros. Ryan, die twee jaar geleden dankzij een exotische transfer naar AEL Limassol eindelijk op zijn pootjes terecht was gekomen, tekent nu voor dezelfde club. De kampioen van Hongarije betaalt met €750.000 zelfs een kwart miljoen euro meer aan de Cyprioten dan STVV te beurt viel voor Samy.

Bij Standard kwam centrale verdediger Samy Mmaee eigenlijk nooit in aanmerking voor een basisplaats. Hij speelde 8 wedstrijden voor de Luikenaars, maar werd vervolgens uitgeleend aan MVV en later transfervrij verpatst aan Sint-Truiden. Daar presteerde hij degelijk en versierde hij een transfer naar Hongarije.

Ryan Mmaee, bij zijn Luikse ‘doorbraak’ de nieuwe Batshuayi genoemd, leek in eerste instantie wel een toekomst te hebben bij Standard. Onder Yannick Ferrera kende hij een seizoensbegin als eerste spits, maar dat was zowel collectief als individueel onvoldoende. Uitleenbeurten aan Waasland-Beveren en het Deense Aarhus boden weinig soelaas en nadien versierde hij zowel bij Moeskroen als FC Den Bosch geen contract na een testperiode. De spits slaagde er maar niet in zich te settelen, tot AEL Limassol in september 2019 kwam aankloppen.

Door zijn transfervrije status vormde Ryan geen groot risico voor de Cypriotische club en die gok pakte zeer goed uit. Hij speelde er 50 wedstrijden in twee seizoenen en trof 19 keer raak, bovenop een handvol assists. Voor die goede prestaties wordt hij nu dus beloond. Eind mei maakte Ferencváros zijn overgang bekend, en zo is de hereniging van het broederpaar een feit.

Volgens onze bronnen heeft de Hongaarse kampioen overigens (nog) geen interesse in de twee andere broertjes Mmaee. Rechtsbuiten Jacky is al 26 jaar oud en staat onder – aflopend – contract bij Racing FC Union Luxembourg, hij lijkt dus van een ander kaliber. De 17-jarige Camil is de jongste van het viertal en voetbalt nog bij de jeugd van Standard.

Advertentie