Van 21 juli tot 6 augustus bij de vrouwen en van 22 juli tot 7 augustus bij de mannen vindt deze zomer het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen plaats. Bij de dames zijn er geen limieten qua leeftijd, terwijl het herentoernooi wel een ietwat apart format kent. Alles wat u over de voetbalcomponent van de Zomerspelen in Japan moet weten, vindt u in dit artikel.

Opzet

Zestien mannenteams nemen deel aan het toernooi. Elke groep (A tot en met D) telt vier landen, waarvan de twee beste doorstoten naar de kwartfinales. Bij de vrouwen doen slechts twaalf ploegen mee, die onderverdeeld werden in drie poules (E tot G, om mogelijke verwarring met het mannentoernooi te vermijden). Om bij acht kwartfinalisten uit te komen, schoppen ook de twee beste derdes het bij de dames EK-gewijs tot de eerste knock-out-ronde.

Geen leeftijdsbeperkingen bij de vrouwen dus, maar wel bij de mannen. Normaal gezien zouden enkel spelers van 23 jaar of jonger mogen deelnemen, maar die limiet is uitzonderlijk opgetrokken met één jaar aangezien de Spelen normaal gezien een jaar geleden hadden moeten plaatsvinden. Elk team roept 18 spelers op (twee doelmannen), met daarnaast ook een reservelijst bestaande uit één doelman en drie veldspelers. Drie spelers mogen ouder zijn dan 24 jaar en dus geboren zijn vóór 1 januari 1997.

Deelnemers

Heren

Groep A: Japan, Mexico, Zuid-Afrika, Frankrijk
Groep B: Zuid-Korea, Honduras, Nieuw-Zeeland, Roemenië
Groep C: Argentinië, Spanje, Egypte, Australië
Groep D: Brazilië, Duitsland, Ivoorkust, Saoedi-Arabië

Dames

Groep E: Japan, Groot-Brittannië, Canada, Chili
Groep F: Nederland, Brazilië, China, Zambia
Groep G: Verenigde Staten, Zweden, Australië, Nieuw-Zeeland

De eerste selecties

De spelerskernen die reeds bekendgemaakt zijn, bevatten al een aantal interessante namen. Japan uit Groep A neemt als ouderen Hiroki Sakai (tot afgelopen seizoen bij Marseille), Maya Yoshida (Sampdoria) en Wataru Endo (Stuttgart) mee. Met Antwerp-speler Koji Miyoshi en ex-STVV’ers Daiki Hashioka en Takehiro Tomiyasu bevat de Japanse selectie ook een duidelijke JPL-link. Dat geldt ook voor Mexico, want daar behoort naast Gerardo Arteaga (KRC Genk) ook ex-Rouche en nationale legende Guillermo Ochoa tot de selectie. Met zijn 35 lentes is hij uiteraard een van de drie ouderen.

In de B-poule komen we opnieuw bij Sint-Truiden terecht, want Liberato Cacace gaat mee met Nieuw-Zeeland. Twee van hun ervaren mannen zijn overigens spelers uit de Premier League: Winston Reid (West Ham) en Chris Wood (Burnley). Titelverdediger en favoriet Brazilië (Groep D) trekt dan weer met onder meer Malcom (Zenit), Antony (Ajax), Paulinho (Leverkusen), Cunha (Hertha), Guimarães (Lyon), Douglas Luiz (Aston Villa) en Gabriel (Arsenal) naar Japan. Als ouderen gaan een in Brazilië spelende doelman, maar vooral ook Diego Carlos (Sevilla) en, jawel, Dani Alves (38 jaar oud) van São Paulo mee.

Erelijst

Heren

JAARGOUDZILVERBRONS
1900Groot-Brittannië (Upton Park FC)Frankrijk (Club Français)België (ULB)
1904Canada (Galt FC)Verenigde Staten (Chr. Brothers College)Verenigde Staten (St. Rose Parish)
1908Groot-BrittanniëDenemarkenNederland
1912Groot-BrittanniëDenemarkenNederland
1920BelgiëSpanjeNederland
1924UruguayZwitserlandZweden
1928UruguayArgentiniëItalië
1936ItaliëOostenrijkNoorwegen
1948ZwedenJoegoslaviëDenemarken
1952HongarijeJoegoslaviëZweden
1956Sovjet-UnieJoegoslaviëBulgarije
1960JoegoslaviëDenemarkenHongarije
1964HongarijeTsjechoslowakijeDuitsland (Oost-Duitsland)
1968HongarijeBulgarijeJapan
1972PolenHongarijeOost-Duitsland & Sovjet-Unie
1976Oost-DuitslandPolen Sovjet-Unie
1980TsjechoslowakijeOost-DuitslandSovjet-Unie
1984FrankrijkBraziliëJoegoslavië
1988Sovjet-UnieBraziliëWest-Duitsland
1992SpanjePolenGhana
1996NigeriaArgentiniëBrazilië
2000KameroenSpanjeChili
2004ArgentiniëParaguayItalië
2008ArgentiniëNigeriaBrazilië
2012MexicoBraziliëZuid-Korea
2016BraziliëDuitslandNigeria

Dames

JAARGOUDZILVERBRONS
1996Verenigde StatenChinaNoorwegen
2000NoorwegenVerenigde StatenDuitsland
2004Verenigde StatenBraziliëDuitsland
2008Verenigde StatenBraziliëDuitsland
2012Verenigde StatenJapanCanada
2016DuitslandZwedenCanada
Advertentie