Na zes seizoenen in het opleidingscentrum van Standard brak Michel-Ange Balikwisha (20) afgelopen seizoen volledig door. Hij speelde veertig wedstrijden in alle competities samen en deed de netten negenmaal trillen, geweldige cijfers in een eerste seizoen profvoetbal. Het tussenseizoen werd echter minder fraai, want Balikwisha zou het onderwerp worden van de grootste zomertransfersoap in de Jupiler Pro League. Uiteindelijk deed Antwerp water bij de wijn: het bod werd stevig verhoogd naar meer dan zes miljoen euro, waardoor alsnog een akkoord gevonden kon worden tussen beide clubs en er geen sprake meer is van de beruchte wet van ’78.

Meteen een basisspeler worden in je eerste seizoen, het is weinigen gegeven. De jongere broer van William Balikwisha is dan ook een apart type speler. Hij kan vanop de flank uit de voeten, maar ook in steun van een diepe spits en zelfs op de 10. Hij moet het niet hebben van snelheid, wel van een enorme maturiteit en het talent om erg vaak de juiste keuze te maken.

Het Standardbestuur had eerder al aangegeven dat één van de doorgebroken talenten allicht verkocht zou worden. Nu dat Michel-Ange Balikwisha blijkt te zijn, lijkt het er sterk op dat Nicolas Raskin en Hugo Siquet deze zomer aan boord blijven.

“Als de verkoop van Mickey het voor de club mogelijk maakt om een financieel evenwicht te vinden, is het een goede zaak. Het belangrijkste is niet of hij verkocht wordt of niet, maar dat we tonen dat we over een performante academie beschikken.”

Mbaye Leye bij het begin van de voorbereiding

Voor Antwerp is Balikwisha, die een contract tekende tot 2026, de vijfde nieuwkomer van de zomermercato na Jelle Bataille, Björn Engels, Michael Frey en Abderahmane Soussi. Ondertussen werd ook de aankoopoptie op Birger Verstraete gelicht.

Advertentie