Zowel Moeskroen als Waasland-Beveren degradeerde vorig seizoen uit 1A. Voor beide ploegen is het een raar moment, want voor de eerste keer in hun korte geschiedenis zullen de twee fusieploegen elkaar tegenkomen in divisie 1B. Ondanks het feit dat beide ploegen elkaar vele jaren hebben bekampt in 1A, zijn ze elkaar nog nooit tegengekomen op het tweede niveau. Beide ploegen zullen dan ook met geslepen messen aan de aftrap verschijnen wanneer ze op zondag 29 augustus weer regelrecht tegenover elkaar staan.

Het voorbije seizoen was al een spannende bedoening voor de twee fusieclubs. Beide ploegen streden toen nog een héél jaar door om het behoud, en dat was naar einde van de reguliere competitie toe enorm hard nagelbijten voor de fans. Want met nog één speeldag te gaan, stond Moeskroen op de voorlaatste plaats en achtervolgde Waasland-Beveren met 3 punten. Waasland-Beveren trof OHL op de laatste speeldag, terwijl dat Moeskroen de kolos van België, genaamd Club Brugge, moest zien in bedwang te houden. Voor Moeskroen was een gelijkspel voldoende om de 17e plek (en de barrages voor behoud tegen Seraing) te verzekeren. Waasland-Beveren moest daarentegen winnen tegen OH Leuven én hopen dat Moeskroen verloor tegen de Bruggelingen. Moeskroen verloor zowaar in extremis (en dat kan je letterlijk nemen) van Club Brugge met een 4-2-eindstand. Dit verlies was extra zuur voor les Hurlus, omdat het 5 minuten voor het einde nog 2-2 stond. En de Waaslanders maakten hun Houdini-act (opnieuw) waar door verrassend te winnen van OHL. Waasland-Beveren parkeerde dus dankzij één gewonnen wedstrijd meer op de barrageplek.

Maar de handrem van het Wase team werkte niet, want na een pandoering van jewelste thuis tegen Seraing (2-5) bolden ze clownsgewijs naar beneden richting 1B. En zo bleek dus dat de twee kneusjes van 1A vorig seizoen elkaar opnieuw zouden weerzien.

De inzet voor dit seizoen is dan ook groot te noemen, want de ambities van beide clubs om dit seizoen meteen te promoveren liggen hoog. Moeskroen heeft de start van het seizoen echter helemaal gemist door de wedstrijden tegen RWDM en Lommel te verliezen. Waasland-Beveren begon daarentegen beter, met winst tegen thuisspelende ploeg Lommel SK. De club werd daarna evenwel verrast door de efficiëntie van KMSK Deinze en ging hopeloos ten onder met een 0-2-verlies voor eigen publiek. 

Voor de thuisploeg is het belangrijk om zijn eerste punten te sprokkelen en aan te sluiten bij de andere ploegen. En dat zal moeten gebeuren onder de hoede van een bescheiden Enzo Scifo. De oud-Rode Duivel heeft een rijkelijk gevuld verleden en geniet van enorm veel ervaring, als voetballer en als trainer, al heeft hij voor Moeskroen die vruchten nog niet kunnen plukken. 

Voor de uitploeg is het eerder een zaak van een plek in de top 3 te bereiken. Ook hopen ze met een winstpartij tegen de Henegouwers terug vertrouwen te tanken na hun slechte prestatie onder de ogen van hun thuispubliek. De jongens van Marc Schneider zullen dan ook gedreven zijn om de drie punten mee te nemen naar het Waasland.

Wat kunnen we dus verwachten van deze primeur in 1B? Een wedstrijd vol inzet, zoveel is zeker!

De uitploeg zal wellicht opnieuw proberen wat het de laatste twee wedstrijden – met wisselend succes – gedaan heeft: hoog drukzetten en de bal voor doel brengen via korte voorzetten langs de flank. De jongens uit Moeskroen zullen extra bij de pinken moeten zijn bij de stilstaande fases, want alle doelpunten die de Waaslanders al gemaakt hebben tot nu toe kwamen uit stilstaande fases (2 corners en een vrije trap). Ze zullen dus vooral teren op hun fysieke sterkte, met jongens als Edmunsson, Maderner en Vukotic die zich al bewezen hebben met hun duels in de lucht. Snelheid moet Moeskroen dus niet echt verwachten, al kan Joe Efford wel eens verrassend uit de hoek komen. De Amerikaanse spits is zowaar de enige bij de Waaslanders die een stevige versnelling in de benen heeft. Koki Saito van Lommel bewees eerder al dat Moeskroen daar al wel eens kwetsbaar op is.

De Henegouwers zullen zich op hun beurt vooral focussen op hun countermogelijkheden, zeker met de tactiek van de tegenstreven in het achterhoofd. De jongens van Scifo zijn offensief zeker niet de sterksten, maar stonden defensief wel goed tegen Lommel SK. Door laag te staan zullen ze zich proberen te verweren tegen een uiterst agressief Waasland-Beveren en zullen ze pogen de Waaslanders pijn te doen met een snelle counter of een diepe pass. En met spelers als Badibanga, Ribeiro Costa en Dione hebben ze die snelheid zeker in de ploeg. En laat dat nu net een belangrijke zwakte zijn bij de Waaslanders, die al hun tegengoals te danken hadden aan snelle counters: de kern van Waasland-Beveren heeft meer body dan snelheid te bieden, dat werd pijnlijk duidelijk tegen Deinze toen zowel Vukotic, Schoonbaert als Mujakic zwaar ten onder ging door de snelle(re) benen van De Belder en Mertens. 

Advertentie