Lierse Kempenzonen stond vorig seizoen op de voorlaatste plaats na de laatste speeldag in 1B. Het besef bij de club dat er dringend moest bijgetankt worden om volgend jaar te kunnen meedraaien boven de degradatiezone, was dus groot. De club heeft naast Virton het kleinste budget in de competitie en heeft op de markt dus weinig keuze. Echter heeft de club – of het nu omwille van corona is of niet – een paar mooie transfervrije spelers kunnen aantrekken die nu met trots de geel-zwarte shirts van Lierse zullen dragen.

Lierse begon indrukwekkend met het aanstellen van een paar veteranen die de Belgische competitie goed kennen, iets wat voor een club als Lierse broodnodig was. Zo kwamen onder meer Kenneth Schuermans, Jens Naessens, Stallone Limbombe en Yvan Yagan over, spelers die een gezegende leeftijd van 30 jaar bereikt hebben en samen meer dan 58.500 speelminuten ervaring op het veld brengen, of een gemiddelde van 162 wedstrijden per man.

De transfer die er het meest uitspringt in dit rijtje is die van Kenneth Schuermans. Deze 30-jarige speler werd bij OH Leuven vriendelijk bedankt voor bewezen diensten. Hij werd opzij geschoven bij de Leuvenaren en daar waren ze in Lierse héél tevreden mee, want hij werd quasi meteen overgenomen. Schuermans bewees al meteen zijn kunnen en schonk de club op 3 speeldagen tijd al meteen 3 goals en staat op een gedeelde eerste plaats in het topschuttersklassement, samen met Kevin Hoggas en Daniel Maderner van Waasland-Beveren.

Met Stallone Limbombe hebben ze in Lier een tweede en ook meteen het oudste lid van de Limbombe-broeders onder hun hoede. Maxime Limbombe, die 13 jaar jonger is, maakt ook deel uit van de club. Deze 17-jarige knaap speelt al langere tijd mee bij de jeugd en versierde begin dit jaar nog een profcontract. Zijn oudste broer heeft al redelijk veel clubs achter de kiezen en ook hij speelde al eens voor Lierse, met name een zevental jaren geleden. Stallone heeft ook nog bij onder andere Antwerp, Gent en OH Leuven gespeeld in de Belgische competities. Jammer genoeg voor hem brak hij nooit echt door bij die clubs. Eind dit seizoen werd Stallone zelfs bij de reserves van OH Leuven gedropt tot zijn contract ten einde was. Gelukkig voor hem geloven ze in Lierse nog in de oudste telg van de voetballende Limbombe-familie en kreeg hij een contract voor twee seizoenen. 

Met Yvan Yagan zijn ze aan de achterdeur van een rechtstreekse concurrent gaan shoppen, ook hij was einde contract bij RWD Molenbeek omdat ze geen heil zagen in een verlenging. Yagan nam het aanbod van Lierse dan ook meteen met beide handen aan. Een uitstekende keuze zo blijkt, want hij kon de netten al 2 keer laten trillen op 3 speeldagen tijd. Op een kort verblijf in het buitenland na speelde hij altijd in België, onder meer bij Lokeren, Sint-Truiden, Charleroi en Cercle. Ook hij is bekend met zijn nieuwe club, want hij speelde tussen 2017 en 2018 al eens voor Lierse.

Met Jens Naessens hebben ze er een ervaren spits die in de Belgische competitie goed kent bij. Zo speelde hij onder andere bij KV Mechelen, Roeselare, Antwerp, Zulte Waregem en Westerlo. Na een kort verblijf in Italië werd hij na een half jaar clubloos te zijn opgepikt door Lierse. Jens Naessens begon dit seizoen dus met een conditionele achterstand en werd nog niet opgenomen in de selectie.

Naast ervaring was het voor de club ook belangrijk om de leegtes op te vullen met jeugdig geweld, want er vertrokken niet minder dan 14 spelers bij de club. Men deed dat met spelers als Jordy Gillekens, Hakim Abdallah, Guillaume De Schryver en Jordi Liongola.

Wat vooral opvalt bij de kern van Lierse, is hoeveel Belgische spelers die bevat. Maar liefst 18 Belgen in een 23-koppige kern, dat is toch wel opvallend te noemen. Zeker in vergelijking met andere ploegen in 1A of zelfs in 1B. Bovendien hebben de meeste inkomende transfers ervaring in de hoogste divisies van de Belgische profcompetities, iets wat Lierse dringend nodig had.

TRANSFEROVERZICHT LIERSE

IN

Jonathan Hendrickx (KA Akureyi)
Kenneth Schuermans, Brent Laes (OH Leuven)
Thibaut Van Acker (MVV)
Stallone Limbombe (OHL U21)
Jordy Gillekens (OH Leuven)
Hakim Abdallah (Hesperingen)
Alexander Maes (FC Arges)
Yvan Yagan (RWD Molenbeek)
Joeri Poelmans (Petrolul)
Seppe Maesen (KSK Heist)
Jens Naessens, Guilaume De Schryver, Jordi Liongola (vrije spelers)
Cel Teunen (Lierse U18)
Jesse Kieboom (Lierse U21)

OUT

Jelle Van Landschoot (Helmond Sport)
Ayyoub Allach (RE Virton)
Yentl Van Genechten (KRC Genk U21)
Emile Samyn (FC Knokke)
Time Cauwenberg (Belisia SV)
Bent Santermans, Simon van Geet (KFC Diest)
Bob Straetman (Merelbeke)
Toon Janssen, Simon Vermeiren (Lokeren-Temse)
Jef Van Der Veken (SK Londerzeel)
Simon van Geet (KFC Diest)
Matthieu Troonbeeckx (KSK Heist)
Hannes Smolders, Younes Ben Hammou (vrije spelers)

Heeft Lierse hiermee voldoende versterkingen binnen om een goed seizoen te draaien? Als je afgaat op de prestaties tot nu toe: zeker en vast. De vraag is echter of de ploeg blijft presteren op dit niveau. De club heeft immers nagenoeg een volledig nieuwe kern aangebracht en dat kan wel problemen met zich meebrengen. Voor de club is de competitie in elk geval goed begonnen, met winst tegen Virton en een gelijkspel tegen Deinze staan ze met 4 punten op een gedeelde 5e plaats samen met Lommel. Ook tegen Westerlo vielen veel positieve zaken op, zoals hun weerbaarheid bij een achterstand en hun vechtlust om die achterstand om te buigen. Lierse is zeker geen degradatiefavoriet, een gegeven waar de Lierse-supporters allicht uitermate tevreden mee zijn, zeker met de afloop van vorige seizoenen in het achterhoofd. Al is de competitie nog jong en is alles nog mogelijk.

Advertentie