De Champions League is weer op gang getrapt, en traditiegetrouw zijn daar weer een pak Belgen bij. Club Brugge stelde vijf Belgen op in het zeer knappe 1-1-gelijkspel, maar in de overige wedstrijden kwamen er nog veertien andere landgenoten in actie. Twee van hen waren goed voor een assist. Romelu Lukaku scoorde dan weer een levensbelangrijke goal, die hem ook nog eens een Belgische primeur opleverde.

Groep A

  • Manchester City en RB Leipzig maakten er op de openingsspeeldag een doelpuntenfestival van: 6-3 werd het in het Etihad Stadium. Gek genoeg komt Kevin De Bruyne, die in de 71e minuut gewisseld werd voor Phil Foden, niet voor in de lijst van doelpuntenmakers en assistgevers. En jammer dat RB Leipzig zo veel tegenscoorde, of Pep Guardiola had in de 81e minuut misschien eerder Roméo Lavia dan Gabriel Jesus ingebracht – al legde de Braziliaan de wedstrijd natuurlijk in een definitieve plooi met zijn 6-3.
  • De meeste Belgen kwamen op deze speeldag natuurlijk in actie in de wedstrijd Club Brugge-PSG. Met Simon Mignolet, Mats Rits, Hans Vanaken, Charles De Ketelaere (en Clinton Mata, die wel Angolees international is maar ook als voetbalbelg kan worden meegeteld) stonden er vijf landgenoten aan de aftrap. Vanaken evenaart met zijn zevende Champions League-doelpunt Wesley Sonck, die er twee scoorde voor KRC Genk en vijf voor AFC Ajax. In het rijtje van Champions League-doelpunten van een Belg voor eenzelfde club staat hij nu derde, na Dries Mertens (16 voor Napoli) en Kevin De Bruyne (10 voor Manchester City).

Groep B

  • Atlético Madrid kwam op de openingsspeeldag niet verder dan een 0-0-gelijkspel tegen FC Porto. Yannick Carrasco kreeg een basisplaats en bleef 90 minuten staan. Afgelopen weekend was de Rode Duivel in de competitie nog goed voor een goal en een assist in de 1-2-zege op het veld van RCD Espanyol.
  • AC Milan was zeven seizoenen op rij afwezig en kreeg voor zijn langverwachte terugkeer naar de Champions League meteen een tweevoudige Champions League-finale cadeau, namelijk Liverpool-AC Milan. Gek genoeg hadden beide clubs, samen goed voor dertien trofeeën met de grote oren, elkaar nooit tegen buiten die Champions League-finales van 2005 en 2007. Laten we die eerste ontmoeting op Anfield meteen vieren met een spannende wedstrijd, dachten beide clubs. Alexis Saelemaekers werd in de 62e minuut gewisseld voor Alessandro Florenzi bij een 2-2-stand, een 2-2 die Mohamed Salah scoorde op aangeven van Divock Origi. De WK 2014-ganger werd een minuut na Saelemaekers gewisseld door krampen.

Groep C

  • In het duel tussen Besiktas JK en Borussia Dortmund stond Michy Batshuayi aan de aftrap tegen zijn voormalige huurclub. De 27-jarige aanvaller was tijdens zijn blitzpassage bij Dortmund goed voor negen goals in veertien wedstrijden, maar midden april 2018 liep hij er een stevige enkelblessure op die hem ei zo na het WK 2018 kostte. Ook bij Besiktas staat zijn teller na vier wedstrijden reeds op twee goals, maar in de Champions League kon hij nog niet raak treffen, ondanks 90 minuten speeltijd. Dan had Thomas Meunier – eveneens 90 minuten tussen de lijnen – meer succes: hij deelde de assist uit voor de 0-1 van Jude Bellingham. Axel Witsel viel tijdens de rust in voor Julian Brandt. Thorgan Hazard was dan weer niet mee afgereisd naar Istanboel vanwege een enkelblessure.

Groep D

  • Net als vorig seizoen zitten Real Madrid en Internazionale in eenzelfde groep. De Koninklijke kon toen één keer de nul houden tegen de Italianen en zal dit seizoen minstens zo goed doen, want het werd 0-1 op San Siro. Thibaut Courtois stond traditiegetrouw tussen de palen, Eden Hazard bleef een hele wedstrijd op de bank en zag hoe invaller Rodrygo in de 89e minuut voor het enige doelpunt van de wedstrijd zorgde.

Groep E

  • Jan Vertonghen is zijn Champions League-campagne begonnen met een 0-0-gelijkspel tegen Dinamo Kiev. Met ook nog Bayern München en FC Barcelona in de groep nam Benfica, met de Belgische recordinternational de hele wedstrijd tussen de lijnen, dus geen al te goede start met het oog op de derde plaats.

Groep G

  • Koen Casteels heeft zijn eerste clean sheet in deze Champions League-campagne al te pakken. In het Stade Pierre-Mauroy bleef het 0-0 tussen Lille OSC en VfL Wolfsburg. Mark van Bommel gooide in de tweede helft twee Belgen in de strijd: Dodi Lukebakio kwam er in de 61e minuut in, Sebastiaan Bornauw kwam er in de 66e minuut in samen met ex-Anderlecht-spits Lukas Nmecha. Aster Vranckx bleef op de bank. Ook bij Lille was er een Belgische invaller: Amadou Onana viel in de 83e minuut in voor Xeka.

Groep H

  • Romelu Lukaku heeft zijn Champions League-debuut voor Chelsea meteen glans gegeven door tegen Zenit Sint-Petersburg het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. Met een rake kopbal in de 69e minuut op aangeven van César Azpilicueta bezorgde hij zijn club de drie punten. Lukaku zorgde zo voor een opmerkelijke statistiek: hij is de eerste Belg die voor drie verschillende clubs scoort in een Champions League-hoofdtoernooi. Met zijn veertien goals scoorde enkel Dries Mertens (zestien stuks) meer.
  • Geen spoor van Koni De Winter tijdens Malmö FF-Juventus (0-3). De 19-jarige Belg staat niet op de officiële Europese spelerslijst van Juventus, al kan hij later nog altijd opgevist worden via de B-lijst.
Advertentie