Deze week begint voetballend België er weer aan na een korte pauze. In 1B zijn alle clubs elkaar al voor een eerste keer tegengekomen, een ideaal moment dus om een kort overzicht te voorzien van wat deze clubs allemaal hebben uitgespookt tijdens de eerste 7 speeldagen.

Westerlo kende weinig verrassend de beste competitiestart, met een 17 op 21 kwamen de Kemphanen uitstekend uit de startblokken. Sterkhouders Kylian Vaesens, Jan Bernat en publieksfavoriet Tuur Dierckx zijn als vaste pionnen een sterk trio op het veld. Met die laatste heeft trainer Jonas de Roeck een van de top-assistgevers van de competitie in huis, de oud-speler van onder andere Waasland-Beveren is een heel belangrijk schaakstuk voor de trainer, die tot nu toe optimaal profiteert van de sterke basis die werd achtergelaten door voorganger Bob Peeters. De club heeft een kloof van 5 punten opgebouwd op de nummer 2 in de competitie, Waasland-Beveren.

Een kloof dichtrijden, daar zijn ze bij Waasland-Beveren sterk in. Zo lukte het de Waaslanders niet één, maar twee keer om een achterstand tegen Lommel SK in te halen en bogen ze een quasi hopeloze 0-3-score tegen Virton om in een 4-3-winstpartij na een knotsgekke slotperiode voor eigen publiek. Al kan je de vraag natuurlijk wel stellen waarom ze zo gemakkelijk tegengoals slikken, want met 12 geïncasseerde treffers zijn ze de tweede slechtste ploeg in de competitie. Ook kunnen ze lange tijd niet rekenen op rots in de branding Aleksandar Vukotic, die zich tijdens de wedstrijd tegen Westerlo zwaar blesseerde en enkele maanden buiten strijd is. Ze kunnen gelukkig wel rekenen op Daniel Maderner. De spits uit Oostenrijk is in vorm bij Waasland-Beveren, hij pikte in de twee bovenvermelde wedstrijden maar liefst drie goals mee en staat alleen eerste in het topscorersklassement van 1B met 5 stuks. Maderner is samen met 1B-veteraan Kevin Hoggas – hij promoveerde met Cercle Brugge al eens uit 1B – een grote reden van het succes tot nu toe bij de Waaslanders. Met 12 op 21 is Waasland-Beveren dus koploper wat het peloton achtervolgers betreft.

Achtervolgen doet ook Lierse Kempenzonen, dat ondanks een paar knappe wedstrijden tegen onder andere Virton en RWDM toch niet helemaal tevreden kan zijn. Hun topscorers, Kenneth Schuermans en Yvan Yagan, moesten al verschillende keren met lede ogen aanzien hoe ze een welverdiende voorsprong achteloos weggaven tegen onder andere een 10-koppig Moeskroen en tegen leider Westerlo, waardoor ze een paar belangrijke punten op een toch wel klungelige manier lieten liggen. De jongens uit Lier hoeven in elk geval niet ver omhoog te kijken, want met slechts één punt verschil ten opzichte van Waasland-Beveren staan ze op een sterke derde plaats.

Jong en talentvol, dat is een beetje het motto van Lommel SK, dat met de jongste kern in 1B toch wel een teleurstellende eerste indruk heeft nagelaten bij veel (neutrale) supporters. Manchester City stalt een indrukwekkend aantal jonge (en dure) talenten bij de Limburgse satellietclub, waaronder Daniel Arzani, Cristopher Fiermarin en Koki Saito, maar Lommel heeft tot nu toe nog geen overtuigend spel op het veld kunnen brengen. Zo verloren ze als enige tegen herrezen club RE Virton en gaven ze belangrijke punten weg tegen onder andere Waasland-Beveren en Deinze. Maar niet alles is kommer en kwel, want met sterke zeges tegen RWDM en Lierse toonden ze dat er wel degelijk kwaliteit genoeg staat op het veld. Het ontbreekt het elftal van trainer Peter van der Veen momenteel echter aan volwassenheid en discipline. Hierdoor lopen ze momenteel het risico om nog verder te zakken in de stand. Anderzijds staan ze wel in een goede positie om het tegendeel te bewijzen.

Doorzettingsvermogen, dat is iets dat het elftal van KMSK Deinze absoluut in huis heeft. De club uit Oost-Vlaanderen staat met 10 punten op een vijfde plaats en heeft dat voornamelijk te danken aan een sterke collectieve winnersmentaliteit. De club was tot speeldag 7 ongeslagen samen met leider Westerlo – en verloor dan nog met het kleinste verschil tegen een zeer gretig RWDM. De club is met leiders Dylan De Belder en Denis Prychynenko een moeilijke tegenstander voor eender welke ploeg. Zo kwam het elftal van Wim de Decker meermaals vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Onder andere tegen Waasland-Beveren en Westerlo maakten ze het hun tegenstanders op die manier enorm moeilijk om nog in de wedstrijd te komen. Het lukte echter meestal net niet om een gelijkspel nog te verbeteren, waardoor ze wat lager in het klassement terug te vinden zijn.

Net niet, het is de jongens van RWDM dit seizoen al vaker overkomen. De club zag herhaaldelijk een driepunter voor hun neus voorbijvliegen dit seizoen. En dat is jammer te noemen, want met 104 schoten op doel zijn ze tot nu toe het meest offensieve team dit seizoen. Het ontbreekt de jongens van Vincent Euvrard echter aan nauwkeurigheid in de zestien van de tegenstander. Met slechts 8 doelpunten dit seizoen doen ze het – in vergelijking met de kansen die ze niet konden verzilveren – niet al te best. Maar er zit meer in bij de Molenbekenaars, want tegen Waasland-Beveren en Lommel waren ze de dominante ploeg. Wat de club momenteel mist is een echte goalgetter, want hun topscorers – waar William Togui en Nicholas Rommens toe behoren – hebben elk amper één doelpunt raak kunnen prikken. Dat er dus geen enkele speler van RWDM echt uitblinkt in het offensieve gedeelte van het elftal, is een understatement. Met 8 op 21 moeten ze dus verrassend uit de hoek komen om nog mee te doen voor promotie dit seizoen, want een kloof van 9 punten op de nummer één is in een competitie als 1B wel erg groot te noemen.

Verrassend, dat is RE Virton kort samengevat. De club komt dit seizoen terug uit in 1B aangezien men met succes de proflicentie heeft teruggekregen nadat die werd ingetrokken omwille van financieel mismanagement. Het begon de voorbereiding – na meer dan een jaar inactiviteit – met slechts 2 spelers op de loonlijst en moest op korte tijd dus een volledige kern en staf bijeenrapen. Dat deden ze best succesvol met onder meer Anthony Sadin, die ondanks de vele tegengoals een van de doelmannen van de competitie is, Ayyoub Allach en Jonas Vinck. Virton is een ploeg die je niet mag onderschatten en die zijn tegenstanders – die dachten dat Virton een vogel voor de kat was – graag laten verslikken in hun koffie. Zo wonnen ze hun wedstrijd tegen Lommel en speelden ze verrassend gelijk tegen onder andere RWDM en Deinze. Maar de wedstrijd tegen Waasland-Beveren moet toch wel vermeld worden, want na 20 minuten stonden ze al 0-3 voor tegen de Waaslanders. Ze moesten in het slot echter toch nog hun meerdere erkennen in de thuisploeg na een knotsgek slotoffensief. Het verhaal van Virton dit seizoen is, ondanks de 6 op 21, toch indrukwekkend te noemen, rekening houdend met hoe de club er nog geen half jaar geleden uitzag. Ze zijn daarmee toch wel de verrassing van 1B dit seizoen, en dat is een pluim op de hoed van trainer Christophe Grégoire, die op korte tijd een strijdvaardige kern ineen heeft geknutseld.

Miserabel, dat is het verhaal van Moeskroen momenteel. De club degradeerde vorig jaar samen met Waasland-Beveren en moest het na de stopzetting van het samenwerkingscontract met Lille OSC met beduidend minder middelen doen. Desondanks stelde de club toch wel een paar indrukwekkende veteranen op in de kern, zo kan trainer Enzo Scifo rekenen op onder meer Teddy Chevalier (die na amper één minuut scoorde bij zijn debuut) en Christophe Lepoint. Ondanks al die ervaring heeft Moeskroen dit seizoen al een aantal stevige pandoeringen moeten ondergaan. Thuis verloren ze met 4-0 van Waasland-Beveren en ze gingen ook al met 3-1 ten onder tegen RWDM. Met slechts 2 punten op 21 krijgen de jongens uit Henegouwen dus een dikke onvoldoende en staan ze door die slechte prestaties voor een enorm moeilijke uitdaging met het oog op het verlaten van de degradatieplek.


Vanaf vrijdag staan de volgende wedstrijden op het programma:

  • KMSK Deinze – Waasland Beveren: 15/10 om 20u00
  • RE Virton –  Lierse Kempenzonen: 16/10 20u45
  • Moeskroen – Lommel SK: 17/10 16u00
  • RWDM – Westerlo: 17/10 20u00

Advertentie