Vrijdag versloegen de Belgische beloften Kazachstan dankzij twee strafschopdoelpunten (2-0), wat resulteerde in een uitstekend rapport: negen punten uit de eerste drie wedstrijden. Vandaag wachtte in Leuven een eerste duel tegen de sterkste tegenstander van de jonge Duivels in kwalificatiegroep 9. Denemarken won zijn twee openingsduels en mocht beschouwd worden als een heuse waardemeter voor de troepen van Jacky Matthijsen, maar ook de Deense scalp viel ten prooi aan België U21.

De Belgen eisten de bal op in de eerste minuten, maar zagen het evenwicht daarna hersteld worden door een behoorlijk sterk Deens elftal. De mogelijkheden van de bezoekers, die steeds beter werden aan de bal naarmate de speelperiode vorderde, volgden vooral uit Belgisch balverlies. Zelf kwamen onze landgenoten moeilijk tot kansen, tot Matthijsen Kana doorschoof naar het middenveld en Openda nadien plots raak trof na een knappe assist van Theate. Het uitgesponnen één-tweetje tussen de man van het doelpunt en die van de assist kwam er in de nasleep van een hoekschop.

Het doelpunt zorgde voor een injectie van vertrouwen naar de slotfase van de eerste helft toe en ook in de tweede helft haalden de Belgen een goed niveau. Vooral de tactische zet, Kana naar de 6, legde de Belgen geen windeieren en de hoofdmoot van de tweede helft verliep vanuit Belgisch oogpunt gecontroleerd. Op een paar mogelijkheden na kwamen de beloften niet vaak in de buurt van de 2-0, maar ook de bezoekers kunnen niet echt zeggen dat ze aanspraak maakten op veel meer. Voor de derde keer op rij incasseerden de Belgen geen tegendoelpunt en met een perfect rapport van twaalf punten uit vier wedstrijden komt de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap steeds dichterbij.

EINDE WEDSTRIJD: 1-0
De derde clean-sheet en de vierde zege op rij zijn een feit voor de nationale beloften. De Belgen hebben vandaag een mooie stap richting kwalificatie gezet.

90+5′ Vrije trap Gronbaek
Het laatste wapenfeit van deze pot voetbal is een vrije trap voor de Denen. Die levert geen gevaar op door een aanvallende duwfout.

89′ Openda ruimt plaats voor Balikwisha, Matazo voor Vranckx

79′ Lindstrom mikt over
De Deense geweldenaar krijgt een schietkans in de box. Hij weet zijn schot niet te kadreren, het blijft 1-0.

74′ Lissens en Raskin nemen plaatsen Siquet en Verschaeren in
Een speler van Anderlecht vervangt er eentje van Standard, terwijl een speler van Standard een andere Anderlecht-man aflost. Bij de Denen komt Warming ondertussen voor Jensen en Gronbaek voor Kjaergaard.

74′ Geel Carstensen
De verdediger haalt er een tegenaanval met Openda uit en pakt geel.

71′ Kansje Openda
Siquet met het type voorzet waarop hij zo stilaan een patent heeft, Openda met de deviatie achter het steunbeen. De bal rolt de paal aan de verkeerde kant voorbij.

68′ Heet Deens standje
Een schitterende voorzet met de buitenkant van de schoen vanwege toptalent Lindstrom en de daarop volgende ’45-er’ leveren gevaar maar geen schot tussen de palen op.

63′ Ingestudeerd nummertje Denemarken
De Denen krijgen een vrije trap en voeren een ingestudeerd toneelstuk op. De kopbal van Nartey strandt op de Belgische nummer één.

60′ Zaroury vervangt Vertessen
Yorbe Vertessen mocht voor het eerst aan de aftrap verschijnen na zijn goede invalbeurten, maar speelde een vrij ongelukkige partij. De meestal complexloze Anass Zaroury lost hem af.

60′ Geel Isaksen
De balans der gele kaarten geeft nu een 2-2-score aan.

56′ Openda schiet rakelings naast
Aannemen met de rug naar doel, de situatie inschatten, draaien en afdrukken: Loïs Openda doet alles goed, maar mist 20 centimeter precisie bij zijn krullende poging.

51′ Belgische controle
De thuisploeg blijft in een 4-3-3 acteren en voetbalt nu dominant op de helft van de Denen. Grote kansen zagen we nog niet, maar de intenties en combinaties zijn uitstekend.

RUST: 1-0
De Belgen eisten de bal op in de eerste minuten, maar zagen het evenwicht daarna hersteld worden door een sterk Deens elftal. De mogelijkheden van de bezoekers, die steeds beter werden aan de bal naarmate de speelperiode vorderde, volgden vooral uit Belgisch balverlies. Zelf kwamen onze landgenoten moeilijk tot kansen, tot Openda plots raak trof na een knappe assist van Theate. Het uitgesponnen één-tweetje tussen de man van het doelpunt en die van de assist kwam er in de nasleep van een hoekschop.

41′ Hernieuwd vertrouwen
De openingstreffer tijdens een moeilijke periode heeft de Belgische beloften duidelijk een vertrouwensboost gegeven.

38′ GOAL Openda
Uit het niets scoren de Belgen opeens. Theate komt in balbezit in de zestien en vindt Openda, die de netten vanuit een scherpe hoek doet trillen met links. Vijf doelpunten in vier wedstrijden voor de Vitesse-spits, en het eerste tegendoelpunt aan het adres van de Denen tijdens deze campagne is een feit.

35′ Grote kans Denemarken, randje buitenspel
De Winter dekt door op het verkeerde moment en biedt de Denen een gevaarlijke 2-tegen-1-situatie aan. Isaksen wordt voor Vandevoordt gezet, maar trapt naast. Het leek net buitenspel, hoewel de lijnrechter niet met zijn vlagje begon te wapperen.

34′ Geel Kristiansen
De man van FC Kopenhagen pakt geel na een heerlijke actie van Siquet op rechts.

31′ Kana rijtje hoger
Matthijsen schuift Kana naar de 6. Matazo en Onana kunnen zich op die manier wat hoger op het veld begeven.

26′ Denen worden sterker
De bezoekers hebben het evenwicht volledig hersteld. Meer nog, ze zijn op dit moment de betere ploeg, terwijl de Belgen er even niet meer uitkomen.

23′ Geel Kana
Ook Marco Kana gaat in de fout bij het uitvoetballen. Hij zet het recht met een stevige overtreding, de gele kaart is volkomen terecht. Als Theate iets verder naar buiten zou hebben gestaan, zou Kana naar de douches verwezen zijn.

20′ De Winter gaat de mist in
De ietwat nonchalante – doch zeer stijlvol ogende – centrale verdediger Koni De Winter vindt geen aanspeelpunt en legt de bal terug tot bij Vandevoordt. Zijn passje is echter veel te kort, gelukkig kunnen de Denen niet profiteren door de snelle interventie van de Genk-goalie.

16′ Geel Siquet
Een opzichtige tegenaanval-afbrekende overtreding van de rechtsachter leidt tot een eerste geel karton.

16′ Interessante voorzetten wingbacks krijgen geen vervolg
Niemand loopt in op een snoeiharde voorzet van Siquet. Ndenbe kan de bal wel oppikken, stoomt goed door maar ook hij vindt geen eindstation. Hier zat meer in.

11′ Vrije trap België
Foutje op Openda op een leuke positie na onnodig Deens balverlies. Yari Verschaeren schaart zich achter de bal, zijn vrije trap wordt relatief makkelijk in hoekschop gedevieerd door Villarreal-doelman Jörgensen.

5′ Belgisch balbezit
Onze landgenoten eisen de bal op in de beginfase. De eerste hoekschop van de wedstrijd, komend van de voet van Yari Verschaeren, levert niets op.

1′ 3-4-2-1
De gebruikelijke formatie bij de Belgen. Vertessen vervangt El Hadj in de rechter-halfspace.

AFTRAP
De Griekse scheidsrechter heeft de veelbelovende partij op gang gefloten. De Belgen brengen de bal in het spel via topschutter Openda.

Vooraf
De opstelling van de Jonge Rode Duivels is binnen. Met Vandevoordt, Theate, Siquet, Matazo, Ndenbe en Vertessen krijgen we maar liefst zes nieuwe namen in vergelijking met de basiself van afgelopen vrijdag. Kana schuift allicht naar het centrum van de driemansverdediging nu Theate in de ploeg komt voor Pletinckx. Hoogstwaarschijnlijk blijft het systeem behouden en zal Vertessen in steun van Openda voetballen, al bestaat de kans ook dat het een 3-5-2 wordt met Verschaeren op de tien.

Vooraf
Als we de laatste onderlinge ontmoeting tussen beide teams erbij nemen, kunnen we een helder devies distilleren: behoud de focus tot het laatste fluitsignaal. In 2019 was er bij de pauze geen vuiltje aan de lucht na een eigen doelpunt van de Denen en een goal van Francis Amuzu, en ook bij het ingaan van de toegevoegde tijd van de tweede periode zag de situatie er bij een 1-2-stand nog steeds rooskleurig uit. Twee treffers in de extra tijd zorgden echter voor een 3-2-oefenzege in het voordeel van Denemarken en een koude douche aan het adres van de Belgen.

Vooraf
De stand
1. België 3 – 9
2. Denemarken 2 – 6
3. Turkije 3 – 4
4. Schotland 2 – 1
5. Kazachstan 4 – 0

Vooraf
De Deense kern telt 13 jongens die nog actief zijn in eigen land. Vier spelers verdienen hun brood in buurland Duitsland (Eintracht Frankfurt, FC Augsburg, Hamburger SV, VfB Stuttgart). De andere clubs op de Deense selectiefiche: Ajax, het Noorse Brann, Brentford, Red Bull Salzburg, Torino en Villarreal.

Vooraf
Loïs Openda scoorde reeds viermaal tijdens deze kwalificatiereeks. PSV-aanvaller Yorbe Vertessen trof tot twee keer toe raak als invaller en is daarmee runner-up in het Belgische doelpuntenlijstje. Killian Sardella en kapitein Amadou Onana dikten het doelpuntentotaal aan tot 8 stuks, daartegenover staat amper één tegendoelpunt daterend van speeldag één.

Vooraf
Ter herinnering: de selectieheer uit Dilsen-Stokkem riep onderstaande jongens op.

Vooraf
Wedstrijdverslag speeldag 1: Kazachtstan U21 1–3 België U21
Wedstrijdverslag speeldag 2: Turkije U21 0–3 België U21
Wedstrijdverslag speeldag 3: België U21 2-0 Kazachstan U21

Advertentie