Een opmerkelijk nieuwtje uit het internationale voetbal. Matty Cash mag zich gaan opmaken voor een interlanddebuut. Niet voor Engeland, zoals zijn naam doet vermoeden, maar voor Polen. De 24-jarige flankverdediger heeft sinds gisteren de Poolse nationaliteit.

Enkele maanden geleden raakte bekend dat Cash een Pools paspoort zou aanvragen. Dit kan perfect omdat hij een Engelse vader heeft en een Poolse moeder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog emigreerde de familie langs moederszijde naar Engeland. Op 7 augustus 1997 werd Matty Cash geboren in het Engelse Slough, bij Londen. Hij voetbalde in de jeugd bij Wycombe Wanderers.

Toen zijn jeugdclub in 2014 met heel wat financiële problemen te kampen had, werd de toen 17-jarige Cash op straat gezet door zijn toenmalige club. Op dat moment had hij geen club en dus ook geen inkomen. Daarom ging hij werken in een speelgoedwinkel, waar hij verantwoordelijke was van speelgoedgeweren.

Cash gaf zijn grote passie toch niet op en kwam terecht bij de FAB Academy. Dit is een plaats waar studenten kunnen studeren maar tegelijk genoeg kunnen trainen. Op zijn 18 jaar kwam hij uiteindelijk terecht bij Nottingham Forest en in september 2020 maakte hij de overstap naar de club uit Birmingham. Sinds zijn komst trad hij al 39 keer op voor Aston Villa.

In november is er een nieuwe interlandperiode. De kans is dus vrij reëel dat de Poolse bondscoach Paulo Sousa hem bij de selectie haalt. Hij zou zijn interlanddebuut dus kunnen maken tegen Andorra of Hongarije. Het frappante is dat Polen in dezelfde kwalificatiereeks voor het WK in Qatar zit als Engeland. Beide wedstrijden tegen The Three Lions zijn al wel achter de rug, dus hij kan zijn geboorteland (nog) niet tegenkomen.

Matty Cash heeft kortom op zijn zachtst gezegd al een woelige carrière achter de rug. De Poolse president Andrzej Duda heeft hem vandaag dus officieel erkend als Pool. Daarom kan hij binnenkort voorzetten trappen op ene Robert Lewandowski. Maar eerst moet hij nog wel 2 wedstrijden afwerken bij Aston Villa. Zondagavond speelt zijn club tegen West Ham en volgende week vrijdag wacht de wedstrijd tegen Southampton.

Advertentie