Een opvallend gevleugeld schepsel klieft tijdens het Jupiler Pro League-seizoen 2021/22 door het Belgische luchtruim. Elke speeldag kiest het zo fris als een hoentje één wedstrijd uit, waarbij de hoofdvogel steevast wordt afgeschoten. Maak kennis met avis tactici, de tactiekvogel. Telkens zal dit gevederd voetbaltechnisch meesterbrein een opvallende tactische zet, een innovatief spelsysteem of een geniale wedstrijdkantelende ingreep vanuit de nok van het stadion met een adelaarsblik bestuderen en via dit platform aan u kenbaar maken. Eén ding is zeker: van de Kehrweg tot de Diaz Arena is elke stuntelige oefenmeester een vogel voor de kat.

Zet koers naar de kleine Brusselse ring. Volg die in om het even welke richting, tot je de N2 tegenkomt. Werk die grote baan af tot de Leuvense ring. Vlieg in zuidelijke richting boven de contouren van de ring, tot je het voetbalstadion bereikt. Zo maak je als vogel de transfer van het Dudenpark naar Den Dreef. Marc Brys is uit tactisch oogpunt een van de meest boeiende figuren uit de Jupiler Pro League, en zondagavond maakte hij alle verwachtingen waar.

Siebe Schrijvers, vorige week nog spits, op de 8. Niet in een driemansmiddenveld, want hoewel Xavier Mercier in balbezit vaak naar de zone van Schrijvers uitzakte, was er in balbezit sprake van een vierkant – met Mathieu Maertens en Mercier vóór de twee controleurs. Niet gekoppeld aan de ervaren Kristiyan Malinov, maar met de talentvolle doch onervaren Mandela Keita naast – en vaak achter – zich. Marc Brys koos voor voetbal – Schrijvers is op die stek veel meer een spelverdeler dan loper Alexis De Sart – en die keuze mogen we catalogiseren in het laatje der succesvolle beslissingen.

Dat betekent niet dat het een complete walk-over was. STVV voetbalde goed mee, was regelmatig gevaarlijk en kwam net na de openingstreffer niet onterecht langszij. Aan Kanariekant kan, naderhand gezien, gesteld worden dat het uitvallen van Yuma Suzuki een zegen gebleken is, want Taichi Hara en Daichi Hayashi hebben niet alleen rijmende voornamen maar ook een uitstekende band en complementariteit op het veld. Dat die gelijkmaker geen knak in de hoofden van de Leuvenaars teweegbracht, is net te danken aan het feit dat ze zo goed in de wedstrijd zaten. Mede dankzij die lagere positie van Schrijvers, was de kwaliteit aan de bal uitstekend en het gezamenlijke vertrouwen in eigen kunnen groot.

De gemiddelde posities van de thuisploeg (zie onderstaande vogelapp-publicatie), tonen anderzijds wel aan hoe kwetsbaar het systeem op die manier wordt. Net daarom lieten ook de jongens uit Sint-Truiden bij momenten mooie dingen zien. Stofzuiger Mandela vormt in combinatie met de driemansdefensie een degelijke restverdediging, maar rekening houdende met het feit dat de Jordaanse right wingback van Leuven, Musa Al-Taamari, toch vooral een rechtsbuiten is, ontstaat er bijna automatisch ook ruimte voor de tegenstander. Na de bekerwedstrijd volgt een uitwedstrijd in en tegen Anderlecht, dus de kans lijkt vrij groot dat Brys dan toch opteert voor twee echte controlerende middenvelders. Al steek ik mijn gevederde poot daar niet voor in het vuur. De oefenmeester van OHL heeft afgelopen weekend alleszins een extra tactisch recept toegevoegd aan zijn voetbalkookboek en daar gaat men later dit seizoen ongetwijfeld nog meer vluchten van plukken.


Eerder verschenen:

Advertentie