John van den Brom nam het op voor Francky Dury tijdens de persconferentie na Zulte Waregem-Genk. Lief. Collegialiteit of medelijden? Eerder een vorm van affectief schoudertjeklop, omdat Van den Brom zelf goed genoeg weet wat het is om liever kwijt dan rijk te zijn.
Hoe lief het ook is, het blijft een onterechte vernedering voor Dury. Volgens mij leven de Zulte-én Waregemsupporters in de wereld van een onoplosbare rebus, want daarbuiten heerst enkel onbegrip voor deze pseudocrisis. Oké, zij verwachten meer: meer kwaliteit, meer punten, meer inzet. Meer! Meer! Meer! Misschien is de oplossing van de rebus de nieuwe clubnaam: Zulte Washetmaareenbeetjemeer.
Al bij al staan ze er niet zo slecht voor. De ploeg staat op de correcte plaats in de stand (wat onder Standard maar boven de allerslechtsten) en bekert verder. Dat is toch geen reden om Dury ­– nota bene in zijn laatste seizoen na twintig jaar dienst – individueel te viseren? Kennelijk hebben Zulte-én Waregemsupporters een ander zelfbeeld. Zwarte rook, want wij zijn vicekampioen, bekerwinnaar en Europese gegadigde!
Doch verder geen paniek, zou Herman Brusselmans opperen. Naar jonge traditie wint iedereen van iedereen in de Jupiler Pro League. Alles tussen Union en Beerschot is een experimenteervat vol anarchie. Zelfs bij de voetbalbond: geen schorsing voor de rode kaart van Ashimeru? Prachtige redding overigens, een beetje in de trant van mijn eigen kwaliteiten als futsalgoalie. De bond doet hip om even door te slaan in het denkkader van Filip Joos: ‘Laat voetbalgevoel spreken!’ Wereldsave, geen schorsing!
Niets valt nog de voorspellen volgens gezond voetbalverstand. Onvoorspelbare spanning heerst. Zulte Waregem kan een reeks neerzetten en wat stijgen, Standard kan eindelijk eens een goede wedstrijd spelen, Anderlecht kan voor een keer normaal doen en winnen. Ik geef toe dat het ene al onwaarschijnlijker is dan het andere, maar daar mag je me niet op vastpinnen. Ik ben nog niet uit de onoplosbare rebus. Tot die tijd: stop met dat geouwehoer op Dury, want hij is een goed man.