Ik ben de geluidsman van tribune I. Tering, mijn oren zijn nog steeds horendol na afgelopen vrijdag. Niet door de stormende supporterskreten aan Mechelse zijde, dat is als een natuurgeluid, een roedel hyena’s die een karkas van een gazelle oppeuzelen. Nee, zij maken geen kwaad geluid, die muziekboxen daarentegen zijn perverse verspreiders van heidense voetbaltunes en mismaakte reclamejingles. Voor de wedstrijd en tijdens de rust speelt een Jan m’n kloten – die toevallig overweg kan met een mengtafel – opzwepende dancesongs met beats waarbij een kansloze gabber zou uitkramen: ‘Ik voel die beat echt ín mij! Machtig!’
De herrie bestond uit een verkrachte Let it be van The Beatles en de altijd marginale Snollebollekes. De speakers stonden zo luid dat dit smakeloze repertoire zich vermengde tot een vloeiende kwak aan synthesizerfoltering. ‘Maar een voetbalwedstrijd is een tot-aal-e-ve-ne-ment,’ zeurt de eerste de beste maatpaklul uit een bestuurskamer. Als ik gehoorschade en inbreuk op mijn smaakvolle integriteit wil, ga ik wel naar een concert van een blatende Niels Destadsbader. Dat is echter de volgende stap in die perverse praktijken: Niels, microfoon, half time performance. Dan smijt ik mezelf van de tweede ring.
Ik besloot deze dj te polemiseren – en m’n verantwoordelijkheid op te nemen als geluidsman van tribune I – toen zijn seniele handelingen het overnamen. Plots weerklonk de goaltune van Buffalo Kwek Kwek Kwek en floot het hele stadion uit ongenoegen, inclusief de afgereisde Club-supporters. Laat die onbenul z’n trammelant in de Ghelamco-bokaal afspelen, daar smaken ze wonderwel dat nietszeggende kabaal.
Daar woedt momenteel een ongelijke strijd. KRC Gent (stamnummer 11 nota bene) moet haar terreinen in Oostakker verlaten nadat de samenwerking met Buffalo Kwek Kwek Kwek en de stad afliep. Racing staat machteloos, want de kwekkers en de stad lachen in hetzelfde schurftige vuistje. Zij schrappen alle volwassen ploegen van Racing, waardoor meer dan 120 jaar voetbalgeschiedenis in de goot ligt. Een club zonder eerste ploeg of doorgroeiende jeugdwerking is gedoemd om te verdwijnen, op termijn neemt het opportunistisch gekwek van de vileine gigant over.
Gent en patrimonium is fake en selectief. Mocht het Lam Gods in brand staan, zitten alle middeleeuwenrukkers op hun stinkende paard om in de stad een even middeleeuwse guerrilla te ontsteken. Zij hebben geen idee. Als ware play-offprostituees is de verpakking mooier dan het product. Binnenkort live in Oostakker, de tiranniserende kwekkersgoaltune, afgespeeld door de dj van KV Mechelen. Veel te luid om de pijnlijke verontwaardiging niet te kunnen horen.

Advertentie