Het avontuur van Dick Advocaat bij Irak zit er alweer op. De 74-jarige Nederlander ondertekende eind juli een contract tot en met het WK 2022, maar na zes wedstrijden zonder overwinning geeft Advocaat er zelf de brui aan. Dat de samenwerking niet al te best verliep, bleek al toen Justin Meram vorige maand gedesillusioneerd afscheid nam van de Iraakse nationale elf.

Toen Advocaat in mei afscheid nam van Feyenoord, leek De Kleine Generaal ook afscheid te nemen van zijn trainerscarrière. De voormalige bondscoach van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië verraste twee maanden later echter vriend en vijand door een zevende nationale ploeg bij te schrijven op zijn cv, namelijk Irak.

Advocaat begon met Irak aan de derde ronde van de WK-kwalificatie, nadat de Irakezen in een groep met Bahrein, Cambodja, Hongkong en Iran tweede waren geworden. Advocaat begon met een 0-0-gelijkspel bij zijn ex-werkgever Zuid-Korea en een 0-3-rammeling tegen buur Iran. Vervolgens speelde Irak gelijk tegen lager aangeschreven landen als Libanon (0-0) en de Verenigde Arabische Emiraten (2-2). Nadat Irak deze maand ook tegen Syrië niet kon winnen (1-1) en thuis ook van Zuid-Korea een 0-3-nederlaag om de oren kreeg, lijkt het WK wel héél ver weg voor Irak – ook al staat het op slechts twee punten van de derde plaats, die recht geeft op de vierde ronde, waarin twee teams in een finale uitmaken wie een ticket voor de intercontinentale play-offs krijgt.

Bovenop de slechte resultaten – Advocaat kon in zes wedstrijden niet één keer winnen – waren er ook extrasportieve problemen. International Justin Meram (32) liet in oktober bijvoorbeeld weten dat hij zich niet meer beschikbaar stelde voor de Iraakse nationale ploeg, omdat hij niet kon leven met de werkwijze van Advocaat. Deze bondscoach is zelf nooit in Irak om naar spelers te kijken. In plaats daarvan stuurt hij zijn assistenten. Bovendien praat hij niet eens met me. Je hoort met je spelers te spreken over de tactiek en de filosofie. Ik heb in de vorige interlandbreak niets gehoord over mijn rol of verantwoordelijkheden binnen de ploeg”, foeterde de aanvaller van het Amerikaanse Real Salt Lake City.

Advertentie