Oud-Heverlee Leuven viert volgend jaar zijn twintigste verjaardag als fusieclub. Zes van die twintig seizoenen bracht de club door in de Jupiler Pro League, met een tiende plaats in het seizoen 2012/13 als vooralsnog beste resultaat. In de Beker van België raakte OH Leuven nooit verder dan de achtste finale, tot een 2-3-zege op het veld van KVC Westerlo daar vandaag verandering in bracht. Hieronder het verhaal van de bekercampagnes van de Leuvenaars.

2002/03: Jean-Pierre Vande Velde wint en verliest van ex-club
In 2002 smelten Stade Leuven, Daring Leuven en Zwarte Duivels-Oud Heverlee samen tot Oud-Heverlee Leuven. In het eerste seizoen van zijn bestaan komt de fusieclub, die van start gaat in Derde klasse B, in de Beker van België meteen twee ex-eersteklassers tegen. Bij de ene club dateerde de eersteklasseperiode van iets langer geleden dan bij de andere: Royal Léopold Uccle Forestoise had al sinds 1914 niet meer op het hoogste niveau gespeeld, terwijl Eendracht Aalst nog maar een paar maanden failliet was verklaard en daardoor van Eerste klasse naar Derde klasse A was getuimeld.

OH Leuven heeft het in zijn allereerste bekerwedstrijd als fusieclub meteen moeilijk tegen Léopold: het kan tegen de eersteprovincialer pas na een uur voor echt doelgevaar zorgen, en moet van een blunder van Christian Meskens profiteren om in de 87e minuut de 0-1 te scoren. Het is Kristof Lefèvre die voor het allereerste bekerdoelpunt zorgt. In de vierde ronde zet Hans Goethuys de Leuvenaars al na zeven minuten op voorsprong vanop de strafschopstip, maar Nourredine Hamouch scoort nog voor het kwartier de gelijkmaker. In de tweede helft scoort Eendracht Aalst nog drie keer – onder andere Kristof Devoeght, in het seizoen daarvoor nog actief bij Stade Leuven, pikt zijn doelpunt mee.

Later dat seizoen zou trainer Jean-Pierre Vande Velde nóg eens in het zand bijten tegen zijn ex-club Eendracht Aalst, waar hij destijds de voorganger was van Jan Ceulemans. In de eindronde voor promotie kwamen beide clubs elkaar tegen in de finale en waren het de Aalstenaars die… na strafschoppen aan het langste eind trokken. Een dubbele nederlaag tegen zijn voormalige werkgever dus. Als het een troost mag zijn: in de derde bekerronde kon hij wél tegen een ex-club van hem winnen, want CS La Forestoise – de voormalige eersteklasser waar hij als dertiger ooit speler-trainer was – ging in 1996 op in fusieclub Royal Léopold Uccle Forestoise.

2003/04: hattrick van… Kristof Devoeght
Koning Leopold nog aan toe! Na Léopold Uccle Forestoise in 2002/03 mag OH Leuven in het 2003/04 zijn bekercampagne spelen tegen KESK Leopoldsburg. OH Leuven gaat met 2-5 winnen in Limburg, met dank aan de hattrick van… Kristof Devoeght, die voortaan weer in Leuven voetbalt. Naast Kjell Hermans staat ook een jonge Jeroen Simaeys op het scorebord.

Kjell Hermans, tegenwoordig actief als salesmanager Benelux bij het Amerikaanse kledingmerk The North Face, scoort in de vierde ronde ook tegen Red Star Waasland. Emmanuel Lanvu zorgt op het veld van de latere kampioen in Derde klasse A voor een comfortabele 1-2-voorsprong, Kristof De Witte kan pas in de 89e minuut de 1-2-aansluitingstreffer scoren. In de vijfde ronde verslikte OH Leuven zich echter tegen KSK Maldegem, dat met een penaltygoal van ex-Cercle-speler Dimitri Delporte komt winnen op Den Dreef. OH Leuven loopt zo een verplaatsing naar KAA Gent mis in de zestiende finale.

2004/05: grootste bekerzege ooit
In het seizoen 2004/05 boekt OH Leuven tegen eersteprovincialer Arquet FC zijn vooralsnog grootste bekerzege ooit, die pas in 2017 wordt geëvenaard met een 0-8-zege tegen KFC Turnhout. François Sterchele, pas overgekomen van Union La Calamine, vindt meteen de weg naar de netten. Het ging misschien iets té makkelijk, want in de vierde ronde laten de Leuvenaars zich verrassen door reeksgenoot Sprimont Comblain Sport (1-2).

2005/06: de eerste achtste finale
OH Leuven promoveert in 2005 naar Tweede klasse, maar moet de bekercampagne 2005/06 toch weer aanvatten in de derde ronde. Daarin kent OHL geen enkele moeite met eersteprovincialer RUS Bercheux: het wordt 0-4, met dank aan een hattrick van Thierry Bayock. In de vierde en vijfde ronde scoort OH Leuven telkens vijf keer: op het veld van vierdeklasser KFC Racing Mol-Wezel wordt het 1-5, en reeksgenoot Dessel Sport wordt zelfs met 5-0 ingeblikt.

OH Leuven zit zo voor het eerst bij de laatste 32. Daarin neemt het voor het eerst de scalp van een eersteklasser. Het slachtoffer is FC Brussels, de man van het enige doelpunt is Björn Ruytinckx. Vier dagen voor Kerstmis mag OH Leuven afzakken naar Sporting Charleroi, maar daar eindigt het bekeravontuur na een 2-0-nederlaag. Het eerste doelpunt van de Carolo’s werd overigens gescoord door… François Sterchele. Jawel, net als Kristof Devoeght heeft de betreurde ex-Rode Duivel zowel voor als tegen OH Leuven gescoord in de Beker van België – zij het dan wel in omgekeerde volgorde.

2006/07: de wraak van Mol
In de bekereditie 2006/07 stroomt OH Leuven voor het eerst in zijn bestaan pas in de vierde ronde in. Daarin heeft het niet veel overschot tegen derdeklasser White Star Woluwe: Toni Brogno opent al gauw de score, maar na twintig minuten maakt ex-PSG-speler Bernard Allou – de Ivoriaan won in 1996 Europacup II – gelijk met een magistrale vrije trap onderkant lat. OH Leuven klimt in de tweede helft naar een 3-1-voorsprong, maar in de 65e minuut scoort White Star de aansluitingstreffer. De score wijzigt daarna echter niet meer, waardoor OHL mag verderbekeren.

In de volgende ronde krijgt OH Leuven echter een koekje van eigen deeg van KFC Racing Mol-Wezel: een jaar eerder waren de Leuvenaars nog te sterk voor de vierdeklasser, maar ditmaal eindigt de wedstrijd na negentig minuten op 1-1. Het is Patrick Goots himself die in de verlengingen de trekker overhaalt.

2007/08: op één gemiste strafschop van de kwartfinale
In het seizoen 2007/08 loopt de weg naar het hoofdtoernooi via derdeklasser CS Visé en tweedeklasser Antwerp FC. Visé houdt de Leuvenaars na negentig minuten op een 1-1-gelijkspel, maar Toni Brogno zorgt voor de verlossing met twee goals tijdens de verlengingen. Op de Bosuil is de Surinaamse verdediger Ray Fränkel zowel de held als de antiheld: op het uur kopt hij de 2-2-gelijkmaker binnen, maar in de 82e minuut zet hij de Leuvenaars weer op voorsprong door een bal van Denis Odoi voorbij zijn eigen doelman te koppen.

OH Leuven mag voor de tweede keer aantreden in de zestiende finale en krijgt daarin… opnieuw FC Brussels voorgeschoteld. Sophiane Baghdad en Björn Ruytinckx slagen erin om de openingsgoal van Zola Matumona uit te wissen, maar de Congolees scoort nog een tweede keer. Ruytinckx scoort vroeg in de verlengingen echter een tweede keer, waardoor OHL doorstroomt naar de achtste finale.

Het is precies de campagne van de verlengingen, want tegen Germinal Beerschot dwingen de Leuvenaars voor de derde keer in vier wedstrijden verlengingen af. Zo weinig goals er vielen tijdens de eerste negentig minuten – geen, om precies te zijn –, zo veel vallen er tijdens de verlengingen, die op 2-2 eindigen. Björn Ruytinckx en Kevin Janssens lijken voor een stunt te gaan zorgen, maar Ederson Tormena en Sanharib Malki brengen de Ratten terug in de wedstrijd. Tijdens de strafschoppenserie blijken de viziers van beide ploegen niet op scherp te staan: bij Germinal Beerschot missen Ederson Tormena en Pieter-Jan Monteyne hun elfmeter, maar bij OH Leuven missen zelfs drie spelers (Thomas Matton, Sophiane Baghdad en Denis Odoi), waardoor Germinal Beerschot door mag naar de kwartfinale.

2008/09: meer geluk in de penaltyreeks
Als OH Leuven al een penaltytrauma had overgehouden aan de uitschakeling tegen Germinal Beerschot, dan was dat in de volgende editie al overwonnen: na een 4-0-zege tegen eersteprovincialer Aywaille FC in de vierde ronde moeten de Leuvenaars de klus in de vijfde ronde opnieuw met een strafschoppenserie klaren na een 0-0-gelijkspel tegen reeksgenoot Excelsior Virton. Ditmaal trekt OH Leuven aan het langste eind. Daarna volgt voor het eerst een uitschakeling in de zestiende finale: het AA Gent verslaat de tweedeklasser met 3-0 na goals van Dominic Foley, Valeri Sorokin en Randall Azofeifa.

2009/10: sleutelrol voor Ivica Jaraković
Net als twee jaar eerder heeft OH Leuven in de vierde ronde verlengingen nodig tegen een derdeklasser. Dat is ditmaal Racing Waregem. Een own-goal van thuisspeler Dimitri Geldhof lijkt het enige doelpunt van de wedstrijd te gaan worden, maar een misverstand tussen doelman Jonathan Ruttens en Antoine Themelin in de blessuretijd zorgt voor nog een extra halfuur in het Mirakelstadion. Giuseppe Riolo scoort kort na de start van de verlengingen een tweede keer, waardoor Racing Waregem op een 2-1-voorsprong komt te staan. Issam Fariat en Koen Weuts scoren echter nog voor de Leuvenaars, die zo een 2-1-achterstand ombuigen in een 2-3-voorsprong. In beide doelpunten speelde Ivica Jaraković een sleutelrol.

Tegen Dessel Sport was de Serviër nóg beslissender. Na een minuut (!) staat het al 1-1 in het Lorzestadion: Björn Beyens opent meteen de score, maar Jaraković zet meteen orde op zaken. Na vier minuten mag hij een tweede streepje achter zijn naam zetten, en op het halfuur heeft hij zijn hattrick beet na een strafschopgoal. Met Mohammed Aliyu Datti scoort er ook namens Dessel Sport een andere ex-eersteklassespeler, maar dat kan de kwalificatie van OH Leuven niet meer in gevaar brengen: de Leuvenaars winnen met 2-5 en mogen naar de zestiende finale. Daarin verliest het met 2-0 na twee goals van de Montenegrijn Bojan Božović.

2010/11: een nieuwe uitschakeling door strafschoppen
Het seizoen 2010/11 staat op Den Dreef geboekstaafd als het kampioenenseizoen in Tweede klasse. Een memorabele bekercampagne speelde OH Leuven dat seizoen niet. In de vierde ronde winnen de Leuvenaars weliswaar met 0-7 van eersteprovincialer RSC Beaufays – met dank aan een hattrick van Hamdi Harbaoui en tweeklappers van Simon Vermeiren en Jordan Remacle –, maar in de vijfde ronde loopt het mis tegen reeksgenoot RFC Tournai. Pieter Nys opent al na vijf minuten de score, maar Mickael Seoudi – die zijn Belgische carrière begon bij Doornik en later met Waasland-Beveren naar de Jupiler Pro League promoveerde – zorgt twintig minuten later voor de gelijkmaker. Ook in de verlengingen scoren beide clubs één keer: Thomas Hovine namens de thuisploeg, Björn Ruytinckx voor de bezoekers. In de strafschoppenserie is het de ploeg die op dat moment de meeste eersteklasse-ervaring heeft – stamnummer 26 speelde in het seizoen 1951/52 één seizoen in Eerste klasse – die aan het langste eind trekt.

2011/12 en 2012/13: slechts één wedstrijd
In het seizoen 2011/12 stroomt OH Leuven als eersteklasser in in de zestiende finale. Daarin wordt het meteen gewipt door Rupel Boom, dat een ronde later ook RSC Anderlecht zal verrassen. Dries Ventose dwingt twee penaltyfouten af – ten nadele van Koen Weuts en Nicky Hayen – en zet beide strafschoppen zelf om. Jordan Remacle scoort nog tegen – ten nadele van Koen Weuts en Nicky Hayen – en zet beide strafschoppen zelf om. Jordan Remacle scoort nog tegen – eveneens via de strafschopstip – ten nadele van Koen Weuts en Nicky Hayen – en zet beide strafschoppen zelf om. Jordan Remacle scoort nog tegen –, maar de uitschakeling is een feit.

Ook in 2012 zit het bekeravontuur van OH Leuven er al na één wedstrijd op. In het Albertparkstadion van KV Oostende zetten ex-eersteklassespelers Mahamadou Dissa en Jamaïque Vandamme de toenmalige tweedeklasser op een 2-0-voorsprong. Het aansluitingsdoelpunt van Joren Dehond komt te laat.

2013/14: voor het eerst in zes jaar nog eens bij de laatste zestien
Na twee korte bekercampagnes plaatst OH Leuven zich in het seizoen 2013/14 voor het eerst sinds januari 2008 nog eens voor de achtste finale. Daarvoor rekent het in de zestiende finale af met oude bekende CS Visé, die het in diezelfde campagne 2007/08 al eens versloeg. De toenmalige tweedeklasser Visé speelt inmiddels een reeks hoger, maar opnieuw wint OH Leuven met twee doelpunten verschil – ditmaal 0-2 in plaats van 1-3 na verlengingen.

In de achtste finale kopieert OHL tegen KAA Gent opnieuw de doelpuntenkloof uit de vorige bekerconfrontatie. Zelfs de score is hetzelfde: opnieuw gaan de Leuvenaars met 3-0 de boot in. Niet alles was natuurlijk hetzelfde, want ditmaal spelen de Buffalo’s in de nagelnieuwe Ghelamco Arena voor gastheer. De doelpunten zijn ditmaal trouwens van Niklas Pedersen, Renato Neto en Sloan Privat.

2014/15: opnieuw geen succes tegen een eersteklasser
In 2014 zakt OH Leuven weer naar Tweede klasse. Dat betekent: opnieuw instromen via de voorrondes. In de vierde ronde heeft OHL behoorlijk wat moeite met derdeklasser Bocholter VV, maar uiteindelijk volstaat een doelpunt van Flavien Le Postellec vlak voor de rust. Dan is er meer overschot na de wedstrijd tegen derdeklasser KSV Bornem: een achttienjarige Dion Cools draagt met een goal en een assist stevig bij tot de 1-4-zege van OHL, Ibrahim Somé, Jovan Kostovski en Alessandro Cerigioni staan op het scorebord voor de Leuvenaars.

In de zestiende finale wordt OH Leuven uitgeloot tegen KV Kortrijk. Voor wat het waard is: midden juli slikte OHL een 5-2-nederlaag in een oefenwedstrijd tegen Kortrijk. Van een slechte generale belooft een goede première komt twee maanden later niets in huis, want de Kortrijkzanen winnen de bekerconfrontatie met 1-3. Jovan Kostovski wist Kostovski in de 74e minuut het vroege openingsdoelpunt van Tuur Dierckx uit, maar Ivan Santini en nog eens Dierckx zorgen voor een 1-3-nederlaag voor Ivan Leko en co. FC Brussels, dat in 2014 op de fles gaat, blijft zo nog minstens een jaar de enige eersteklasser waartegen OH Leuven succesvol was in de Beker van België.

2015/16: Pieter-Jan Monteyne kan Trossard-Cerigioni-Regales niet nadoen
Na een jaar afwezigheid promoveert OH Leuven in 2015 weer naar de Jupiler Pro League. Meteen weer een zestiende finalewedstrijd dus. Daarin neemt OHL de maat van tweedeklasser Lommel United, met dank aan drie spelers – Leandro Trossard, Alessandro Cerigioni en Romero Regales – die tegen hun ex-club scoren en zo voor een 3-2-zege zorgen.

Het zal wel niet daarom zijn dat Emilio Ferrera in de achtste finale tegen Mouscron-Péruwelz Pieter-Jan Monteyne opstelde, maar het feit dat de verdediger een verleden heeft op Le Cannonier is wel interessant. Het kanon van Monteyne blijft echter stil, en OH Leuven verliest met 1-0 na een doelpunt van François Marquet.

2016/17: foutloze strafschoppenserie en zuinige nederlaag in Anderlecht
In het seizoen 2016/17 mochten we een primeur optekenen: voor het eerst zette OH Leuven alle vijf zijn strafschoppen om in een strafschoppenserie in de Beker van België. RUS Rebecquoise uit Derde klasse amateurs deed het minder goed, en dus was het OH Leuven dat in de zestiende finale naar RSC Anderlecht mocht. Uitgerekend ex-OHL-speler Hamdi Harbaoui zorgde, op aangeven van Nicolae Stanciu, voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

2017/18: met negen de verlengingen in tegen STVV
Op 27 augustus 2018 evenaarde OH Leuven tegen KFC Turnhout de 8-0-zege van tegen Arquet FC uit 2004. Maar liefst zeven spelers kwamen op het scorebord te staan: Mathieu Maertens, Nikola Storm, Tony Watt, Thomas Azevedo, Jenthe Mertens, Esteban Casagolda en Elliot Moore. Enkel Storm scoort twee keer tegen de club uit Tweede klasse amateurs.

In de zestiende finale sleept OHL verlengingen uit de brand tegen STVV, nadat Koen Persoons kort voor het uur voor de gelijkmaker zorgt na de vroege openingsgoal van Jordan Botaka. OH Leuven doet zichzelf geen cadeau door met negen spelers aan de verlengingen te starten na de rode kaarten van Kenneth Schuermans en Benjamin Boulenger, maar slaagt er desondanks in om een antwoord te bieden op de 2-1 van Dimitrios Goutas. De 2-2 van Storm is echter niet genoeg, want Igor Vetokele doet er nog eens twee goals bij namens STVV. 4-2 is de eindstand op Stayen.

2018/19: derde keer goede keer voor Dessel Sport
Voor het eerst sinds 2012 loopt het bekeravontuur van OH Leuven al na één wedstrijd af, voor het eerst sinds 2011 is de vijfde ronde het eindstation. Dessel Sport, een ploeg waartegen OHL in de Beker van België nochtans al met 5-0 en 2-5 won, staat na ruim twintig minuten 2-0 voor na doelpunten van Toon Lenaerts en Jari Breugelmans. Clément Fabre pakt kort voor het uur rood, maar dat belet Yannick Aguemon niet om de 2-1-aansluitingstreffer te scoren. Veel meer kan OHL echter niet forceren, en in de 84e minuut is Dessel Sport na de 3-1 van aanvoerder Wouter Vosters zeker van zijn bekerstunt.

2019/20: verlengingen tegen STVV (bis)
Wie bij RFC Wetteren had gehoopt op een stunt, wordt al vrij snel ontgoocheld in het King Power at Den Dreef Stadion: al na twee minuten schakelt OHL snel om na balverlies en zorgt Mathieu Maertens voor de 1-0. Yannick Aguemon verdubbelt na twintig minuten de score. Na de rust worden de supporters verwend met nog eens vier goals: Thomas Henry, Kamal Sowah, Arthur Allemeersch en nogmaals Sowah zorgen voor 6-0-cijfers.

Dan maar nog eens tegen een eersteklasser proberen. Opnieuw komt STVV uit de trommel. En na een 0-0 in de reguliere speeltijd volgdn, net als twee jaar eerder, verlengingen. De Limburgse beulen van dienst heten dit jaar Yohan Boli en Jordan Botaka.

2020/21: interimtrainer Jimmy De Wulf schenkt Yves Vanderhaeghe de kwalificatie
Zou het in een coronajaar eens lukken om na FC Brussels nog eens een eersteklasser te verschalken in de Beker van België? In de vijfde ronde neemt OH Leuven alvast een goede start door met 0-2 te gaan winnen bij FC Knokke – ook al scoort Frédéric Duplus het verlossende tweede doelpunt wel pas in de 89e minuut.

De volgende horde heet Cercle Brugge. De Vereniging heeft die dag net Yves Vanderhaeghe aangesteld als nieuwe trainer, maar voor deze bekermatch neemt belofentrainer Jimmy De Wulf de honneurs nog waar als interimtrainer. Olivier Deman wilde kennelijk indruk maken op zijn nieuwe trainer, want het jeugdproduct van groen-zwart dwong twee penalty’s om tegen OHL. Dino Hotić en Jérémy Taravel faalden niet vanop de strafschopstip. Met ook nog een veldgoal van Monaco-huurling Jean Marcelin erbij zijn de goals van Mathieu Maertens en David Hubert niet genoeg: OH Leuven verliest met 2-3 en ziet zijn bekeravontuur eindigen.

Advertentie