De titelstrijd in Engeland lijkt er nu al een te gaan worden tussen Chelsea, Manchester City en Liverpool. De huidige top drie in Engeland staat binnen de kloof van twee punten, de rest hinkt achterop. Samen met de verrassende nummer vier West Ham United zijn ze de enige ploegen met een (duidelijk) positief doelsaldo. Een opvallend gegeven.

De grote zes in Engeland staan ongeveer waar ze moeten staan in de stand: in de linkerkolom. Van die grote zes is vooral de dominantie van Chelsea (33 punten), Manchester City (32 punten) en Liverpool (31 punten) duidelijk merkbaar. Dat weerspiegelt zich ook in het doelsaldo van het koptrio, dat respectievelijk +27, +21 en +31 is. Enkel West Ham United – dat knap vierde staat – kan alsnog een positief doelsaldo voorleggen van +8.

Arsenal (23 punten), Tottenham (22 punten) en Manchester United (21 punten) vervolledigen de top zeven. Hun doelsaldo oogt net als hun puntenaantal minder rooskleurig.  De twee Londense clubs zitten aan -3 en -4, Uniteds doelsaldo is – net als dat van Wolverhampton – break-even, met andere woorden 0. Alle overige Premier League-ploegen kennen een negatief doelsaldo, met Norwich City (-20) als zwakste schakel.

Slechts vier van de twintig ploegen in Engeland hebben dus een positief doelsaldo, en dat is best opvallend. Van de overige belangrijke competities in Europa, doet enkel Schotland extremer. Met Glasgow Rangers (+19), Celtic (+23) en Heart of Midlothian (+10) zijn er namelijk maar drie ploegen die meer goals scoorden dan incasseerden, zij het dat ze ook maar met twaalf clubs op het hoogste niveau actief zijn.

Ajax is de beste van de Europese klas met een doelsaldo van maar liefst +46. In België zit Union aan +24.

Advertentie