In de Conference League is KAA Gent al zeker van de groepswinst, in de Europa League doet KRC Genk nog volop mee voor de tweede plaats. Radja Nainggolan scoorde op de vijfde speeldag voor Antwerp, maar The Great Old liet in de blessuretijd een 1-2-zege liggen en werd zo definitief uitgeschakeld. Ook Cyriel Dessers en Loïs Openda deden de netten trillen, weliswaar in Nederlandse loondienst.

Groep A

 • Olympique Lyon was voor aanvang van de 1-3-zege tegen Bröndby IF al zeker van de overwintering in de Europa League. Jason Denayer reisde wel mee naar Zweden, maar kwam er niet in actie.

Groep B

 • Na zijn basisplaats tegen AS Monaco op de vierde speeldag moest Yorbe Vertessen tegen Sturm Graz weer op de bank beginnen. De belofteninternational kwam wel in actie: hij viel in de 58e minuut in voor Carlos Vinícius. PSV is na vijf wedstrijden tweede in zijn groep, met twee punten voorsprong op nummer drie Real Sociedad.
 • Tijdens AS Monaco-Real Sociedad (2-1) kwamen alle twee de Belgen in actie. Adnan Januzaj bood Alexander Isak de assist voor de 1-1 aan en werd na 75 minuten gewisseld voor Portu. Eliot Matazo viel bij AS Monaco pas in de blessuretijd in voor Aleksandr Golovin. Matazo is er in de knock-outfase al zeker bij, Januzaj maakt nog kans.

Groep C

 • SSC Napoli leed op de vijfde speeldag een verrassende nederlaag bij Spartak Moskou. Het werd 2-1 in Moskou, waardoor beide clubs nu op één punt van leider Leicester City staan. Zowel Maximiliano Caufriez als Dries Mertens speelden de hele wedstrijd.
 • Leicester City is door de 3-1-zege tegen Legia Warschau al zeker van op zijn minst de derde plaats. Youri Tielemans stond geblesseerd aan de kant, Timothy Castagne compenseerde dat door negentig minuten mee te doen.

Groep D

 • Antwerp FC leek op de vijfde speeldag tegen Eintracht Frankfurt een eerste zege te gaan boeken, maar Gonçalo Paciência wiste in de blessuretijd de 1-2-voorsprong uit. Antwerp is na vijf speeldagen helemaal uitgeschakeld in Europa. De volgende Belgen kwamen in actie: Dorian Dessoleil, Ritchie De Laet, Pierre Dwomoh, Birger Verstraete en Radja Nainggolan. Met Nainggolan scoorde er één Belg.

Groep E

 • Galatasaray won op de vijfde speeldag met 4-2 van Olympique Marseille. Alpaslan Öztürk, die dit jaar debuteerde als Turks international maar in het verleden ook jeugdinterlands voor België speelde, zal er dus ook na Nieuwjaar bij zijn in de Europa League. Özturk, die in de Champions League-kwalificatiewedstrijd tegen PSV een basisplaats kreeg en in de Europa League-kwalificatie in actie kwam tegen St. Johnstone en Randers FC, kwam in de groepsfase van de Europa League evenwel nog niet in actie.
 • Het SS Lazio van Jordan Lukaku ging met 0-3 winnen bij Lokomotiv Moskou en is zeker van Europa League-voetbal na Nieuwjaar. Lukaku kwam dit seizoen nog geen seconde in actie voor Lazio.

Groep F

 • FC Midtjylland won met 3-2 van SC Braga en maakt daardoor nog altijd kans op overwintering in de Europa League. Dion Cools, die dit jaar debuteerde als Maleisisch international maar in het verleden jeugdinterlands speelde voor België, bleef tegen de Portugezen op de bank.

Groep G

 • Ferencvárosi is de enige ploeg in de Europa League die nog 0 punten heeft en speelt sowieso geen Europees meer na Nieuwjaar. Tijdens de 2-0-nederlaag tegen Real Betis kregen zowel Ryan als Samy Mmaee een basisplaats. Ryan werd in de 71e minuut gewisseld voor Robert Mak, Samy speelde de hele wedstrijd.
 • Celtic FC verloor met 3-2 van Bayer Leverkusen en is na vijf speeldagen zeker dat het naar de Conference League zakt. Boli Bolingoli, die dit seizoen twee wedstrijden speelde in de competitie, kreeg dit seizoen nog geen Europese speelminuten.

Groep H

 • KRC Genk maakt nog steeds kans op de tweede plaats, maar heeft twee punten minder dan Dinamo Zagreb. Een zege in Kroatië op de vierde speeldag had het de Limburgers beslist makkelijker gemaakt, maar het bleef 1-1 in Zagreb. John van den Brom stelde, in wat zijn laatste Europese wedstrijd als Genk-coach zou worden, drie Belgen op: Maarten Vandevoordt, Bryan Heynen en Théo Bongonda.

Ook in de Conference League kwamen er een paar landgenoten in actie.

Door de nederlaag van Partizan Belgrado tegen Flora Talinn was AA Gent vóór de wedstrijd tegen Anorthosis Famagusta zeker van de eerste plaats in groep B. Het inspireerde de Buffalo’s jammer genoeg tot een 1-0-nederlaag in Cyprus. Met Sinan Bolat (Turks international maar ook voetbalbelg), Bruno Godeau, Julien de Sart, Alessio Castro-Montes, Gianni Bruno, Vadis Odjida-Ofoe, Laurent Depoitre, Matisse Samoise en Ilombe Mboyo droegen daar negen Belgen toe bij.

In groep D was Anas Tahiri er bij CFR Cluj opnieuw niet bij. Zonder de Marokkaanse Belg, die al sinds september geen officiële wedstrijd meer speelde, verloor Cluj met 2-1 bij Randers FC. CFR Cluj speelt na Nieuwjaar geen Europees voetbal meer.

In groep E behield Feyenoord door het 2-2-gelijkspel tegen Slavia Praag zijn vierpuntenbonus op de nummer twee. De Rotterdammers zijn nu al zeker van groepswinst. Cyriel Dessers scoorde alle twee de doelpunten voor Feyenoord – het tweede in, jawel, de 93e minuut.

In groep F kreeg Omar El Kaddouri bij PAOK Saloniki een basisplaats tegen Slovan Bratislava. De Marokkaanse international, die bij de jeugd ook voor België uitkwam, bleef in Slowakije steken op een 0-0-gelijkspel. PAOK maakt hierdoor geen kans meer op de groepswinst, maar wel nog op een tweede plaats die recht geeft op de tussenronde.

In groep G maakte Jérémy Doku zijn langverwachte Conference League-debuut. De Rode Duivel, die dit seizoen al met meerdere blessures sukkelde, viel in het 3-3-gelijkspel tegen Vitesse Arnhem in de 73e minuut in voor Lovro Majer. De in Luik geboren Fransman Adrien Truffert viel in de 82e minuut in. Bij Vitesse scoorde Loïs Openda, die de hele wedstrijd speelde, in de 90e minuut het laatste doelpunt van de wedstrijd. Stade Rennais is zeker van de groepswinst, Vitesse maakt nog kans op de tussenronde.

Advertentie