De club zegt u wellicht niet veel, maar het Roemeense FC U Craiova 1948 mag gerust een half Belgische ploeg genoemd worden. De in 2017 heropgerichte universiteitsclub heeft een bewogen geschiedenis achter de rug en biedt dezer dagen heel wat landgenoten en ex-Jupiler Pro Leaguespelers onderdak.

Niet de meest spraakmakende competitie in Europa, maar toch wekt de Roemeense eerste klasse enigszins onze belangstelling. En meer bepaald promovendus FC U Craiova 1948. Bij de club spelen namelijk vijf Belgen en nog eens drie spelers die in het verleden actief waren in ons land.

Belgisch getint

Met middenvelder François Marquet (ex-KV Oostende, Waasland-Beveren, Moeskroen en Standard), verdediger Jeremy Huyghebaert (ex-Moeskroen, White Star Brussel en Roeselare) en middenvelder Benjamin Van Durmen (ex-Moeskroen) telt FC U Craiova 1948 drie landgenoten die in het verleden een vaste waarde waren in de Belgische competitie. Ook de Ivoriaanse verdediger Mamadou Bagayoko (ex-STVV, OH Leuven en KV Mechelen) en de Ghanese middenvelder Samuel Asamoah (ex-STVV, OH Leuven en Eupen) speelden meerdere seizoenen in onze competitie. William Baeten was als middenvelder actief in de lagere reeksen bij Patro Eisden en Dessel Sport.

Sekou Sidibe en Bradley Diallo zijn twee minder gekende namen. Aanvaller Sidibe is een Ivoriaanse Belg en een jeugdproduct van Beerschot die voor zijn overstap naar Craiova een tijdlang actief was in Nederland. Diallo is een Franse verdediger en speelde reeds in Frankrijk, Engeland en Amerika. Hij was ook een half seizoen in ons land aan het werkt te zien bij toenmalig tweedeklasser White Star Brussel.

Heel wat Belgische linken dus bij FC U Craiova 1948, maar degelijke resultaten leverde dat in de Roemeense Liga I dusver nog niet op. Met een veertiende plaats is het momenteel de op twee na laatste in de stand.   

Jeremy Huyghebaert (links), Sekou Sidibe (tweede van links) en Samuel Asamoah (tweede van rechts) zijn vaste waarden bij FC U Craiova 1948.

Bewogen clubgeschiedenis

De club trok zo goed als alle spelers transfervrij aan of doet een beroep op eigen jeugdproducten, omdat de financiële middelen vrijwel beperkt zijn. Het verhaal van FC U Craiova 1948 is best opmerkelijk. De ploeg kent zijn oorsprong in 1948 toen het als eengemaakte sportvereniging van de plaatselijke Universiteit van Craiova uitkwam onder de naam CS Universitatea Craiova. De jaren 70 en 80 gingen gepaard met verschillende titels en successen in de hoogste Roemeense klasse. Begin jaren 90 sloot de Universiteit zijn voetbalafdeling, en werd er met FC Universitatea Craiova een nieuwe club opgericht die werd gezien als de opvolger. Ook onder de nieuwe naam deed de ploeg het prima in eigen land, en mocht het meermaals deelnemen aan Europees voetbal.

In 2011 liep het plots helemaal mis. De club raakte verzeild in een dispuut met zijn toenmalige trainer Victor Pițurcă. Na een aantal rechtszaken werd het team geschorst door de Roemeense voetbalbond. Het gevolg was dat Craiova meerdere seizoenen uitgesloten werd van competitievoetbal. In 2013 mocht de ploeg opnieuw deelnemen, maar intussen werd er een tweede club opgericht onder de naam CS Universitatea, die na een rechtszaak tussen de twee teams de clubgeschiedenis voor 1991 kreeg toegewezen.

De oorspronkelijk club FC Universitatea Craiova ging failliet, om in 2017 opnieuw met een propere lei te beginnen in de Roemeense vierde klasse onder de huidige naam FC U Craiova 1948. Op vier jaar tijd wisten ze zich opnieuw op te werken naar de hoogste voetbalafdeling van het land, waar momenteel beide teams van de Universiteit van Craiova actief zijn. CS Universitatea staat vierde, FC U Craiova 1948 is zoals reeds aangehaald terug te vinden op plek veertien. Onze landgenoten en ex-Jupiler Pro Leaguespelers hebben dus nog heel wat werk voor de boeg om hun club te behoeden voor degradatie.

FC U Craiova 1948 zet in een Instagrampost zelf de hoogtepunten van de clubgeschiedenis op een rij.

Advertentie