KRC Genk heeft zijn eerste wintertransfer voorgesteld. Aziz Ouattara Mohammed, een 21-jarige Ivoriaanse verdedigende middenvelder die ook als centrale verdediger uit de voeten kan, komt over van de Zweedse eersteklasser Hammarby IF. Genk betaalt zo’n twee miljoen euro voor hem.

Ouattara werd geboren in de Ivoriaanse grootstad Abidjan, maar na de scheiding van zijn ouders verhuisde op driejarige leeftijd naar zijn grootmoeder in buurland Ghana. Op zijn vijftiende keerde hij terug naar zijn geboorteland en ging hij bij ASEC Mimosas voetballen.

Sinds de zomer van 2019 voetbalt Ouattara in Europa. Hammarby plukte hem toen samen met zijn ploeg- en leeftijdsgenoot Bayéré Junior Loué (het vorige halfjaar uitgeleend aan de Servische tweedeklasser FK Železničar Pančevo) weg bij ASEC Mimosas – eerst op uitleenbasis, later definitief. In januari 2019 moest hij mee het vertrek opvangen van zijn naar Club Brugge vertrekkende landgenoot Odilon Kossounou. Het was misschien gepaster om het predicaat ‘leeftijdsgenoot’ voor Kossounou te behouden, want de huidige verdediger van Bayer Leverkusen werd net als Ouattara geboren op 4 januari 2001.

Na een uitleenbeurt aan de Zweedse derdeklasser IK Frej in het seizoen 2020 werd Ouattara vorig seizoen vijfde met Hammarby in de Allsvenskan, de Zweedse hoogste divisie. De Ivoriaan speelde in 24 van de 30 competitiewedstrijden mee. Ouattara won vorig jaar ook de Zweedse voetbalbeker met zijn club. De Ivoriaan droeg zijn steentje bij door in de halve finale tegen Djurgårdens IF het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. Hij schreef zo mee aan een mooi stuk in de clubgeschiedenis, want Hammarby won nooit eerder de Zweedse voetbalbeker.

Het is niet de eerste keer dat Genk gaat shoppen bij Hammarby, de club waar ex-Genk-speler Jesper Jansson sinds 2017 sportief directeur is. In 2017 haalde het er de Ghanees Joseph Aidoo, die twee jaar later voor acht miljoen euro werd verkocht aan Celta de Vigo. In januari 2019 haalde Genk er ook de Braziliaan Neto Borges. Dat werd een minder groot succesverhaal: de linksback werd in 2019 weliswaar kampioen met de Limburgers, maar speelde in twee jaar tijd slechts acht officiële wedstrijden voor zijn club. Na een eerdere uitleenbeurt aan Vasco da Gama wordt hij nu uitgeleend aan de Portugese eersteklasser CD Tondela.

Advertentie