Amper 11 dagen ouder dan Romelu Lukaku, en ook qua looks en speelstijl had Dolly Menga heel wat gemeen met de jonge Lukaku van Anderlecht. Een gelijkaardige carrière zat er voor de Angolese Belg uit Verviers weliswaar niet in. Na avonturen in onder meer Portugal, Israël en Schotland, belandde Menga deze zomer bij tweedeprovincialer MCS Liège.

Na sterke prestaties bij STVV in 2012 en vooral bij Lierse in de seizoenen die volgden, zag de toekomst van de toen 20-jarige Dolly Menga er – ondanks zijn soms disciplinaire problemen – veel belovend uit. De jeugdspeler van Standard mocht tussendoor ook even proeven van de Italiaanse Serie A. In 2013 werd hij door Lierse een half seizoen uitgeleend aan Torino, waar hij één keer mocht opdraven.

In 2014 verliet Menga met vier goals en twee assists het Lisp om de overstap te maken naar Portugal. Daar speelde hij achtereenvolgens voor Benfica II, Braga en Tondela, maar slaagde er telkens niet in om zich op te werken tot een basisspeler. In 2016 werd de Luikenaar door Braga uitgeleend aan Hapoel Tel Aviv in Israël, om een halfjaar later op huurbasis te gaan spelen voor reeksgenoot MS Asjdod.

Een succesverhaal werd het in Israël niet, waarna de tienvoudige Angolese internationale naar Engeland trok om als vrije speler opgepikt te worden door derdeklasser Blackpool. Ook dat avontuur bracht niet wat hij ervan verwacht had. Een nieuwe uitdaging bij het Schotse Livingston volgde. In twee seizoenen en 29 wedstrijden was hij er goed voor twee doelpunten. Tussendoor werd hij in het seizoen 2019/20 uitgeleend aan het Angolese Petro de Luanda.

Terugkeer naar Luik

De wegen tussen Menga en Livingston scheidden in de zomer van 2020 definitief, waardoor de aanvaller ook zonder club kwam te zitten. Speculaties over een terugkeer naar België deden de ronde. Zelf gaf hij aan door zijn ervaringen in het buitenland volwassener te zijn geworden. En ook de prestaties van zijn jeugdclub Standard – waar hij in 2011 op 18-jarige leeftijd zijn profdebuut maakte – zou hij nog steeds op de voet volgen.

Afgelopen zomer kwam er uiteindelijk ook een terugkeer naar Luik, zij het niet bij Standard, maar wel verrassend bij tweedeprovincialer MCS Liège. In tweede provinciale B zit Menga dit seizoen aan zes doelpunten in 15 wedstrijden.

De aanvaller had zich zijn carrière tien jaar geleden wellicht anders voorgesteld. Of we de inmiddels 28-jarige centrumspits nog ooit op het hoogste niveau in België aan de slag zullen zien, is te betwijfelen.

Advertentie