Beerschot is een stinkend kalfje dat met een verkapt achterpootje de beerput in sukkelt en verdrinkt in zijn eigen mest. Zo goed als iedereen heeft dat lot ondertussen aan Beerschot toegemeten. Trainer Javier Torrente ligt buiten na de zoveelste mislukte alles-of-niets-poging in Mechelen, waar ze al na een halfuur 3-0 achter stonden. Op het Kiel hebben ze geen idee meer, vanaf nu is het bezinnen over volgend jaar. Daarom speelt Rapha Holzhauser zonder scheenbeschermers, omdat hij nog liever een fin de carrière beenbreuk oploopt dan deze slechte melodrama nog te ondergaan.
Andere slimmeriken zijn plots ware believers geworden in Union kampioen. Ik ben een te grote schijtluis om zo’n beweringen hardop uit te spreken. Zonder die goddeloze play-offs was ik ongetwijfeld de eerste die het zou uitroepen. Maar hun recente 7 op 9 tegen Club Brugge, Anderlecht en Antwerp legt de huidige waardeverhoudingen toch vast. Buiten dat Union een astronomische ploeg is, is Club Brugge een broos seizoen aan het spelen. Een derde plek in het klassement en een riante achterstand op de leider is simpelweg onaanvaardbaar voor de Belgische Manchester City. De kop van Alfred Schreuder is op sommige momenten even glanzend als die van Pep Guardiola, daar ligt het niet aan. Er heerst een gemakzucht in de bestuurskamer door hun enorme budget. Recordtransfer Kamal Sowah, afgelopen zomer voor 9 miljoen euro overgenomen van Leicester, mag nu een half jaartje bij AZ Alkmaar gaan spelen. “Kapitaalvernietiging,” zei Wesley Sonck. Maar wat kan Club het schelen dat Sowah straks terugkeert uit Nederland met een imploderende marktwaarde? De miljoenen van Skov Olson en Buchanan vangen dat wel op.
De miscasting van de zomertransfers kent onder Schreuder geen verbetering. Faitout Maouassa en Owen Otasowie, in de zomer samen goed voor 8 miljoen euro, zitten de laatste maanden niet eens in de selectie. Hun vroege vertrek waarbij miljoenen in gruis zouden opgaan is er niet door gekomen. Club Brugge speelt terecht op een ander niveau in de transfermarkt, maar met een hegemoniale pretentie. De miljoenen van de wintertransfers moeten de crisis van hun doorprikte bubbel maskeren. Ajax-adoratie of niet, je speelt tegen het gehandicapte kalfje Beerschot. Get back to earth.

Advertentie