Woensdagen zijn de beste dagen om een voetbalcolumn te schrijven. Tussen twee speeldagen door laat je eerst de roepers uitroepen over de actuele schandalen. Dan kan je een genuanceerde visie vormen en beslis je: ik zal verdomme het hardst van iedereen roepen. Deze tekst gaat over bommen, goedkoop opportunisme en verontwaardiging. Natuurlijk, het gaat over het schandaalhuwelijk van Antwerp en Marc Overmars.
Terug naar de feiten: op 6 februari dropte Ajax de eerste bom, namelijk dat technisch directeur Overmars schuldig was aan grensoverschrijdende berichten aan vrouwelijke collega’s. Ajax besloot per direct om de man van 300 miljoen buiten te gooien. Edwin van der Sar handelde naar de ernst van de situatie en kreeg daar terecht tonnen respect voor.
Antwerp-voorzitter Paul Gheysens is daarentegen een volbloed ondernemer: denken in kosten en baten, deontologie nihil. Hem kan de dickpicaffaire van Overmars niets schelen. Overmars had zijn bureau op Ajax nog niet leeggemaakt of Gheysens stond met z’n Rolls-Royce voor de deur te toeteren. Met deze deal is een flinke cent gemoeid, maar het is niet meer dan goedkoop opportunisme van beide partijen.
Overmars is blij dat z’n vel gered is. Op de stuntelige persconferentie omringden mannen hem met (hopelijk gespeelde) fierheid. Hij zei dat hij ‘de bladzijde heeft omgeslagen’ en enkel ‘vooruitkijkt’. De mannen namen hem in bescherming, zij fantaseerden al over de Champions League. Antwerp is de beschermheilige van de geilneven geworden.
Hiermee dropte Antwerp op 21 maart de tweede bom. En de verontwaardiging barstte los, plots moest Imke Courtois duiding geven op alle VRT-journaals én in Extra Time. Serieus, mannen? Duidelijk: pas als vrouwen het slachtoffer zijn, mag een vrouw aan de tafel in jullie patriarchale green screenbubbel schuiven. Dán pas. Nochtans zijn veel intelligente dames bekwaam om vrijblijvend iets zinnigs over het spelletje te zeggen: Imke Courtois (topanaliste, eerder genoemd), Alyssa Saliou (UEFA-reporter voor de Rode Duivels en Red Flames), Heleen Jaques (ex-Red flame, beginnend analiste), Aline Zeler (recordinternational, coach van Sporting Charleroi Féminin), Stephanie Forde (scheidsrechtersbaas), … Dit is eerder niet willen dan niet kunnen, maar ja, we weten al lang hoe de Sporza-redactie (ft. Eddy Demarez) werkt.
De vrouwelijke hemelbestorming is al lang begonnen, anders zouden zelfingenomen acties als die van Gheysens en Extra Time met welwillend knikken voorbijgaan. De tijd van welwillend knikken is echter definitief voorbij, jongens.