Afgelopen zondagnamiddag liep ik verzuurd uit de Konijnenpijp en zag een lichtblonde jongeman met een truitje van Fransesco Totti. Gelukkig was ik nog fris genoeg om te beseffen dat niet de Italiaanse legende zelf voor mij liep. In de laatste kilometers van de Antwerp 10 Miles zag ik ook een man met de eindstand van Club Brugge-Antwerp op een bordje langs de kant staan: 1-0. Er moeten veel lopers met gemengde gevoelens zijn gefinisht: opgelucht na de zware inspanning, teleurgesteld dat hun club van Antwerpen betekenisloos zal blijven.
Snel zat ik weer op een trein richting huis om de Brusselse derby niet te missen. Met die zege had Club Brugge de druk in het Dudenpark extra verhoogd. Wat gaat er dan om in de hoofden van de Unionisten? Voor het eerst sinds 16 oktober 2021 stond er een ploeg op gelijke leidershoogte met hen. Maar die hete Brugse adem bereikte de hoofdstad niet. Volgens mij wist in Brussel zelfs niemand wat er eerder die middag in Brugge was gebeurd. De fans vertoefden gezellig in de bars op de Brusselsesteenweg, de spelers soesden wat met muziek in de oren. Union speelde herkenbaarder dan ooit, terwijl Anderlecht zich in hun onherkenbaarheid verloor. Pas na de match merkte iedereen dat er niets was veranderd.
We moeten het even over uitwassen hebben. Het is eigen aan de Brusselse derby dat Anderlecht niet wint. En Union staat op vijf wedstrijden van het ultieme. Ja, natuurlijk is play-off 1 een werkelijkheid op zich die ieder weekend openspat en een andere vorm aanneemt. Dat is ook het excessieve eraan: de ploeg die zich het langst buiten die zenuwachtige werkelijkheid begeeft, wordt kampioen.
Anderlecht heeft nu al een sleutel in handen. Zondag tegen Club Brugge kan paarswit beslissen of het die werkelijkheid volledig ontregelt of het toch laat plooien in een verwachte tweestrijd. Anderlecht is het aan zichzelf verplicht om de dramatische week opzij te zetten en te laten zien dat er wél een wil om te winnen is. Volgens de mannen van Extra Time is het eindeloze handshaken tussen spelers voor een match nutteloos om die wil op te peppen. Neem in plaats daarvan alle herinneringen aan Fransesco Totti in je op. Zo’n geboren winnaar, dan verlies je geen enkele wedstrijd meer vanaf het startsignaal.

Advertentie