Voor de winterstop draaide het zo slecht bij Standard dat spitsen João Klauss en Jackson Muleka zelden in kansrijke posities en amper tot scoren kwamen. Ondanks hun goede cijfers van het seizoen ervoor – Muleka kende na een lange aanpassingsperiode zelfs een heel doelpuntrijke tweede seizoenshelft – mochten ze bijgevolg allebei andere oorden opzoeken en werd met de voor velen minder goede spits Renaud Emond een heuse paniektransfer afgerond. Jackson Muleka doet het nu echter zo goed bij Kasimpasa, dat de Luikenaars de jackpot al ruiken.

Jackson Muleka bij Kasimpasa
10 wedstrijden, 11 goals

Die jackpot kan in twee vormen tot uiting komen: sportief of financieel. De Turkse ploeg huurt Muleka zonder aankoopoptie, waardoor hij volgend seizoen in principe opnieuw kan aansluiten bij Standard. De Congolees trapte na zijn overgang wat na richting het Luikse bestuur, onder meer omwille van het feit dat hij een bijzonder mager loonbriefje had, maar Standard heeft ondertussen een andere eigenaar en straks ook een ander sportief bestuur. Na zijn beresterke uitleenbeurt willen de nieuwe bazen hem er allicht bij in het nieuwe Standard en een contract aan betere voorwaarden is natuurlijk snel opgesteld.

Andere optie: een definitieve transfer naar een grotere club. Spitsen zijn en blijven de duurste voetballers op de markt en de waarde van vaak scorende exemplaren schiet doorgaans razendsnel de hoogte in. Jackson Muleka, die ook bij Standard al toonde over het nodige torinstinct te beschikken en erg sterk te zijn met het hoofd, staat ondertussen ongetwijfeld op het prioriteitenlijstje van een hele reeks clubs: de kans dat er geen enkel (royaal) bod komt, lijkt bijzonder klein. Daarbij moeten de Rouches wel in het achterhoofd houden dat TP Mazembe nog een doorverkooppercentage van 30% geniet.


Dit artikel werd gepubliceerd op 17 april en geüpdatet op 26 april