Hoewel het moeilijk te zeggen is of Charles De Ketelaere effectief had kunnen scoren zonder het duwtje van Lisandro Magallán, zoals het Brugse toptalent zelf beweerde tijdens de pauze, was de actie van de Argentijnse verdediger meer dan flagrant genoeg om er een strafschop voor te fluiten. In voetbalminnend België bestond er gisteren dan ook consensus over: de bal moest op de stip. Wat bewijst dat de VAR een uitstekend systeem is.

Want wat is de VAR, als instituut? Een manier om de hoofdscheidsrechter op basis van beeldmateriaal bij te staan en waar nodig te corrigeren. Dat enkele herhalingen genoeg bleken om consensus te bereiken en in een korte tijdspanne de enige juiste beslissing – penalty! – te nemen, toont de enorme meerwaarde van het VAR-systeem aan in een sport met een beperkt doelpuntengemiddelde doch aanzienlijke belangen.

Dat de persoon die toevallig geselecteerd was om het systeem in de praktijk te brengen tijdens Anderlecht – Club Brugge een andere mening toegedaan was dan de overgrote meerderheid van de voetbalkenners, doet niets af aan de waarde van de VAR als instituut en zegt louter iets over de kwaliteit van de man in Tubeke.

Zet de juiste mensen (met de juiste opleiding) dan ook achter de knoppen, en het voetbal wordt mét VAR een betere plek. Aan de ex-profvoetballers: laat de leuke postcarrièrejobs – coach, analist, makelaar, scout – voor wat ze zijn en geef iets terug aan de sport die jullie zoveel geboden heeft; wordt VAR!

Advertentie