Union kan de komende weken geschiedenis schrijven. De Brusselaars kunnen de eerste promovendus worden die meteen landskampioen wordt in België. Maar daarvoor moet het team van Felice Mazzu wel topfavoriet Club Brugge afhouden. Een topfavoriet die strijdt met grotere, maar vooral duurde wapens. Blauw-zwart gaf het voorbije jaar maar liefst 46 keer meer uit aan transfers dan zijn Brusselse uitdager.

De documentaire Allez l’Union stipte het al aan, de cijfers bevestigen het. Union moet zich in hun zijn jaar terug in eerste klasse redden met een klein budget. 10 miljoen euro, daar moeten de Brusselaars het mee doen. Het is dan ook ongelofelijk straf dat er in het Dudenpark tot de laatste speeldag om de titel gestreden zal worden. Vooral omdat de grote concurrent, Club Brugge, het met negen keer meer middelen doet.

Transfervrije spelers en huurlingen

Door het kleine budget was er bij Union ook niet veel ruimte voor transfers. In de zomer gaf het team van Mazzu dan ook geen euro uit aan nieuwe spelers. Daarvoor trokken de Brusselaars vooral de huurmarkt op, waar ze enkele verborgen talenten vonden met onder andere Amani Lazare, Koki Machida en Kaoru Mitoma. Spelers als Bart Nieuwkoop en Damien Marcq werden dan weer gratis opgepikt.

Het was wachten tot deze winter voor Union de geldbuidel opentrok: 1,2 miljoen euro gaf de traditieclub uit aan Cameron Puertas, de Spaanse middenvelder die nog geen basisplaats heeft weten te veroveren. In de strijd om de titel doet Union het met zeer beperkte middelen, want slechts vijf teams in onze competitie gaven dit seizoen minder uit aan transfers. Felice Mazzu behield vooral het vertrouwen in het team dat hem de titel schonk in 1B. Een aanpak die goed lijkt uit te draaien, want de Brusselaars spelen volgend seizoen al zeker Europees en liggen in pole position voor de titel. Uitkijken waar voor hen het schip strandt.

Transferrecord voor Club

Bij Club liggen de verhoudingen iets anders. De West-Vlamingen steken qua transferuitgaven met kop en schouders boven de rest van onze competitie uit. 54,66 miljoen euro gaven de Bruggelingen uit aan nieuwe spelers. Dat is maar liefst het dubbele van de nummer twee in dat klassement, Antwerp.

Blauw-zwart verbrak deze zomer zijn transferrecord nog met Kamal Sowah. 9 miljoen euro betaalde Club voor de flegmatieke flankspeler die vorig seizoen de Leuvense harten sneller liet slaan. Maar Sowah verzeilde al snel op de bank en werd in de winter uitgeleend aan AZ. Ook in Nederland komt de Ghanees maar niet van de bank.

Champions League-geld uitgegeven.

Sowah was niet de enige dure transfer van Club Brugge. Ook voor Skov Olsen, Stanley Nsoki, Tajon Buchanan en Noa Lang legde Club meer dan 6 miljoen euro op tafel. Zo gaf blauw-zwart uiteindelijk maar liefst 46 keer meer uit dan Union. Het lijkt dus een titelstrijd die wordt gestreden met ongelijke wapens.

Al heeft het team van Alfred Schreuder het geld dat ze hebben uitgegeven ook eerst zelf verdiend. Terwijl Union kampioen speelde in 1B, deed Club dat in 1A. De West-Vlamingen dwongen zo een ticket af voor de Champions League en daarmee ook een stukje van de gigantische pot met prijzen- en televisiegeld. Geld dat ze spendeerden op de transfermarkt.

Binnen een week zullen we al veel meer weten over wie er zich tot kampioen mag kronen. Club achtervolgt Union momenteel nog op 2,5 punten en heeft dus een zege nodig tegen de Brusselaars. Maar het team van Felice Mazzu zal er alles aan doen om geschiedenis te schrijven in het Dudenpark.

Advertentie