Antonio Nusa maakte gisteren in het slot van de wedstrijd tegen Union zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau in ons land. Voor menig voetballiefhebber was de Noor tot dan toe slechts een nobele onbekende, maar bij Club Brugge zelf wordt de winger al een tijdje een grote carrière voorspeld. Ook in de ranglijsten van de Jupiler Pro League gooit Nusa hoge ogen. In de top 10 jongste doelpuntenmakers komt hij met zijn 17 jaar en 21 dagen binnen op een 8e plaats. Hoewel de verwachtingen voor de toekomst hoopvol zijn, leert een snelle blik op het lijstje ons om geen voorbarige conclusies te trekken. Een overzicht:

10. Bernd Thijs – 17 jaar, 2 maanden en 12 dagen
Een piepjonge Bernd Thijs slaagde erin om tijdens een korte invalbeurt voor Standard een puntje te redden tegen Eendracht Aalst. In de 85e minuut kwam hij tussen de lijnen, en in de toegevoegde tijd trapte hij de 1-1 tegen de touwen. Thijs sloot zijn succesvolle profcarrière in 2014 af bij Gent, waar hij meteen een plaatsje kreeg bij de technische staf.

9. Celestine Babayaro – 17 jaar, 1 maand en 28 dagen
Hoewel hij voornamelijk uitkwam als linksachter, slaagde Babayaro er toch in om zich naar een negende plaats in dit lijstje te voetballen. Op Sclessin wiste de Nigeriaan het openingsdoelpunt van Michaël Goossens uit en droeg hij zo zijn steentje bij in de 2-4-overwinning voor Anderlecht. Drie seizoenen na zijn doorbraak bij Anderlecht vertrok Babayaro naar Chelsea. Hij speelde 194 wedstrijden voor de Londense club, en na een korte passage bij Newcastle beëindigde ‘Baba’ zijn carrière  in de MLS.

8. Antonio Nusa – 17 jaar en 21 dagen
Na een korte invalbeurt in de toegevoegde tijd tegen Charleroi, kreeg Nusa gisteren voor het eerst echt de kans om te laten zien wat hij waard is. Nadat doelman Morris in de laatste minuut mee naar voren trok op een hoekschop voor de Brusselaars, liep de Noorse zomertransfer goed mee bij een snelle uitbraak van Skov Olsen en schoof hij de bal in het lege doel. Met amper 17 jaar en 21 dagen kroonde hij zich met zijn doelpunt tot jongste doelpuntenmaker uit de geschiedenis van blauw-zwart, een titel die al sinds 2010 in handen was van Maxim Lestienne.

7. Joseph Obenwa – 17 jaar en 3 dagen
Joseph Obenwa is een naam die bij slechts weinige voetballiefhebbers een belletje zal doen rinkelen. Op een winterse dag in 1996 maakte de Nigeriaanse middenvelder de eerredder voor RWDM in een 2-1-nederlaag tegen SK Lierse. Zijn carrière raakte echter nooit echt van de grond, en met amper 1500 minuten op de teller verdween hij van het toneel.

6. Nii Lamptey – 16 jaar, 11 maanden en 15 dagen
In 1991 slaagde aanvallende middenvelder Nii Lamptey erin zich tot jongste doelpuntenmaker ooit van Anderlecht te kronen, een titel die tot 2009 achter zijn naam stond. In een 2-0-overwinning tegen Antwerp bracht hij RSCA met zijn allereerste doelpunt op voorsprong. De verwachtingen voor de jonge Ghanees waren torenhoog maar toen hij na drie seizoenen Anderlecht inruilde voor PSV, kwam Lamptey nooit meer echt op zijn pootjes terecht. Met 21 doelpunten voor maar liefst 12 verschillende clubs hing het gewezen supertalent zijn schoenen aan de haak.

5. Youri Tielemans – 16 jaar, 10 maanden en 30 dagen
Uitgerekend tegen de aartsrivalen uit Brugge lukte Youri Tielemans zijn eerste doelpunt als prof. In een 3-0-overwinning tijdens de Play-offs van 2014 nam Tielemans zijn team op sleeptouw door de 1-0 binnen te schieten. Na een korte passage bij AS Monaco maakt Tielemans tegenwoordig het mooie weer bij Leicester City in de Premier League en geniet hij de interesse van onder meer Arsenal.

4. Musa Kanu – 16 jaar, 9 maanden en 16 dagen
Het verhaal van Musa Kanu leest als een tragedie. Met zijn doelpunt voor Sporting Lokeren in een 1-1-gelijkspel tegen Cercle Brugge kroont hij zich tot jongste doelpuntenmaker uit de clubgeschiedenis. Beloftes die niet worden nagekomen, een malafide makelaar en het overlijden van zijn broer Birma zorgen er helaas voor dat zijn contract na zes seizoenen bij de club uit het Waasland niet verlengd wordt. Na een kort verblijf bij het Nederlandse HSV Hoek, belandt de viervoudige international van Sierra Leone uiteindelijk in het Belgische amateurvoetbal.

3. Salif Keita – 16 jaar, 7 maanden en 5 dagen
Wanneer er op de laatste speeldag van het seizoen 1991/1992 niets meer op het spel staat voor Germinal Ekeren, kiest coach Urbain Hassaert ervoor om jonge spelers een kans te geven op het hoogste niveau. Een van hen is de Senegalese spits Salif Keita, die zijn coach meteen bedankt door het 2e doelpunt te maken in de 0-3-overwinning tegen RWDM. Hoewel hij in de seizoenen die volgenden regelmatig tot scoren komt, ontpopt de spits zich tot een ware clubhopper. Na omzwervingen langs Duitsland, Griekenland en Cyprus, beëindigt Keita zijn carrière bij AS Douanes in zijn thuisland Senegal.

2. Romelu Lukaku – 16 jaar, 3 maanden en 9 dagen
Twintig minuten profvoetbal, meer had Romelu Lukaku niet nodig om zijn naam voor het eerst op het scorebord te trappen. In zijn eerste wedstrijd verving de boomlange spits Kanu na 69 minuten, om niet veel later de eindstand vast te leggen. Het blijkt een begin van een carrière bij Europese grootmachten waar hij een garantie is op doelpunten. Ook bij het nationale elftal toont Lukaku dat hij een neus voor doelpunten heeft. Met maar liefst 68 doelpunten in 101 caps als Rode Duivel is hij met ruime voorsprong topschutter aller tijden.

1. Mats Rits – 16 jaar, 2 maanden en 15 dagen
Hoewel Mats Rits momenteel de stille kracht is op het middenveld van Club Brugge, maakte de Belg bij zijn debuut vooral indruk in de spits bij Germinal Beerschot. Toen Westerlo na 28 minuten spelen door een rode kaart met 10 viel, rook toenmalig Beerschotcoach Aimé Antheunis bloed. Rits kwam op het veld als vervanger van Daniël Cruz. Toen Bart Goor hem op het uur in stelling bracht, twijfelde Rits niet en bracht hij Beerschot opnieuw op gelijke hoogte. Na nog een doelpunt van Faris Haroun legde de jeugdinternational met zijn tweede van de avond de 3-1-eindstand vast. Na twee seizoenen in Antwerpen kiest Rits voor Ajax, om later via KV Mechelen bij Club Brugge te belanden.