Oh Union, toen ik schreef dat je na 48 jaar terug bent ‘om mee te doen, te verbazen, op te vallen en vooral faire la Zwanze’ had je net gewonnen op het veld van Anderlecht. Met sprankelend voetbal legde je Brussel in een plooi. Op de Chausée de Bruxelles scandeerden de Unionisten ‘There’s only one team in Brussels!’ Niemand had toen durven vermoeden dat je aan het bouwen was aan een nieuwe dominantie in de hoofdstad, laat staan dat die ver buiten haar voegen zou treden.
Oh Union, bijna tien maanden later won je nog eens drie derby’s van Anderlecht. Dat is de referentie van jouw status als vicekampioen. Je hebt mijn voetbalwerkelijkheid radicaal doorbroken door gigantische budgetten, tactische almacht en sterren op noppen te doen verbleken bij jouw voetballust. De massa heeft je leren kennen door je onevenaarbare liefde die van de vibrerende tribunes op het veld steeds opnieuw afstraalt. Die liefde … l’amour ne s’explique pas.
Oh Union, jij bracht hoop in een moeilijk jaar voor het Belgisch voetbal. Wanneer geweld de stadions ontsierde, was jouw geelblauwe gloed er om een voorbeeld te stellen. Verwondering groeide wanneer ik het Dudenpark betrad en die tribune populaire besteeg. Nergens is de versmelting met een verhaal van verbinding zo verslavend als daar. Het kan geen twijfel zijn of daarin spreekt ook Brussel, de stad van duizend talen en evenveel dromen.
Oh Union, dit team komt in een legendarisch rijtje te staan. Die groep is gevormd uit de inspiratie van Union 60. Iedere speler kende die historie alsof ze het zelf in het heden meemaakten. Zij beleefden de wedstrijden in vooroorlogse ambiance, keken naar die bochten en zagen een zee van supporters, voelden die overweldigende atmosfeer waardoor ze het allergrootste uit zichzelf haalden. Niet één man heeft deze geschiedenis geschreven, niet elf mannen, maar duizenden mensen. Allemaal samen.
Oh Union, deze heroïek stopt hier niet. Je stapt binnenkort het veld op onder de Champions Leaguehymne, Europese avonden behoren je opnieuw toe. Er zijn plannen voor een nieuw stadion die het evenbeeld van jouw identiteit zal zijn. Maar vooral: ze weten terug wie je écht bent. Lieveling, je bent vitaler dan ooit, verlaat ons nooit meer.

Advertentie