Marco Rose houdt het na één seizoen voor bekeken als trainer van Borussia Dortmund. Uit een evaluatie van het afgelopen seizoen kreeg Rose het gevoel dat de club niet meer honderd procent overtuigd was van hem, waardoor beide partijen besloten hun samenwerking stop te zetten.

Net als Jürgen Klopp, een van zijn illustere voorgangers in het Signal Iduna Park, begon Rose zijn trainerscarrière bij de club waar hij zijn spelerscarrière afsloot: 1. FSV Mainz 05. Van 2010 tot 2012 was hij er trainer van het tweede elftal. Na een passage bij Lokomotive Leipzig in de Regionalliga Nordost, het vierde niveau in Duitsland, werd hij jeugdtrainer bij Red Bull Salzburg. Hij groeide er uiteindelijk door tot de functie van hoofdtrainer, met twee landstitels, een ÖFB-Cup (2019) en een halve finale in de Europa League (2018) tot gevolg.

Ook met Borussia Mönchengladbach, dat Rose in 2019 terug naar Duitsland haalde, gooide hij hoge ogen in Europa: in het seizoen 2020/21 werd hij in een Champions League-groep met Real Madrid, Internazionale en Shakthar Donetsk tweede, waardoor Die Borussen voor het eerst in hun clubgeschiedenis doorstootten naar de knock-outfase van het Champions League. Daar was Manchester City in de achtste finale te sterk.

Nog voor die uitschakeling was echter al bekend geraakt dat Rose vanaf het seizoen 2021/22 trainer zou worden bij Borussia Dortmund, waar Edin Terzić in december 2020 op interimbasis had overgenomen na het ontslag van Lucien Favre. De Champions League-winnaar van 1997 betaalde vijf miljoen euro voor Rose. Die kon zijn Europese succes van bij Mönchengladbach niet evenaren bij zijn nieuwe werkgever: in een groep met AFC Ajax, Sporting Lissabon en Beşiktaş JK eindigden Die Schwarzgelben slechts derde. In de Bundesliga eindigde de club weliswaar tweede, maar in de DFB-Pokal sneuvelde Dortmund als titelverdediger al in de achtste finale tegen FC St. Pauli.

Advertentie