Ja, RB Leipzig is niet meer weg te denken uit de kruin van de Bundesliga. Ja, het Leipzig-voetbal is op zeer korte termijn een begrip geworden in de internationale voetbalwereld. En toch bevatte de prijzenkast van de jonge club uit het oosten van Duitsland nog steeds louter stof. Tot vandaag. Niet de sympathieke en goed geleide traditieclub SC Freiburg won zijn eerste grote trofee, wel Red Bull Leipzig.

De supporters van Freiburg waren luider en vuriger, maar Leipzig trok het balbezit ruimschoots naar zich toe in de eerste fase van de Duitse bekerfinale. Freiburg koos zijn momenten wel perfect uit en leek het laken lange tijd naar zich toe te trekken. Maximilian Eggestein opende de debatten met een knappe plaatsbal in de eerste helft, na de pauze werden de goede intenties van de Red Bull-ploeg al gauw de kop ingedrukt door een met rood bestrafte noodremovertreding van Marcel Halstenberg.

Een frommeldoelpunt van Bundesliga-MVP Christopher Nkunku in minuut 76 zorgde onverwacht voor hernieuwde hoop bij de mannen van het energiedrankje. Maar ondanks de paar goede kansen die het tienkoppige Leipzig nog bij elkaar voetbalde, was het verlengen geblazen. De jongens van Christian Streich troffen tweemaal het doelhout in die dertig extra minuten, en die missers braken hen uiteindelijk zuur op. Leipzig bleek nadien immers de sterkste ploeg wat strafschoppenreeksen betrof.

Het was al de derde bekerfinale voor RB Leipzig sinds de promotie in 2016. In 2019 ging Leipzig kopje onder tegen Bayern (0-3) en ook Dortmund liet vorig seizoen duidelijke winstcijfers optekenen (1-4). Toen de club enkele weken geleden aan de vooravond stond van de halve finales van de Europa League, kreeg het tevergeefs de favorietenstatus toebedeeld. Rangers bleek te sterk, de Europese droom was ten einde. Zelfs de promoties naar zowel de 2. Bundesliga als de Bundesliga werden zonder trofee en telkens via de tweede stek verdiend, enkel op het vijfde en vierde niveau won Leipzig titels. Deze felbevochten zege in de bekerherkansing was dus welgekomen, de eerste prijs van Leipzig een feit. Historisch, absoluut, maar voor vele liefhebbers van de voetbalsport was dit geen fijne avond.

Advertentie