Vanavond staat de 42e editie van de Belgische Supercup op het programma. Hoewel de strijd tussen landskampioen en bekerwinnaar (of verliezend bekerfinalist) in ons land geen officiële wedstrijd is, gaat het om een trofee die clubs maar al te graag toevoegen aan hun palmares. Wanneer de Supercupaffiche een heuse Slag om Vlaanderen behelst, is die winsthonger ongetwijfeld nog groter. KAA Gent wil winnen in het hol van de leeuw, maar de geschiedenisboeken wijzen de favorietenrol toe aan thuisploeg en recordhouder Club Brugge.

Gent zou dolgraag laten zien dat het klaar is om een goede seizoensstart neer te zetten en zo een uitdager te worden van Club Brugge met het oog op de landstitel. Eenvoudig is anders, want de Supercupstatistieken spreken afgetekend in het voordeel van Club.

Club Brugge is eerst en vooral de Supercuprecordhouder met 16 stuks, 3 meer dan Anderlecht en 12 meer dan Standard. De 41 edities leverden maar liefst 33 zeges op van de thuisvoordeelgenietende kampioen. In het eigen Jan Breydelstadion verloor Club nog nooit, wat een winnende reeks van 11 eenheden met zich meebrengt, terwijl Gent bij zijn twee Supercupverplaatsingen in het zand beet. Meer dan de helft (5) van de 8 overwinningen van de respectievelijke uitploegen, werden op de koop toe geboekt door … blauw-zwart, tevens het laatste zegevierende bezoekende team in 2004.

Toch nog een positieve noot voor de Buffalo’s: in 2015 wonnen de mannen uit de Arteveldestad hun eerste en vooralsnog enige Supercup tégen toenmalig bekerwinnaar Club Brugge, weliswaar in eigen huis.

Supercupzeges Club BruggeSupercupzege KAA Gent
19802015
1986
1988
1990
1991
1992
1994
1996
1998
2002
2003
2004
2005
2016
2018
2021

Geen verlengingen

Als de stand na negentig minuten straks gelijk zou zijn, moet een strafschoppenreeks de winnaar aanduiden. Dat gebeurde reeds negenmaal in het verleden, maar de laatste keer dateert al van 2005. Toen had Club Brugge penalty’s nodig na een reguliere 1-1 tegen Beerschot.

Advertentie