Vandaag en morgen worden de heenwedstrijden van de tweede voorronde van de Champions League gespeeld. Een pak clubs kunnen nog steeds dromen van een historische deelname aan het hoofdtoernooi van het kampioenenbal. Achttien clubs moeten die droom alvast minstens een jaar opbergen.

Zij zullen de Champions League 2022/23 alvast niet winnen:

CFR Cluj (ten voordele van FC Pyunik)
In Cluj-Napoca weten ze hoe de Champions League-hymne klinkt, want CFR Cluj was in het seizoen 2008/09 rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. In een groep met AS Roma, Chelsea en Girondins de Bordeaux sprokkelden de Roemenen 4 op 18, waarmee ze laatste eindigden in hun poule. Dit seizoen was de Roemeense kampioen minder succesvol in de Champions League: na een 0-0-gelijkspel bij de Armeense kampioen FC Pyunik speelde Cluj thuis 1-1 gelijk. In de verlengingen scoorden beide clubs nog een keer, waardoor er met een 2-2-stand aan de strafschoppenserie begonnen werd. Voor Pyunik was de 32-jarige centrale verdediger Zoran Gajić tweemaal trefzeker. In de strafschoppenserie troffen alle vier zijn ploegmaats raak, terwijl Cluk-spelers Claudiu Petrila en Camora in de fout gingen.

Shakhtyor Soligorsk (ten voordele van NK Maribor)
Sjachtjor Salihorsk zal bij de supporters van Zulte Waregem een belletje doen rinkelen: de Wit-Russen schakelden Essevee in het seizoen 2014/15 uit in de derde voorronde van de Europa League. NK Maribor, dat een seizoen eerder tweede werd in een Europa League-groep met Roebin Kazan, Wigan Athletic en… Zulte Waregem, zorgde ditmaal voor een snelle exit van de Wit-Russen. De heenwedstrijd in Maribor eindigde op 0-0, in het Turkse Adapazarı – vanwege de Russische invasie in Oekraïne moest er op neutraal terrein gespeeld worden – had Maribor genoeg aan twee goals van Roko Baturina.

FK Sutjeska Nikšić (ten voordele van Ludogorets Razgrad)
Slechts één keer kon het Montenegrijnse FK Sutjeska Nikšić een Champions League-ronde overleven: in 2019/20 schakelden ze Slovan Bratislava na strafschoppen uit. Tegen Ludogorets Razgrad konden ze echter niets in de pap brokken: in Bulgarije werd het 2-0, in Montenegro hield de Bulgaarse kampioen het op een zuinige 0-1-zege. Sergio Padt (ex-KAA Gent) stondtijdens de heenwedstrijd onder de lat bij Ludogorets, Olivier Verdon (ex-KAS Eupen) speelde beide wedstrijden.

KF Tirana (ten voordele van F91 Dudelange)
In 2018 schreef F91 Dudelange geschiedenis door als eerste Luxemburgse club ooit de groepsfase van een Europese voetbalcompetitie wist te bereiken. Dat deden ze toen vanuit de tweede voorronde. Een jaar later deden ze dat kunstje nog eens fijntjes over. Daarna ging het Europees wat minder: na een vijfde plaats in het seizoen 2019/20 konden ze voor het eerst deze eeuw geen Europees ticket veroveren, en in het seizoen 2021/22 verloren ze in de tweede voorronde van de Conference League met een totaalscore van 0-4 van Bohaemians Dublin FC. Ditmaal namen ze hun eerste Europese horde feilloos: thuis won de Luxemburgse kampioen met 1-0 van KF Tirana na een doelpunt van Mohcine Nader, in Tirana zorgden Filip Bojić en Dejvid Sinani voor de goals. De Belgische middenvelder Charles Morren (ex-Union) droeg in de terugwedstrijd de aanvoerdersband.

FC Tobol (ten voordele van Ferencvárosi TC)
Vanuit de eerste voorronde doorstoten naar de Champions League-groepsfase: Ferencvárosi TC slaagde er twee seizoenen geleden al in. De Hongaren, die RSC Anderlecht in het seizoen 1995/96 van een deelname aan de groepsfase hielden, sprokkelden toen weliswaar slechts één punt in een groep met FC Barcelona, Juventus FC Dynamo Kiev. De Kazachse kampioen FC Tobol sprokkelde waarschijnlijk al hoop na de heenwedstrijd, die op 0-0 eindigde, maar in de heenwedstrijd sloegen De Groene Adelaars keihard toe: 5-1 werd het. Samy Mmaee speelde beide wedstrijden, zijn broer Ryan kwam niet in actie. Xavier Mercier, vorig seizoen nog aan de slag bij OH Leuven, viel tijdens de terugwedstrijd in de 83e minuut in en maakte zo zijn officiële debuut voor de club.

Víkingur Reykjavík (ten voordele van Malmö FF)
Jawel, in de eerste voorronde van de Champions League kom je al eens een voormalige finalist tegen. Malmö FF speelde in 1979 de Europacup I-finale, waarin het met het kleinste verschil verloor van Nottingham Forest. De Zweedse recordkampioen zit daar kennelijk niets mee in, want vorig seizoen plaatsten ze zich vanuit de voorronde voor de groepsfase. Riga FC, HJK Helsinki, Rangers FC en Ludogorets Razgrad gingen toen voor de bijl. De odyssee naar het hoofdtoernooi begon dit jaar in IJsland, hoewel de heenwedstrijd in Zweden was. 3-2 werd het, met goals van Martin Olsson, Ola Toivonen en Veljko Birmančević voor Malmö. Ook de terugwedstrijd was doelpuntrijk: Víkingur Reykjavík, waar een jonge Kemar Roofe ooit zijn eerste profwedstrijd speelde, scoorde net als Malmö drie keer. Einduitkomst: 6-5 in het voordeel van Malmö, waar Isaac Kiese Thelin (ex-Anderlecht en -Waasland-Beveren) in de terugwedstrijd voor een assist zorgde.

KF Ballkani (ten voordele van FK Žalgiris)
Voor KF Ballkani was het in 2022 dubbel feest: de club veroverde dat jaar niet alleen zijn allereerste landstitel in de Kosovaarse Superliga, het maakte ook zijn intrede op het Europese toneel. FK Žalgiris heeft hard moeten wroeten om de Europese debutant klein te krijgen: de heenwedstrijd eindigde op 1-1, en in de terugwedstrijd raakte de Litouwse kampioen FK Žalgiris pas na verlengingen voorbij Ballkani.

FK RFS (ten voordele van HJK Helsinki)
Toen HJK Helsinki in het seizoen 1998/99 deelnam aan de groepsfase – en daar in een groep met Benfica, PSV en Kaiserslautern laatste werd –, was er van FK RFS nog lang geen sprake. De Letse club, die in 2005 werd opgericht en vorig jaar zijn eerste landstitel veroverde, maakte pas in 2019 zijn Europese debuut. Ondanks zijn veel grotere Europese ervaring had HJK strafschoppen nodig om zich te ontdoen van RFS: in Helsinki werd het 1-0, in Letland werd het 2-1. In het oude systeem zou HJK zich hebben geplaatst dankzij de regel van het uitdoelpunt, maar nu hadden ze er een strafschoppenserie voor nodig.

KÍ Klaksvík (ten voordele van Bodø/Glimt)
FK Bodø/Glimt was vorig seizoen een van de revelaties van het Europese voetbal: in de Conference League-groepsfase blikte de Noorse kampioen AS Roma in met 6-1, en in de knock-outfase schakelden ze Celtic FC en AZ uit. In de kwartfinale kwam Bodø/Glimt met AS Roma een oude bekende tegen, en bijna stuntten ze opnieuw tegen de Serie A-club, maar de 2-1-overwinning in de heenwedstrijd werd gevolgd door een 4-0-nederlaag in Rome.
Ook in de eerste voorronde van de Champions League leek Bodø/Glimt een mooie voorsprong te gaan weggeven: in de heenwedstrijd tegen KÍ Klaksvík werd het 3-0 na een hattrick van Victor Boniface, maar in de terugwedstrijd stond de kampioen van de Faeröer na twintig minuten 2-0 voor. Boniface scoorde in de 55e minuut vanop de strafschopstip de geruststellende 2-1, maar Jákup Andreasen zorgde in de 85e minuut met zijn tweede treffer van de avond nog voor wat spanning. Verlengingen leken even dichtbij, maar het bleef 3-1 in Klaksvík, waardoor Bodø/Glimt doorstroomde naar de tweede ronde.

The New Saints FC (ten voordele van Linfield FC)
Zowel Linfield FC als The New Saints FC beten in het verleden hun tanden al eens stuk op een Belgische tegenstander. Linfield werd in 1971/72 door Standard Luik uitgeschakeld in Europacup I en in 1981/82 door KSK Beveren in de UEFA Cup, The New Saints ging in 2010/11 onderuit tegen RSC Anderlecht in de derde Champions League-voorronde. In dit Britse onderonsje trokken de Noord-Ieren aan het langste eind, zij het wel na verlengingen: na een 1-0 in Wales en een 1-0 in Noord-Ierland was het Linfield FC dat in de verlengingen voor dat tikkeltje meer kon zorgen. Opmerkelijk: Jalie Mulgrew kon pas in de vierde minuut van de blessuretijd verlengingen uit de brand slepen voor Linfield.

Hibernians FC (ten voordele van Shamrock Rovers)
Neen, Shamrock Rovers-Hibernians is geen Iers-Brits onderonsje: Hibernians FC komt uit Malta en valt niet te verwarren met het Schotse Hibernian FC. Shamrock Rovers deed niet veel moeite om het voor de terugwedstrijd spannend te houden: ze wonnen de heenwedstrijd met 3-0. De terugwedstrijd bracht daar weinig verandering aan: in Malta bleef het 0-0.

Lech Poznań (ten voordele van Qarabağ FK)
Zeggen dat het Lech Poznań van John van den Brom zijn schaapjes op het droge had na de heenwedstrijd tegen Qarabağ FK is veel gezegd: het werd 1-0 in Polen na een goal van Mikael Ishak. De voormalige trainer van onder andere RSC Anderlecht en KRC Genk zal al wat opgeluchter geweest zijn toen Kristoffer Velde in de terugwedstrijd na nauwelijks een minuut voor een tweede Pools doelpunt zorgde. Maar Qarabağ sloeg onverbiddelijk hard terug: na twee goals van Kady en een goal van Filip Ozobić, Kevin Medina en Abbas Hüseynov stond het plotseling 5-1 voor de kampioen van Azerbeidzjan. Exit Lech Poznań en John van den Brom.

Lincoln Red Imps FC (ten voordele van KF Shkupi)
Ook Lincoln Red Imps leek net als Qarabağ op weg om de situatie te gaan omdraaien. De kampioen van Gibraltar verloor zijn heenwedstrijd met 3-0 van KF Shkupi, maar nam een week later een goede start. Kort na het halfuur scoorde Juanfri het eerste doelpunt, in de 69e minuut scoorde de 40-jarige Lee Casciaro de bemoedigende 2-0. Daar bleef het helaas voor Lincoln Red Imps bij, waardoor KF Shkupi uit Noord-Macedonië doorgaat.

HŠK Zrinjski Mostar (ten voordele van Sheriff Tiraspol)
Sheriff Tiraspol beleefde vorig seizoen een voetbalsprookje: de Moldaviërs klommen vanuit de eerste voorronde van de Champions League op naar de groepsfase, en beleefden een absoluut hoogtepunt toen ze op de tweede speeldag met 1-2 gingen winnen bij Real Madrid. De club eindigde derde in zijn groep en mocht in de Europa League aantreden tegen SC Braga. Uiteindelijk maakte een strafschoppenserie een einde aan het mooie Europese parcours van de Moldavische recordkampioen.
Ook dit seizoen begon Sheriff Tiraspol in de eerste voorronde van de Champions League. Was het vorig jaar KS Teuta Durrës uit Albanië, dan was het dit seizoen HŠK Zrinjski Mostar uit Bosnië en Herzegovina dat in de eerste voorronde zijn meerdere moest erkennen in Zholto-chornyye (De Zwart-Gelen). Veel overschot hadden ze daarbij evenwel niet: in de heenwedstrijd hielden beide ploegen elkaar op een 0-0-gelijkspel, in de terugwedstrijd had Sheriff Tiraspol een owngoal van Igor Savić nodig om met 1-0 te winnen. Alle krachten sparen om nog drie rondes te overleven, heet dat dan, zeker?

Dinamo Batumi (ten voordele van Slovan Bratislava)
In de heenwedstrijd tussen Slovan Bratislava en Dinamo Batumi vielen er niet veel doelpunten te noteren: de Slowaakse en Georgische kampioen kwamen niet verder dan een 0-0-gelijkspel. Ook in de eerste 90 minuten van de terugwedstrijd bleven de netten ongeschonden, waardoor er verlengingen nodig waren. Zuriko Davitashvili leidde Dinamo Batumi in de 104e minuut naar een 1-0-voorsprong, maar toch trok Slovan Bratislava het nog recht: Tigran Barseghyan maakte in de 115e minuut gelijk, en Vladimír Weiss – de zoon van de gelijknamige coach – bezorgde de Slowaken een delirium. Bij Slovan Bratislava kwam de Belg Siemen Voet in beide wedstrijden niet in actie.

Zij zullen de Champions League 2022/23 zéker niet winnen:

SP La Fiorita (ten voordele van Inter Club d’Escaldes)
Vooraleer de eerste voorronde werd afgetrapt, namen vier clubs het in een minitoernooi ook tegen elkaar op voor één ticket in die eerste voorronde. De eerste ploeg Danilo Rinaldi – geboren als Argentijn maar sinds 2008 San Marinees international – bracht zijn club in de 45+2e minuut op voorsprong, maar Genis Soldevila van de Andorrese kampioen Inter Club d’Escaldes maakte die in de tweede helft ongedaan met twee goals. Hij plaatste zijn club zo voor de finale van de voorronde.

FCI Levadia (ten voordele van Víkingur Reykjavík)
De tweede club die op 21 juni 2022 sneuvelde, was FCI Levadia. De Estse kampioen kwam na nauwelijks vijf minuten op voorsprong tegen Víkingur Reykjavík, maar uiteindelijk wonnen de IJslanders met 6-1.

Inter Club d’Escaldes (ten voordele van Víkingur Reykjavík)
Víkingur Reykjavík trok zijn goede vorm door naar de finale, drie dagen na de halve finale. Enfin, ze wonnen weliswaar slechts met het kleinste verschil van Inter Club d’Escales. Kristall Máni Ingason, die ook tijdens de 6-1-rammeling al zijn doelpuntje meepikte, zorgde voor het nodige doelpunt tegen de Andorrese kampioen. Ingason zette intussen al zijn krabbel bij Rosenborg BK, de Noorse recordkampioen die in de Eliteserien 2021 slechts vijfde eindigt en dit seizoen dus geen Europees speelt. Nu ja, Ingason heeft zijn Europese hoogtepuntje van het seizoen al gehad natuurlijk.

Advertentie