20 augustus | KV Oostende – STVV (speeldag 5 Jupiler Pro League)

BRÜLS EN KAGAWA ZAAIEN VERWARRING

18 augustus | Basaksehir – Royal Antwerp FC (heenwedstrijd Play-off Conference League)

GERKENS ALS WATERDRAGER VOOR NAINGGOLAN IN VRIJE ROL

13 augustus | KVC Westerlo – Standard (speelronde 4 Jupiler Pro League)

TE ENTHOUSIASTE ALEKSANDAR BOLJEVIC BREEKT SLOTOFFENSIEF STANDARD AF

2 augustus | Union SG 2-0 Rangers FC (heenwedstrijd derde voorronde Champions League)

VERTREK UNDAV WORDT DEELS OPGEVANGEN DOOR … VANZEIR
Wanneer de helft van een koningskoppel verdwijnt, moet men terug naar de tekentafel. Een van de belangrijkste taken van kersvers Union-coach Karel Geraerts is dan ook het waken over de opvolging van de bijzonder succesvolle tandem Vanzeir-Undav na het vertrek van die laatste naar Brighton. De sportieve leiding van Union selecteerde uit drie opties de beste oplossing, met als resultaat een verrassende gedeeltelijke metamorfose van Dante Vanzeir.

Een ander systeem? Geen goed idee: de 3-5-2 van Felice Mazzù zomaar in de prullenmand gooien, zou geen constructieve zet zijn. Een nieuwe Deniz Undav halen? Los van de budgetaire moeilijkheden die zo’n zoektocht met zich mee zou brengen, creëer je zo mogelijk een situatie van constant vergelijken met Undav én met het duo Vanzeir-Undav. En dat klinkt als een erg ongezonde situatie.

Derde optie: een andere dynamiek genereren in de voorlinie. Een ander type spits naast Vanzeir posteren, dus. Zo gezegd, zo gedaan. Met Brighton-huurling Simon Adingra haalde Union iemand die zeker voor een kwaliteitsinjectie zou zorgen – de Engelse club kocht hem voor acht miljoen euro -, al is het niet helemaal zeker dat men in hem een spits zag of toch vooral een wingback. Hoe dan ook, Adingra staat vandaag voorin naast Vanzeir, die zo een kwieke dribbelaar in plaats van een targetspits als kompaan heeft gekregen.

Dat type baltovenaar heeft eveneens een zekere aantrekkingskracht wat betreft het leer, waardoor Vanzeir kan blijven doen waar hij zo goed in is: voor diepgang zorgen. Maar daarnaast geldt Adingra als een twééde aanvaller die de ruimtes bespeelt. Een mooi neveneffect daarvan is het feit dat Vanzeir zich op korte tijd deels heruitgevonden heeft. Tegen Rangers FC haakte hij regelmatig af om Undav-gewijs te kaatsen of via een snelle draaibeweging en een verticale pass een aanval op gang te brengen. Benieuwd hoe de dynamiek binnen dat nieuwe potentiële koningskoppel zal evolueren in het Dudenpark (of elders, Europees).

21 juli | Royal Antwerp FC 0-0 FC Drita (heenwedstrijd tweede voorronde Conference League)

VAN BOMMEL GOOIT ROER OM NA UUR VOETBALLEN
Toch opvallend, zeker met een Nederlandse coach in de cockpit: al na 61 minuten in de allereerste officiële wedstrijd van Antwerp dit seizoen herschikte Mark van Bommel zijn pionnen van een 4-2-3-1 naar een 4-4-2.

Geen gevaarlijke keuze – al zag Pieter Gerkens er toch wat onwennig uit op die lagere stek -, met Birger Verstraete erbij en vooral tegen een zwakke tegenstander zou RAFC de controle over het middenveld daardoor niet verliezen, maar wel een behoorlijk ingrijpende en een teken dat het nog niet gesmeerd loopt in het favoriete systeem van de Nederlandse oefenmeester. Hoewel Drita defensief geen perfecte wedstrijd speelde, lag het Antwerpse tempo vaak te laag om te profiteren van de vrije ruimtes en veel grote kansen bij elkaar te voetballen.

Omschakelen naar een meer directe manier van opbouwen met twee brekers (Vicent Janssen en Michael Frey) voorin om zo alsnog een goede uitgangspositie te bekomen, was in deze context niet onlogisch. Of een platte 4-4-2 op termijn een duurzaam systeem zou zijn, is echter hoogst onzeker. Met zijn wisselbeleid bracht Van Bommel daarnaast het luxeprobleem in zijn voorlinie onder de aandacht: over twee basiswaardige diepe spitsen beschikken is ontzettend handig, maar ze allebei tevreden houden zal allicht geen gemakkelijke opgave worden.

Advertentie