Eerst en vooral een kort woordje uitleg over dit nieuwe wekelijkse overzicht. Deze rubriek moet vooral beantwoorden aan de vraag van vele voetballiefhebbers naar een normalisering van sfeeracties en alles wat daarbij hoort. Alsook hopen we de kloof te verminderen tussen de tribunes en een artikel in een (online) krant. In deze rubriek maken we geen onderscheid tussen divisie of land, maar kijken we naar de choreografie en het verhaal erachter. Op deze manier is onze nieuwe rubriek ook een uitstekende manier om (nieuwe) clubs, steden of sfeergroepen te leren kennen. Altijd handig voor een voetballiefhebber of groundhopper!

FC GRONINGEN 1-0 Go Ahead Eagles

We starten de rubriek ‘Buitenlandse sfeeracties van de week’ officieel in het noorden van Nederland. In België kent iedereen natuurlijk Ajax, Feyenoord en PSV. Maar wat weet u over FC Groningen? Deze club vierde afgelopen weekend op een fantastische wijze het ontzet van Groningen. Op 28 augustus is het 350 jaar geleden dat onder leiding van Carl von Rabenhaupt het ontzet van Groningen plaatsvond. Om deze overwinning te vieren, vroeg Noord Tribune Groningen op voorhand al om enkel in het groen en wit te komen. Dat stond dus in combinatie met een fantastische tifo, proficiat Groningen!

Dijon FCO 2-1 NÎMES OLYMPIQUE

Onze tweede stop vindt plaats in een ander buurland. In het duel tussen Dijon en Nîmes viel ons oog op een originele sfeeractie. Het vak van de bezoekers was niet al te goed gevuld. Begrijpelijk, want de club en supporters hebben de afgelopen jaren vaak in conflict geleefd en de club hangt onderaan in de Ligue2. Bovendien verloor men de match met 2-1. Maar daar gaat deze rubriek niet over, de aanwezigen die 440 kilometer aflegden, verdienen immers louter respect.

In het uitvak zagen we de tekst “Quoi les dep’ c’est pas cool?”. De letterlijke vertaling hiervan is: “Wat? Zijn verplaatsingen niet cool?” Dat verwijst naar een humoristische serie die in Frankrijk gekend is als ‘Le Flambeau, les avonturiers de chupacabra’. Deze reeks kent een bekende scène waar dit spandoek naar knipoogt. Originaliteit: 10 op 10! En zo wordt ook nog eens duidelijk gemaakt dat het aantal fans er niet toe doet, maar de passie des te meer!

SPVGG GREUTHER FÜRTH 1-3 FC KAISERSLAUTERN

“15 jaar Horidos!” Horidos? Waarschijnlijk heeft u nog niet gehoord van deze groep, of u bent een enorme kenner van de wereld van de ultra’s. Horidos is de ultra’s-groep van de Duitse tweedeklasser Greuther Fürth. Fürth heeft op sportief vlak een slecht jaar achter de rug, het degradeerde afgelopen seizoen van de Bundesliga naar de 2.Bundesliga. Maar dat hield de Horidos niet tegen om hun 15-jarig bestaan te vieren. Dat deden ze via een driedelige choreografie.

Aan de overkant pakte ook traditieclub Kaiserslautern uit met nog maar eens een mooie choreografie in het uitvak. Een mooie voetbalpot in de Duitse tweede divisie!

IFK Norrköping 2-4 AIK FOTBOLL

De laatste van deze week komt uit Scandinavië. Scandinavië wordt in het algemeen vaak enorm onderschat in onze West-Europese streek. De supporterscultuur is er enorm actief en de stadions zijn goed gevuld, toch zeker voor derby’s. Stockholm is als stad een voortrekker hierin en verdient meer aandacht. Al mogen we natuurlijk niet onderschatten hoeveel voetballiefhebbers en liefhebbers van de supporterscultuur wel degelijk op de hoogte zijn van hoe gek ze in onder andere Zweden kunnen zijn. In onderstaand filmpje zie je AIK Stockholm op verplaatsing bij Norrköping. Een enorme groep fans maakte de uitmatch mee, 165 kilometer valt dan ook goed mee naar Zwedense normen. Een luid uitvak en een zee aan vlaggen zorgde voor een fantastische sfeer die werd afgerond door een grootse pyroshow.

Deze eerste aflevering van ‘Buitenlandse sfeeracties van de week’ is geschreven uit passie en liefde voor de supporterscultuur en de rubriek kan nog alle kanten uit. We gaan net wat verder dan kranten – ons motto is niet zomaar ‘Wij beginnen waar de rest eindigt.’ – en voelt hopelijk ook iets beter de reden van of waarheid achter een actie of choreografie aan.

Advertentie