Sinan Bolat beleefde dinsdag geen leuke avond in Genk: de 34-jarige Westerlo-doelman moest zich maar liefst zes keer omdraaien in het stadion waar hij ooit thuis was. In de confrontaties tegen zijn opleidingsclub maakte de twaalfvoudige Turkse international al vanalles mee: hij werd misleid door Elyaniv Barda, slikte een rode kaart na een discussie met Jelle Vossen, maakte een ongelofelijke comeback mee en zorgde voor een belangrijk bekermoment.

Sinan Bolat begon zijn voetbalcarrière in Zonhoven, maar maakte al op jonge leeftijd de overstap naar de jeugdopleiding van KRC Genk. Beetje bij beetje schoof hij op in de hiërarchie, en op 14 maart 2007 maakte hij zijn officiële debuut in het eerste elftal van de club in de bekerwedstrijd tegen RSC Anderlecht, die Genk met 6-0 verloor. Het werd een debuut in mineur, want kort na de rust kreeg Bolat rood nadat hij de doorgebroken Nicolás Frutos neerhaalde.

De samenwerking tussen Genk en Bolat eindigde eveneens in mineur. Nadat speler en club het niet eens raakten over een contractverlenging – BMW X5 of niet –, stapte Bolat in december 2008 voor 150.000 euro over naar Standard. Enkele maanden later hielp hij zijn nieuwe werkgever aan zijn tiende landstitel, onder andere door een penalty van Bryan Ruiz te stoppen en zo testwedstrijden tegen RSC Anderlecht af te dwingen. De kampioen zou rechtstreeks toegang krijgen tot de Champions League-groepsfase, goed voor minstens 15 miljoen euro. Jawel, het transferbedrag van Bolat…

Zijn eerste wedstrijd tegen Genk was de Supercup 2009. Mede dankzij de goede vorm van Bolat haalde de regerende landskampioen het met 2-0 van Genk. In de reguliere competitie werden de bordjes eerlijk verdeeld. Op de tiende competitiespeeldag won Standard met 1-0 na een strafschopdoelpunt van Milan Jovanović. In de terugwedstrijd won Genk met dezelfde score dankzij een afstandsschot van Kevin De Bruyne in de eerste helft. Het was dankzij Bolat dat die score niet werd uitgediept, want een klein kwartier voor tijd stopte de doelman een strafschop van Thomas Buffel.

Een dikke acht maanden na hun supercupconfrontatie kwamen Standard en Genk elkaar opnieuw tegen in Play-off II. In de heenwedstrijd (1-0 voor Genk) kreeg Bolat rust van trainer Dominique D’Onofrio, in de terugwedstrijd werd het 1-1. Elyaniv Barda, ex-ploegmaat van Bolat, wiste op het uur vanop de strafschopstip de openingsgoal van Andrea Mutombo uit. “Bij RC Genk trapte ik vaak penalty’s op Bolat. Altijd koos ik een hoek uit, daarom schoot ik nu door het midden. Dat verwachtte Sinan niet, ik heb hem misleid”, glunderde Barda na afloop van de wedstrijd. Genk kwalificeerde zich dat seizoen als winnaar van Play-off II voor de Europa League, Standard bleef als uittredend landskampioen met lege handen achter.

In de apotheose van het seizoen 2010/11 waren de belangen van de confrontaties tussen Standard en Genk hoger: op 17 mei 2011 besliste een rechtstreeks duel tussen beide clubs om de landstitel. Genk had aan een gelijkspel genoeg voor een derde landstitel en mocht effectief vieren na een 1-1-gelijkspel. Standard, dat zich op het nippertje plaatste voor Play-off 1 en daarin een verbluffende 26 op 30 behaalde, eindigde tweede. Bolat stond in alle play-offwedstrijden in doel, dus ook tijdens de 2-1-zege tegen Genk op de tweede speeldag.

Zijn enige andere wedstrijd tegen Genk dat seizoen was op de elfde competitiespeeldag. Bolat speelde slechts een derde van de wedstrijd: kort na een halfuur kreeg hij rood na een discussie met Jelle Vossen. “Ik heb het nadien goedgemaakt met Vossen”, vertelde Bolat in mei 2011. “We hebben elkaar gezien in Hasselt en nog eens goed gelachen met dat incident. We kwamen tot de conclusie dat we ons allebei dom gedragen hadden”. De tweede wedstrijd in de reguliere competitie (0-2-nederlaag) en de bekerwedstrijd in november 2010 (2-1-zege) miste hij door een blessure.

Op 21 juli 2011 begon Bolat het seizoen 2011/12 opnieuw met een supercupwedstrijd tegen Genk. In een weinig opwindende wedstrijd haalde Genk het met 1-0 Bolat werd in de blessuretijd van de eerste helft verrast door een knappe vrije trap van Dániel Tőzsér. Bolat slaagde er dat seizoen niet in om te winnen tegen Genk. De confrontatie op de zevende competitiespeeldag, die ontsierd werd door anti-Waalse spreekkoren, eindigde in een 3-0-zege voor Genk. In de terugwedstrijd, die op 0-0 eindigde, blonken vooral doelmannen Bolat en László Köteles uit.

De verplaatsing naar Genk op de vijfde speeldag van Play-off 1 (3-2-verlies) was meteen zijn laatste wedstrijd van het seizoen: door een knieblessure miste Bolat de tweede helft van de play-offs. Het was meteen ook zijn laatste officiële wedstrijd voor Standard, want in het seizoen 2012/13 kwam hij door zijn knieblessure niet aan spelen toe. In juli 2013 zette hij zijn handtekening onder een vijfjarig contract bij FC Porto.

Na uitleenbeurten aan Kayserispor en Galatasaray belandde Bolat in de zomer van 2015 op huurbasis bij Club Brugge. Daar speelde hij slechts vijf officiële wedstrijden, waarvan drie in de competitie: tegen Standard Luik, Mouscron-Péruwelz en Waasland-Beveren. Geen Genk dus. Daarvoor moest hij wachten op zijn transfer naar Antwerp FC in 2017.

Tijdens de eerste twee competitiespeeldagen van het seizoen 2017/18 moest Bolat zich nog niet omdraaien: op de openingsspeeldag werd RSC Anderlecht op een 0-0 gehouden, op de tweede speeldag won Antwerp met 0-1 bij KAA Gent. Die lage doelpuntenproductie werd op de derde speeldag goedgemaakt: na nog geen halfuur stond het al 1-3 in het voordeel van Genk. Samatta maakte er nog voor de rust 1-4 van met zijn tweede treffer van de namiddag, Dino Arslanagić zorgde met een owngoal zelfs nog voor 1-5-cijfers. Antwerp milderde wel nog tot 3-5 via William Owusu en… Dino Arslanagić.

Op 23 februari 2018 maakte Bolat zich opnieuw op voor een interessante confrontatie tegen Genk. Op drie speeldagen van het einde van de reguliere competitie stonden de Limburgers zesde met 38 punten, Antwerp stond een plaats lager met… eveneens 38 punten. Beide teams waren dus nog volop in de running voor een Play-off 1-ticket. De sterren stonden niet zo gunstig voor Antwerp, dat al sinds… 27 december 2017 niet meer gewonnen had in de competitie. En inderdaad, het werd geen prettige avond voor Bolat en co: Genk haalde het met 4-0. Bolat leidde de 1-0 van Ruslan Malinovskiy zelf in: de doelman gooide een tweede bal het veld in nadat de thuisploeg al een corner had genomen, waarna Malinovskiy de daaropvolgende vrije trap wondermooi binnentrapte. De 2-0 van Pozuelo volgde pas in de 78e minuut, Karelis en Ndongala vervolledigden de score. Genk plaatste zich uiteindelijk voor Play-off 1, Antwerp viel uit de boot.

Ook de eerste confrontatie tegen Genk in het seizoen 2018/19 was vrij doelpuntrijk: het werd 2-4 op de Bosuil. Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat Antwerp deze wedstrijd zou verliezen, want bij de rust stond het 2-0 voor de thuisploeg: Jonathan Bolingi opende in de 23e minuut de score, Simen Juklerød verdubbelde tijdens de blessuretijd van de eerste helft de Antwerpse voorsprong. Na de rust kwam er echter een heel ander Racing Genk uit de kleedkamer, en dankzij twee goals van Ruslan Malinovskiy en Ally Samatta werd het alsnog 2-4. Een topspanning in een onvervalste topper, want Genk en Antwerp waren op dat moment de nummers een en drie in het klassement. Voor Samatta was het trouwens dubbel feest, want dankzij zijn tweeklapper stak hij Ivan Santini voorbij in de topschuttersstand en mocht hij voortaan met de Gouden Stier op zijn rug spelen.

Om voor wat evenwicht te zorgen, eindigde de terugwedstrijd op een 0-0-gelijkspel. Een paar uur nadat Club Brugge – eerste achtervolger van leider Genk – twee punten had verloren bij Anderlecht, slaagde ook Genk er niet in om te winnen. Een paar uur nadat Club Brugge – eerste achtervolger van leider Genk – twee punten had verloren bij Anderlecht, slaagde ook Genk er niet in om te winnen. De kloof tussen Genk en Club Brugge bleef zo acht punten.

Ook in de eerste confrontatie in Play-off 1 hield Bolat zijn netten ongeschonden: op de tweede speeldag stuurde Antwerp de Limburgers naar huis met een 1-0-nederlaag. Met dank aan Lior Refaelov, die in de vierde minuut het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde via een vrije trap, maar ook met dank aan Sinan Bolat, die achteraf geloofd werd om zijn prestaties. “Ach, die saves, daar wordt hij voor betaald”, lachte ploegmaat Jelle Van Damme na afloop van de wedstrijd.

Het lachen verging Van Damme en Bolat een maand later, toen Genk thuis met 4-0 won van The Great Old. Bolat kon weinig beginnen tegen de goals van Ruslan Malinovskiy, Ally Samatta, Junya Ito en Bryan Heynen. Die eerste en laatste scoorden wel vanop de strafschopstip. Dertien dagen later veroverde Genk zijn vierde landstitel na een 1-1-gelijkspel tegen RSC Anderlecht.

In het seizoen 2019/20 bleef Bolat ongeslagen tegen Genk. Niet qua tegengoals, maar wel qua overwinningen. In de competitie werden de punten netjes verdeeld. In de heenwedstrijd van de reguliere competitie werd het 2-2 nadat Antwerp opnieuw een dubbele voorsprong weggaf – de 2-2 van Sander Berge viel zelfs pas in de zevende minuut van de blessuretijd. De terugwedstrijd eindigt op 1-1 na een goal van Paul Onuachu en een owngoal van Joakim Mæhle.

De belangrijkste confronatie tegen Genk dat seizoen was natuurlijk het bekertreffen in de achtste finale. Joakim Mæhle bracht de bezoekers na vier minuten op voorsprong, nota bene door de bal door de benen van Bolat te schuiven, maar Simen Juklerød en Dieumerci Mbokani brachten Antwerp op voorsprong. De buit was echter nog niet binnen, want Wesley Hoedt duwde in de 81e minuut een voorzet van Dieumerci Ndongala voorbij zijn eigen doelman, waardoor er verlengingen moesten komen. Daarin scoorden beide teams eenmaal, waardoor er met een 3-3-eindstand naar de strafschoppenserie werd overgegaan. Nadat Bolat de strafschop van Dries Wouters stopte, hoefde Mbokani de zijne enkel nog maar binnen te trappen om Antwerp naar de volgende ronde te helpen. The Great Old won op 1 augustus 2020 de Beker van België, weliswaar zonder Bolat.

Vanaf het seizoen 2020/21 bekampte Bolat Genk in een shirt van KAA Gent. Zijn eerste keer was meteen controversieel. Op de tiende competitiespeeldag ontving het zwalpende KAA Gent, dat met Wim De Decker al aan zijn derde trainer van het seizoen zat, de Limburgers. Gent kwam voor via Alessio Castro-Montes, maar Théo Bongonda en Patrik Hrošovský bogen de situatie nog om. Bij de 1-2 van Hrošovský ging Bolat niet helemaal vrijuit.

Dat maakte Bolat in de terugwedstrijd helemaal goed. In de zevende minuut slikte hij een kopbaldoelpunt van Paul Onuachu, maar in de 68e minuut stopte hij wel een strafschop van Théo Bongonda. Bolat maakte zo zijn eigen fout goed, want het was de Zonhovenaar zelf die een strafschopfout had gemaakt op Junya Ito. Zo bleef het 1-1 – Roman Jaremtsjoek had in de blessuretijd van de eerste helft al met het hoofd gelijkgemaakt.

In het seizoen 2021/22 boekte Bolat een persoonlijke primeur: voor het eerst won hij in de reguliere competitie tweemaal van Genk. De 0-3-zege op de twaalfde competitiezege zal deugd gedaan hebben: niet alleen was het een evenaring van de grootste uitzege ooit bij Genk (een evenaring van de allereerste officiële ontmoeting tussen beide teams in 1990), het was simpelweg ook de eerste uitzege van het seizoen in de competitie voor de Buffalo’s. Bolat zelf zat op dat moment in een goede periode: in de acht voorgaande wedstrijden (in alle competities) had hij slechts één veldgoal en twee penaltygoals geslikt.

Ook de 1-0-zege op 12 december 2021 werd ongetwijfeld goed gevierd in de Ghelamco Arena. Het was immers de vijfde opeenvolgende zege in alle competities, na eerder succes tegen Standard (3-1), Lommel SK (0-2), OH Leuven (0-1) en Flora Tallinn (1-0). De magere score doet het niet meteen vermoeden ,maar Gent was heer en meester in deze wedstrijd.

In februari en maart 2022 evenaarde KAA Gent zijn seizoensrecord met zes opeenvolgende zeges op rij (tegen Club Brugge, KAS Eupen, RFC Seraing, Standard, Club Brugge en Zulte Waregem). De 0-1-nederlaag tegen Club Brugge in de heenwedstrijd van de halve finale van de Beker van België, vier dagen voor de 1-2-zege tegen blauw-zwart in de competitie, was de laatste wedstrijd van Bolat voor KAA Gent: wegens contractperikelen werd hij nadien vervangen door Davy Roef. Bolat stond in de Europe play-offs dus ook niet meer in doel tegen de Genkenaars. Gent verloor de heenwedstrijd – zes dagen na de gewonnen bekerfinale tegen RSC Anderlecht – met 0-1, maar won op 15 mei wel met 0-2 in de Cegeka Arena.

Advertentie