Een interimtrainer die een wedstrijd leidt, dat is schering en inslag, zeker in tijden waarin trainers soms sneller worden gewisseld dan overhemden. Maar twéé interimtrainers die tegenover elkaar staan in een officiële wedstrijd, dat is al iets zeldzamer. Het gebeurde afgelopen weekend in de Ligue 1: in de kelderkraker tussen Stade de Reims en AJ Auxerre, die op 2-1 eindigde, vingen Will Still en Michel Padovani het vertrek van respectievelijk Óscar García en Jean-Marc Furlan op.


Padovani (60) stond niet bepaald te springen om over te nemen van Jean-Marc Furlan, de man onder wie hij al tien jaar assistent was bij achtereenvolgens Troyes AC (2012-2015), Stade Brestois (2016-2019) en AJ Auxerre (2019-2022). “Ik hou hier niet van. Ik beschik niet over de kwaliteiten om hoofdtrainer te zijn, om een jaar lang als leider te fungeren. Zo af en toe eens een wedstrijd, ja, maar dan houdt het op”, liet de Corsicaan recent optekenen in de Franse pers. De Corsicaan heeft allesbehalve een groot verleden als hoofdtrainer: alvorens hij zijn lot verbond aan Jean-Marc Furlan was hij jarenlang actief als jeugd- en assistent-trainer bij SC Bastia, de club waar hij als speler meer dan een decennium onder contract lag.

Het bestuur van Auxerre kan maar beter snel werk maken van een opvolger voor Furlan, want Padovani houdt er écht niet van om in de schijnwerpers, want toen hij eens kort overnam bij Bastia slaagde de arme man er blijkbaar niet meer in om boodschappen te doen omdat hij constant werd aangeklampt. Een scenario dat de Corsicaan liever niet meer wil meemaken.

Een heel ander verhaal is het bij Will Still. De Britse Belg is half zo oud als Padovani – twee weken geleden stapte hij op tram drie – en droomt ervan om in de toekomst nog eens T1 te worden. Hoofdtrainer worden van Standard, daar heeft hij onwillekeurig wel eens aan gedacht tijdens die paar weken dat hij het roer overnam na het ontslag van Luka Elsner op 20 april van dit jaar. Onder de leiding van Still wonnen de Rouches in die periode oefenwedstrijden tegen Excelsior Virton en Roda JC. Maar, zo gaf Still een paar weken geleden toe in Sudinfo, Standard deed hem nooit een concreet voorstel om T1 te worden. Still nam het wel sportief op: de Britse Belg begreep dat de nieuwe investeerders liever wilden starten met een grote naam aan het hoofd van het team, die meteen bepaalde resultaten kon garanderen. Ronny Deila dus.

SL 16 FC, het beloftenelftal van Standard in Eerste klasse B, kwam dan weer in handen van Joseph Laumann. Voor deze functie werd de naam van Still destijds iets concreter genoemd, maar het kwam er uiteindelijk niet van. “Het was voor mij simpelweg niet het juiste moment om op het voorstel van Standard in te gaan”, verwoordde Still het begin deze maand in Sudinfo. Toen Óscar García hem weer naar Reims lokte, voelde de toen nog twintiger dat het wél juist zat. Hun eerste samenwerking in de champagnestad was immers succesvol geweest, met dank aan de vrije rol die Still van de Spanjaard kreeg.

Vanaf nu moet Still het in het Stade Auguste Delaune zonder García stellen. De 49-jarige Spanjaard  werd op 13 oktober, een dag vóór de dertigste verjaardag van Still, ontslagen na een teleurstellende 8 op 30. Het 0-0-gelijkspel tegen Paris Saint-Germain, uitgerekend de club waartegen Still vorig seizoen moest depanneren na een schorsing voor García, werd dus op papier zijn zwanenzang. Opvallend genoeg nam Still in deze wedstrijd opnieuw de plaats in van García, die ditmaal om persoonlijke redenen ontbrak. In feite was het 2-2-gelijkspel tegen Troyes AC dus de laatste wedstrijd van García.

Still startte zijn interimperiode met een tweede 0-0-gelijkspel op rij, ditmaal tegen FC Lorient, op dat moment het verrassende nummer twee in de stand dat enkel… PSG voor zich moest dulden. Daar breidde Reims dus een 2-1-zege tegen Auxerre aan, waardoor de zesvoudige landskampioen wat opschuift in het klassement: in het begin van Stills interimopdracht had Reims evenveel punten als het nummer zeventien, nu staat de club al drie punten boven de degradatiestreep. Met dank aan ex-Genk-speler Junya Ito, die tegen Auxerre in de 87e minuut de 2-1-eindscore vastlegde.

Het leerproces van Still is nog niet voorbij, want in principe krijgt hij tot aan het WK de sleutels van de club in handen. Er staan dus nog drie competitiewedstrijden op zijn programma: uit bij Stade Brestois (30/10), thuis tegen FC Nantes (06/11) en uit bij Montpellier HSC (13/11). In principe wordt Still dan opnieuw assistent bij Reims.

Tenzij er een nieuwe opportuniteit op zijn pad komt, uiteraard. Still vertelde begin deze maand in Sudfoot immers dat hij in de toekomst zeker nog eens T1 wil worden. Maar, zo waarschuwde hij: “Ik zal zeker niet op het eerste het beste voorstel springen. Als ik het doe, wil ik dat de omstandigheden ideaal zijn. Een goede timing, de juiste club en de juiste personen rondom mij. Ik heb geen zin om mijn vingers te verbranden”. U hoort het: ook voor de opvolger van García zal Still zich het vuur uit de sloffen lopen.

Advertentie