Geen mens die er zijn hand voor in het vuur zou gestoken hebben na die eerste helft, waarin Argentinië naast een geldig doelpunt ook drie buitenspeldoelpunten scoorde. Maar het onmogelijke gebeurde: Saoedi-Arabië scoorde tweemaal in de tweede helft en zorgde met zijn 1-2-zege voor de eerste stunt op het WK 2022. Het zorgde voor enkele merkwaardige statistieken in het historische WK-parcours van de Argentijnen, die Lionel Messi op persoonlijk vlak wel een mooie mijlpaal zag behalen.

Eerst het goede nieuws. Tijdens de eerste groepswedstrijd zette Lionel Messi meteen zijn voet naast Pelé, Uwe Seeler, Miroslav Klose en Cristiano Ronaldo. Daarvoor moest hij maar één ding doen: scoren. De vier voorgenoemde heren waren immers de enigen die op vier verschillende eindrondes scoorden. Pelé en Seeler deden dat in 1958-1962-1966-1970, Klose stond in 2002-2006-2010-2014 tussen de doelpuntenmakers. Toen Klose zijn laatste WK-doelpunt scoorde, waren Messi en Ronaldo al aan hun reeks begonnen: zij openden hun reeks immers al in 2006. Elk stempelden ze al op minstens drie WK’s hun doelpuntenkaart af: Messi deed dat in 2014, 2018 en 2022, Ronaldo in 2010, 2014 en 2018. U leest het: als Ronaldo in Qatar scoort, is Messi zijn gedeelde record alweer kwijt.

Argentinië dat twee opeenvolgende WK-wedstrijden op rij verliest (binnen de reguliere speeltijd), daar moeten we al voor terugspoelen naar het WK 1994. Toen leek Argentinië op weg om groep D te winnen nadat het tegen Griekenland en Nigeria zes op zes had gepakt, maar op de slotspeeldag gingen de Argentijnen met 0-2 onderuit tegen Bulgarije. Nigeria, dat gestart was met een 3-0-zege tegen Bulgarije, won op 30 juni 1994 ook met 0-2, waardoor iedereen buiten hekkensluiter Griekenland plots zes punten had. Argentinië zakte zo plots naar de derde plaats, wat door die zes eerdere punten gelukkig genoeg was voor de knock-outfase. Daar was Roemenië te sterk: Ilie Dumitrescu zorgde met twee snelle goals – met daartussen een penaltygoal van Gabriel Batistuta – voor een vroege voorsprong, Gheorghe Hagi scoorde net voor het uur de 3-1. De tegengoal van Abel Balbo kon het tij niet meer keren.

In 2018 raakte Argentinië met veel moeite door de groepsfase: na een 1-1-gelijkspel tegen IJsland en een 0-3-nederlaag tegen Kroatië zag het er heel slecht uit, waardoor er tegen Nigeria absoluut gewonnen moest worden. Lionel Messi zorgde kort voor het kwartier voor de openingsgoal, maar Victor Moses maakte vanop de strafschopstip gelijk. In de 86e minuut zorgde Marcos Rojo voor de bevrijding. In de achtste finale tegen Frankrijk klommen de Argentijnen kort na de rust naar een 1-2-voorsprong, maar na de gelijkmaker van Benjamin Pavard en een tweeklapper van Kylian Mbappé stond het plots 4-2. In de blessuretijd zorgde Sergio Agüero nog voor de 4-3.

Is het ook al eens gebeurd dat Argentinië drie opeenvolgende WK-wedstrijden verloor? Jawel! Dat deed het wel verspreid over… drie WK’s. Op het allereerste WK nam Argentinië een prima start: na een 1-0-zege tegen Frankrijk op 15 juli 1930 volgden een 6-3- en 3-1-zege tegen respectievelijk Mexico en Chili. In de halve finale gingen de Verenigde Staten vlotjes voor de bijl: onder het wakend oog van de Belgische scheidsrechter John Langenus werd het 6-1 in Montevideo. De volgende wedstrijd onder leiding van Langenus, de finale tegen Uruguay, leverde echter minder succes op: de thuisploeg won met 4-2 en kroonde zich zo tot eerste wereldkampioen.

Op het WK 1934, dat enkel met een knock-outfase werkte, ging Argentinië meteen onderuit: in Bologna werd het 3-2 voor Zweden. Voor het volgende WK met Argentinië moeten we doorspoelen naar 1958. In de eerste groepswedstrijd kwam Argentinië al na drie minuten op voorsprong tegen West-Duitsland na een doelpunt van Oreste Corbatta, maar de titelverdediger stond bij de rust al 2-1 voor. Het werd uiteindelijk 3-1 in Malmö. Argentinië won zijn tweede groepswedstrijd tegen Noord-Ierland, maar verloor vervolgens met 6-1 van Tsjechoslowakije, waardoor de vicewereldkampioen van 1930 laatste eindigde in de groep. Pas in 1966 zou Argentinië nog eens een WK-groepsfase overleven.

Als we alle WK-nederlagen van Argentinië op een rij zetten, zien we dat er slechts twee WK-duels zijn die Argentinië verloor nadat het de eerste helft won. De tweede keer was op 22 november 2022 tegen Saoedi-Arabië. De eerste keer was op 30 juli 1930… jawel, de allereerste WK-finale! De Uruguayaan Pablo Dorado zorgde na twaalf minuten voor het allereerste doelpunt ooit in een WK-finale, maar Carlos Peucelle en Guillermo Stábile zorgden voor een 1-2-voorsprong bij de rust. Uruguay maakte die achterstand echter nog goed in de tweede helft via goals van Pedro Cea, Santos Iriarte en Héctor Castro. Geen Argentijn zal toen gedacht hebben dat hen pas 92 jaar later opnieuw zou overkomen.

Advertentie