Kameroen is om 11u aan zijn tweede groepswedstrijd begonnen. Een nederlaag zou catastrofaal zijn, want met Brazilië en Zwitserland – die het om 17u tegen elkaar opnemen – hebben al twee landen in groep G drie punten. Het kan vandaag al allemaal over zijn voor de Ontembare Leeuwen.

Er is, naast de strijd om de kwalificatie voor de knock-outfase, nog een andere reden voor Kameroen om voor een driepunter te gaan. Het Centraal-Afrikaanse land is sinds 2002 immers bezig aan een historisch slechte WK-reeks. De 1-0-nederlaag tegen Zwitserland in Qatar was de achtste WK-nederlaag op rij, geen enkel Afrikaans land deed ooit slechter.

De slechte reeks van Kameroen begon op het WK 2002, toen het land met 4 op 6 begon maar door de 0-2-nederlaag tegen de latere finalist Duitsland eindigde met 4 op 9. Dat was een punt minder dan Ierland, waartegen het op de openingsspeeldag nog 1-1 had gelijkgespeeld. In 2010 en 2014 verliet Kameroen het toernooi telkens met een teleurstellende 0 op 9. In 2010 verloren de Ontembare Leeuwen nog telkens met het kleinste verschil (1-0 tegen Japan, 1-2 tegen Denemarken en Nederland), vier jaar later volgden na de 1-0-nederlaag tegen Mexico zware nederlagen tegen Kroatië (0-4) en Brazilië (1-4).

Acht nederlagen op rij, dat betekent ook acht wedstrijden op rij zonder zege. Dat is daarentegen géén Afrikaans record: Tunesië deed het in het verleden slechter met dertien wedstrijden op rij zonder zege. De Tunesiërs startten bij hun eerste WK-deelname in 1978 meteen met een zege (3-1 tegen Mexico), maar daarna was het wachten op Panama-Tunesië in 2018. In die dertien wedstrijden daartussen (verspreid over vijf WK’s) zaten vier draws en negen nederlagen. Die draws waren mooi verspreid over vier WK’s, waardoor de Tunesiërs geen enkel WK puntenloos afsloten.

Voor wie het zich niet meer zou herinneren: het zag er destijds een tijdje niet goed uit voor Tunesië, want bij de rust stonden de Adelaars van Carthago achter tegen de toenmalige WK-debutant. Het was een owngoal van Yassine Meriah die Panama op voorsprong had gebracht. In de tweede helft zorgden de goals van Fakhreddine Ben Youssef en Wahbi Khazri alsnog voor een ommekeer.

Advertentie