De Belgische recordkampioen verkeert in volle crisis. De ambities om mee te strijden voor play-off 1, maken al geruime tijd plaats om te knokken voor een plekje hogerop in het rechter rijtje. Anderlecht staat slechts enkele punten boven de degradatiestreep en zit met heel wat kopzorgen. Troost is dat het niet de enige (top)club in Europa is dat flirt met de gevarenzone.

Nog grotere miserie in Spanje. Sevilla FC mag met Marcos Acuña, Gonzalo Montiel en Papu Gómez dan wel drie wereldkampioenen hebben rondlopen, de viervoudige Europa League-winnaar (zes als je de UEFA Cup meetlet) staat in de Spaanse La Liga op een schamele voorlaatste plaats. Een groot contrast met hun vierde plek van vorig seizoen.

Nog in Spanje is het ook alle hens aan dek bij Málaga CF. De tweedeklasser bevindt zich met een voorlaatste stek in serieuze degradatiezorgen en dreigt naar het derde niveau weg te zakken. De Zuid-Spaanse club was in het seizoen 2012/13 nog de tegenstander van Anderlecht in de groepsfase van de Champions League. Of hoe het allemaal snel keren kan.

Ook in Engeland schommelen een aantal geprezen clubs in de gevarenzone. West Ham United – vorig seizoen nog actief in de Europa league – en Everton FC staan op een degradatieplek. Sprookjeskampioen Leicester City staat slechts enkele plaatsjes hoger.

De fans van Sevilla FC hebben dit seizoen nog niet veel reden gehad tot juichen.

Achterom kijken

Zo vlot het vorig jaar kampioen werd in de Duitse tweede klasse, zo moeizaam vergaat het FC Schalke 04 dit seizoen opnieuw in de Bundesliga. Net als twee seizoenen geleden, bengelt de zevenvoudig Duitse landskampioen onderaan de stand. In 2021 kende het een foute afloop, vraag is of de club de degradatie dit seizoen alsnog kan ontlopen. Michael Frey, die overkomt van Antwerp, moet daar mee voor zorgen.

Ook Bayer 04 Leverkusen is op de sukkel. Normaliter is de Duitse subtopper bovenaan de linkerkolom terug te vinden, dit seizoen moet het lange tijd naar onder kijken. Een zegereeks eind vorig jaar geeft de club uit het Rijnland enigszins terug ademruimte.

Het Nederlandse SBV Vitesse is dit decennium een meer dan degelijke Eredivisionist. Maar anders dan de voorbije jaren, moet de Arnhemse club dit seizoen vooral achterom kijken. Er wordt maar moeizaam gewonnen en de degradatiestreep loert slechts enkele punten om de hoek.

Michael Frey moet Schalke 04 mee uit de gevarenzone helpen.

Historisch drama

Tien titels en zes Franse bekers. Tweedeklasser AS Saint-Étienne kende ooit betere tijden. De Franse traditieclub degradeerde vorig seizoen uit de Ligue 1, nu dreigen Les Verts mogelijk nog een niveau lager te zakken. Saint-Étienne is momenteel de op twee na laatste in de stand. Met vier rechtstreekse zakkers heeft de club nog heel wat werk voor de boeg om een historisch drama te vermijden.

De Russische voetbalcompetitie lijkt sinds de oorlog in Oekraïne van de aardbol verdwenen te zijn, maar er wordt wel degelijk nog gevoetbald. Zenit Sint-Petersburg doet het ook dit seizoen weer prima in Rusland, maar dat kan niet gezegd worden van Lokomotiv Moskou. Deze eeuw drie keer kampioen in eigen land, en verschillende passages in Europese competities, maar nu strijdt de club uit de Russische hoofdstad zowaar om het behoud. Het staat een plek boven de rechtstreekse degradatieplaatsen, maar wel nog altijd op een barrageplek.

Er ligt nog heel wat werk op de plank voor de spelers van Saint-Étienne.

Van kampioen tot degradant?

Nog zo’n traditieclub is FC Zürich. Afgelopen seizoen kroonde het zich tot landskampioen in Zwitserland, dit seizoen is er minder reden tot feest. De ploeg uit het noorden van het land staat afgetekend laatste in de Zwitserse Super League. Als dat maar goed komt.

2022 was voor Zürich een jaar met ups en downs.

Advertentie