Zondagnamiddag om 16 uur trapt RWDM in het Edmond Machtensstadion zijn derde play-offwedstrijd tegen Club NXT af. Een uur eerder begint derdeprovincialer Racing White Woluwe aan zijn mogelijke kampioenenwedstrijd tegen RU Auderghem B. Als de leider in Derde provinciale Waals-Brabant C vandaag wint tegen het nummer twee is het feest in het Fallonstadion, want dan is de nauwelijks drie jaar oude club uit Sint-Lambrechts-Woluwe zeker van promotie naar Tweede provinciale.

Een kleine maand geleden, op 16 februari, vond er in het Fallonstadion een merkwaardige oefenwedstrijd plaats. Op het hoofdveld van dit historische stadion, waar een halve eeuw geleden nog eersteklassevoetbal werd gespeeld, nam Racing White Woluwe het op tegen de beloften van RWDM. Voor de bezoekers was het een beetje back to the roots, want de ‘oorspronkelijke versie’ van RWDM, die in 2002 op de fles ging, heeft een verleden in het Fallonstadion. De helft van RWDM weliswaar: toen eersteklasser Racing White en tweedeklasser Daring Club Molenbeek in 1973 in het huwelijksbootje stapten om samen het befaamde vierletterwoord te gaan vormen, werd als locatie het Edmond Machtensstadion (toen nog Oscar Bossaertstadion) van Daring gekozen en niet het Fallonstadion van Racing White.

Sinds 2020 speelt er dus opnieuw een Racing White in het Fallonstadion. In tussentijd heeft het stadion natuurlijk een paar andere bespelers gehad: decennialang was het de thuishaven van White Star Woluwe, tot de club in 2014 onder de naam White Star Bruxelles naar… het Edmond Machtensstadion verhuisde. Van 2013 tot 2020 was er ook Leopold FC, het stamnummer vijf dat achttien seizoenen in de hoogste divisie speelde en in 1902 zelfs vicekampioen werd. Na zeven seizoenen in het Fallonstadion verhuisde de club weer naar het sportcomplex in Neerstalle, een wijk in Ukkel en Vorst.

Voor het Fallonstadion was het jaar 2020 een sleuteljaar. In dat jaar promoveerde Femina White Star Woluwe naar de Super League, waardoor het Fallonstadion weer een eersteklassestadion werd – weliswaar in het vrouwenvoetbal. Op de koop toe ging er met Racing White Woluwe een gloednieuwe – en tegelijk ook gereïncarneerde – club van start in Derde provinciale, het laagste niveau in Brussel en Waals-Brabant.

Juist, die oefenwedstrijd tegen de beloften van RWDM… Die eindigde op 3-5 in het voordeel van de Molenbekenaars. Daar konden ze in het Fallonstadion zeker vrede mee nemen.

“Er waren niet zo heel veel supporters voor de oefenmatch tegen RWDM, er waren vooral veel jongeren van onze club. Die konden zo met hun eigen ogen eens zien hoe Elite Jeugd eruit ziet. Tijdens een normale competitiewedstrijd zijn alle jeugdcategorieën meestal aanwezig, maar op een donderdagavond ging dat natuurlijk niet. Ach, het was heel leuk”, vertelt Tanguy Huybrechts, verantwoordelijk voor de jeugdschool van de club.

“De eerste helft ging redelijk gelijk op. In de tweede helft hebben we evenwel wat jonge spelers het veld opgestuurd. Spelers van de U19, zelfs van de U17. Vanaf dan is het voor RWDM wat makkelijker gegaan. Het was handig om te testen hoe die jongens reageren tegen een team dat op een sneller tempo speelt en heel technisch is”, vervolgt Huybrechts, die bevestigt dat Racing White Woluwe en RWDM een goede verstandhouding hebben.

“Er zijn historische linken tussen beide clubs. We komen goed overeen. Ik weet niet hoe lang we nog met elkaar in contact zullen staan, denkend aan wat er allemaal in Molenbeek gebeurt, maar er zijn in ieder geval goede banden tussen beide clubs. We vormen immers geen directe concurrentie voor elkaar: zowel tussen onze eerste ploegen als bij de jeugd spelen we op andere niveaus”.

Dat Racing White Woluwe een Elite Jeugd-ploeg aan het werk zag kon niet anders dan interessant zijn, want het is niet alleen de eerste ploeg die aan de vooravond van een promotie staat: ook de jeugdacademie van de club heeft op die paar jaar tijd al grote stappen gezet.

“Onze jeugdopleiding is dat seizoen van het regionale naar het provinciale niveau gestegen, de Iris League. Dit jaar stijgen we mogelijk voor het tweede seizoen op rij, want net als bij de eerste ploeg is er bij de jeugd ook een boeiende strijd aan de gang. De twee eerste clubs van Iris B stijgen naar Iris A, en op de voorlaatste speeldag spelen we tegen onze eerste achtervolger”.

Het gaat snel voor Racing White Woluwe. De club kan natuurlijk teren op het mooie verleden van zijn geestelijke voorganger, maar in zijn huidige vorm bestaat de club natuurlijk nog altijd maar drie jaar. “We groeien snel, dat is juist. Die groei is moeilijk te beheren, maar als het mogelijk is gaan we gewoon door”, aldus Huybrechts.

“We zijn nu bezig aan ons derde seizoen. Het debuutseizoen werd meteen overschaduwd door de coronapandemie, daarin is er nauwelijks iets kunnen gebeuren. We kunnen eigenlijk stellen dat vorig seizoen ons échte eerste seizoen is geweest. De eerste ploeg heeft het ook niet slecht gedaan: de jongens plaatsten zich voor de eindronde, maar greep daarin jammer genoeg naast de promotie naar Tweede provinciale”.

Dat verliep in bijzonder tumultueuze omstandigheden. De club sleepte tegen het B-elftal van Crossing Schaerbeek een strafschoppenserie uit de brand, maar de wedstrijd moest uiteindelijk herspeeld worden nadat er in die strafschoppenserie een onreglementaire tweede gele kaart werd uitgedeeld. Racing White Woluwe ging in beroep, waarna de wedstrijd herspeeld moest worden. Crossing Schaerbeek B won de heruitgave met 3-1. Een paar dagen later ging Crossing evenwel onderuit tegen het B-elftal van RUS Rebecquoise.

En zo komt het dat Racing White Woluwe op zondag 26 februari 2023 de perfecte wraak kon nemen op Crossing. In oktober werd het nog 5-0 in het Josaphatpark, maar op de 25e speeldag gaven de Woluwenaars het toenmalige nummer drie in de stand een stevige duw in de titelstrijd door op een cruciaal moment in het kampioenschap met 4-1 te winnen. Een week later ging Racing White Woluwe weliswaar met 2-1 onderuit bij Union Rixensartoise B, maar het feit dat er een week later opnieuw een titelconcurrent over de vloer komt – nummer twee RU Auderghem B – zorgt ervoor dat de jongens van trainer Didier Van Den Eynde het kampioenschap nu al in een definitieve plooi kunnen leggen.

Zal er, buiten de talrijk opkomende jeugdspelers, veel volk juichen als Racing White Woluwe straks de oppergaai grijpt in Derde provinciale Waals-Brabant C? Zoals reeds gezegd zit de club een beetje tussen twee stoelen in: enerzijds is er het glorieuze verleden van Racing White, maar anderzijds is de club natuurlijk ook een nouveau-né.

“We hebben een paar oud-spelers die regelmatig komen, waaronder onze erevoorzitter Guy Hanssens. Als we kunnen, proberen we daar zeker voor te zorgen. Maar ze worden ouder en ouder natuurlijk”, aldus Huybrechts. Dat werd vorige maand ook pijnlijk duidelijk met het overlijden van Willy Tack, de voormalige doelman van Racing White die Club Brugge in het seizoen 1971/72 van de titel hield door blauw-zwart op de slotspeeldag van de competitie op een 1-1-gelijkspel te houden.

“Anderzijds proberen wij ook een nieuw publiek op te bouwen, want eigenlijk komen we van nergens. De jongeren van de club proberen we echt aan deze club te binden. Dat proberen we te doen door animatie, onder andere met een TikTok-account. Onlangs vierden wij onze duizendste volger”.

Daar komen er misschien nog een pak bij als Racing White Woluwe zich straks verzekert van zijn langverwachte promotie. De club is er alleszins klaar voor, bevestigt Huybrechts.

“Of we volledig klaar zijn voor Tweede provinciale? Dat zou ik niet kunnen zeggen, maar promoveren naar Tweede provinciale was zeker het doel toen we aan het huidige seizoen begonnen. Ook bij de jeugd hadden we gehoopt dat de promotie mogelijk zou zijn. Mochten we het voor elkaar kunnen krijgen om “.

Advertentie