‘Drie’ bleek een sleutelwoord in de derde editie van deze nieuwe rubriek, waarin de grote kanonnen duidelijk geïnteresseerd waren. Leandro Trossard kwam met drie assists in één helft erg dicht bij een hoofdrol in dit artikel en ook Loïs Openda pakte via een hattrick en een assist uit met een stevige inzending, maar uiteindelijk is het een andere grote naam die het haalt met een drieklapper. En dat wegens de onttroning van ene Eden Hazard …

Een kwieke binnentikker in de 46e minuut betekende vrijdagavond meer dan gewoon de 1-0 tegen Olympique Lyon voor Jonathan David (23): met zijn 51e treffer voor Lille OSC stak hij Eden Hazard genadeloos voorbij als clubtopschutter van de eeuw bij de Noord-Fransen.

Genoeg voor een zege was het uiteindelijk niet, ook de bezoekers scoorden driemaal, maar met nog twee succesvolle strafschoppen en dus een hattrick staat David vandaag aan de leiding in de Ligue 1 wat het individuele doelpuntenklassement betreft. Al moet hij die troon wél nog delen met een andere wereldster, want ook Kylian Mbappé scoorde reeds 19 keer.

Buffalo

Doorbreken in Europa deed Jonathan David uiteraard in Gent. En hoe: met 37 treffers en 15 assists in 83 wedstrijden deed de Canadese spits het ronduit schitterend bij de Buffalo’s, nota bene zijn eerste avontuur als volwaardig profvoetballer. In het seizoen 2019/20 trof niemand in de Jupiler Pro League vaker raak.


Jonathan David

(-2018: Ottawa Internationals SC)
2018-2020: KAA Gent
2020-2023: Lille OSC


Waar het in de Ghelamco Arena niet lukte om een prijs in de wacht te slepen, heeft David ondertussen de Ligue 1 en de Franse supercup in zijn prijzenkast staan. Liefst had hij ondertussen al een stap hogerop gezet, maar die trofeeën en natuurlijk dit kersverse clubrecord pakken ze hem nooit meer af.

Advertentie