Zondagavond, 20u23. KV Oostende knikkert KAA Gent definitief uit de top 4. Alweer geen Champions’ Play-offs, alweer een grote ontgoocheling voor iedereen die blauw en wit in z’n hart draagt. Welke andere grote tegenslagen kregen de Buffalo’s de afgelopen jaren te verwerken? Een (pijnlijk) overzicht.

SC Altach – KAA Gent
Derde voorronde UEFA Europa League
03/08/2017

Hun tweede Europese campagne ooit was het. SC Altach moest een makkelijke eerste horde worden voor KAA Gent in de Europa League. Met een 1-1-gelijkspel in de heenronde trokken de Buffalo’s vol goede moed naar Oostenrijk om de klus te klaren. Maar na 11 minuten kwam de Europese droom van de Gentenaars al een eerste keer stevig onder druk te staan: 1-0 voor de Oostenrijkers na een blunder van toenmalig doelman Jacob Rinne.

Net voor rust kreeg Gent een strafschop, die Danijel Milicevic koelbloedig omzette. Nog 45 minuten om een absolute blamage te vermijden …

Maar na de rust werd het alleen maar erger. Stefan Mitrovic pakte al snel een tweede gele kaart, waarna Altach er 2-1 en 3-1 van wist te maken. Exit KAA Gent, dat met heel veel frustraties achterbleef.

KAA Gent – KV Mechelen
Finale Croky Cup
01/05/2019

Het moest een fantastische voetbalnamiddag worden. Negen jaar na de laatste bekerwinst, toen tegen Cercle Brugge, was heel Gent klaar voor een nieuwe triomf. Tegen toenmalig tweedeklasser KV Mechelen was het geloof in een nieuwe prijs dan ook groot. Dat was in eerste instantie ook niet geheel onterecht. Gent zag een goede start van de wedstrijd beloond met een 1-0-voorsprong. Jean-Luc Dompé zette na het Gentse supporterslegioen na 32 minuten spelen in lichterlaaie.

Lang konden de Gentse fans echter niet juichen, want slechts 5 minuten later hingen de bordjes alweer in evenwicht. Nikola Storm pegelde de 1-1 tegen de touwen. Vanaf dat moment kwam de match pas écht op gang. De tweedeklasser had zich in de eerste helft niet meteen minder getoond dan de PO1-ploeg, maar na rust schakelden de Buffalo’s wel een versnelling hoger. Ondanks de Gentse druk kon KV Mechelen op voorsprong te komen, toen Mera voor een onzekere Kaminski een hoge vrijschop van Schoofs staalhard binnenkopte: 1-2.

Nadien bleef Gent wel drukken, maar door enkele puike reddingen van doelman Michael Verrips wist KV Mechelen de zege over de streep te trekken. Een enorme stunt van de Maneblussers, die voor de tweede keer in hun geschiedenis de beker van België pakten. De Gentse aanhang bleef woest achter. De supporters verweten hun spelers een gebrek aan inzet en doorzettingsvermogen.

Cercle Brugge – KAA Gent
Speeldag 33 Jupiler Pro League
03/04/2022

Cercle Brugge – KAA Gent was de voorlaatste wedstrijd van de reguliere competitie, en het was een match van levensbelang. Gent wist vooraf wat hen te doen stond: 6 op 6 halen tegen Cercle Brugge en OH Leuven, en Play-off 1 was binnen. Een zeer haalbare opdracht, zeker in de flow waarin de Buffalo’s toen zaten. Ze hadden toen 21 op 21 laten noteren en de vierde plek eindelijk terug heroverd. Een misstap tegen Cercle Brugge was uit den boze.

Voor de match was echter niemand in het stadion met voetbal bezig. Het prachtige eerbetoon aan overleden Cercle-doelman Miguel Van Damme liet niemand onberoerd. Het zorgde voor een extra stimulans bij de Vereniging.

Een studieronde was niet aan de orde. Na amper 3 minuten spelen zette Tarik Tissoudali de Gentenaars al op een 0-1-voorsprong. Lang konden ze niet genieten van de voorsprong, want slechts enkele seconden later zorgde Thibo Somers al voor de veelbesproken gelijkmaker. Iedereen bij Gent claimde buitenspel, maar de VAR greep niet in. Achteraf bleek dat de cameraman nog niet op zijn positie stond, waardoor er geen buitenspellijn kon getrokken worden.

Na een halfuur spelen kwam Gent opnieuw op voorsprong via Depoitre, 1-2. Toch verloor Cercle de hoop niet, en Thibo Somers maakte op 10 minuten van het einde zijn tweede van de namiddag. Gent was zijn vierde plek alweer kwijt. Vooral de buitenspelgoal zorgde voor heel wat onbegrip bij de Gentenaars, die enkele dagen later zelfs een clubstatement publiceerden.

KAA Gent – KV Oostende
Speeldag 34 Jupiler Pro League
23/04/2023

En dan de wedstrijd van afgelopen weekend natuurlijk. Iedereen achtte de Buffalo’s al zeker van Play-off 1, tot zondag dus. KAA Gent speelde een absolute non-match. Het team leek wel verlamd door de stress.

Na de 0-1 van Oostende volgde wel nog een aanvalsgolf van Gent. Hugo Cuypers – wie anders – gaf iedereen in de Ghelamco Arena weer eventjes hoop, maar toen Nick Batzner er in de 88e minuut 1-2 van maakte, was de anticlimax een feit. Voor het derde jaar op rij geen plekje in de Champions’ Play-offs voor Gent.


Advertentie