De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League valt het best te omschrijven met een paar berichtjes uit de voetbalvriendenchat:

“Hoe ziet dat er eigenlijk uit, een uitverkocht Regenboogstadion?”
“Momenteel zoals een begrafenis.”

“Even de hond uitlaten en alles is gekanteld.”

“Deze speeldag is materiaal geschikt voor kijkers vanaf 18 jaar.”
“Dit is voetbal op speed.”

“1-2 KVO!!!”
“De Ghelamco loopt leeg.”
“Joke club.”

Deze berichtjes werden synchroon verzonden met de steeds veranderende gebeurtenissen op en naast de velden, die onvergetelijke beelden van enkel oprechte taferelen opleverden. Kwade Buffalo’s schoppen als gefrustreerde kinderen zonder zakje paprikachips op de stoeltjes voor hen na de 1-2 van KV Oostende. Ze verlaten massaal het stadion in desillusie, geen idee wat ze daar doen. Terwijl springt en danst Noa Lang voor zijn fans. Hij geniet uitbundig van de aandacht en is dolgelukkig met die vierde plaats in de stand. Lang geeft om zijn Club, ook al hij pretendeert hij vaak groter dan dat te zijn. Ondertussen ontpopt verdediger Lukas Willen zich bijna tot de held van Zulte Waregem. Met een Cruijffiaanse kapbeweging en een schot in het zijnet zet hij de bijna-remontada in, zendt vervolgens een luchtkus naar mama en papa in de hoofdtribune. Maar de realiteit van een heel seizoen haalt hem in: met een bleek gezicht kijkt hij in het niets als de woorden ‘tweede klasse’ zijn hoofd doen opblazen. Daar kan Jelle Vossen niet aan denken. In een interview na de wedstrijd barst hij in huilen uit als hij zegt: “Ik wil sowieso nog voetballen.” Plots valt alle hectiek van de slotspeeldag uit het firmament. Uit zijn linkeroog daalt nog snel een traan, die alle voorgaande beelden relativeert. Voor de camera staat een kampioen met titels en bekers op zijn conto en hij weet niet eens of hij nog op het hoogste niveau mág voetballen. Een schrijnend lot van het gecorrumpeerde moderne voetbal. Daarmee vergeleken kijken de Zulte- én Waregemsupporters uit naar de derby van het stille Leieland tegen het roemloze Deinze. Zij weten niets.

Advertentie