De Engelse voetbalbond koos, na het ontslag van Hodgson, voor een totaal verschillend profiel. De guitige Sam Allardyce werd de vervanger van de eerder saaie Roy Hodgson. Wij bekeken de eerste wedstrijd van het nieuwe Engeland onder Allardyce en maakten een analyse van het systeem.

De tegenstander van vandaag, Slovakije, zat tijdens het EK ook in de groep van ‘The Three Lions’. Die wedstrijd kunnen we wel niet vergelijken met deze ontmoeting, aangezien de toen al geplaatste Engelsen met een halve B-ploeg speelden.

We nemen er eerst en vooral de basisopstelling van Hodgson bij: Hart; Walker, Cahill, Smalling, Rose; Dier, Rooney, Alli; Lallana, Kane, Sterling. Hij koos voor een 4-3-3, met de punt naar achter op het middenveld.

De eerste opstelling van Allardyce: Hart; Walker, Cahill, Stones, Rose; Dier, Henderson, Rooney; Sterling, Kane, Lallana. ‘Big Sam’ kiest ook voor een 4-3-3, maar dan wel met een echte nummer 10, Rooney. Het driemansmiddenveld speelt dus met de punt naar voor.

Hart blijft doelman, ondanks zijn transfer naar Torino. De nieuwkomer bij Manchester City, Stones, staat naast Cahill. Smalling komt terug uit blessure, waardoor we niet zeker weten hoe het centrale duo er in de toekomst uit zal zien. Spurs-speler Danny Rose blijft linksachter. Shaw, die het EK mistte door een beenbreuk, krijgt nog wat extra rust met het oog op de Manchester-derby.

Op het middenveld komt Henderson erbij, ten koste van Alli. Zo krijgt de ploeg meer stabiliteit. Op de flanken kiest Allardyce voor dezelfde namen: Sterling en Lallana. Ze wisselden wel meermaals van plek. Voorin staat Kane, Rooney speelt in steun van de spits, die de laatste tijd de weg naar het doel niet meer kan vinden.

De bedoeling van Engeland werd al snel duidelijk: hoge backs, veel druk naar voren en veel lopende mensen. Henderson speelde bij momenten hoger dan Rooney, hij fungeerde als box-to-box-middenvelder.

Eén van de meest verrassende keuzes van Hodgson was Kane (1m88) als hoekschopnemer. Allardyce kiest, logischerwijze, voor kapitein Rooney.

De eerste helft was erg matig en eindigde op 0-0. Beide ploegen hadden één grote kans. Engeland domineerde, maar ze kwamen niet tot veel kansen. Er zat te veel afval in het Engelse spel.

Slovakije moest meer dan een half uur met 10 spelen, na de rode kaart van Skrtel. Allardyce bracht toen Alli. Henderson kwam van het veld en zo speelde Engeland (op Stones i.p.v. Smalling na) in compleet dezelfde opstelling als onder Hodgson.

Met 11 tegen 10 kwam er meer Engelse druk en met Walcott en Sturridge werden er nog twee frisse, aanvallend ingestelde jongens gebracht. Toch geraakten ze niet verder dan een schot van Lallana op de paal. Dat dachten we toch, want Lallana scoorde de 0-1 ná de extra tijd. De ref liet nog even doorspelen en zo heeft Engeland drie punten!

De wedstrijd eindigde op 0-1. Uiteindelijk zagen we erg weinig verandering bij Engeland. Te weinig creativiteit, te weinig kansen. Hier moet Allardyce iets op vinden, want zijn debuut was verre van geslaagd. Toch begint hij met een (erg nipte) overwinning.

Wout Ectors