België begon gretig aan de wedstrijd, maar Cyprus probeerde zich kranig te weren. Na de wedstrijd tegen Spanje werden er 3 nieuwe spelers in de basiself gebracht. Vermaelen, Fellaini en R. Lukaku vervingen Nainggolan, Origi en J. Lukaku.

De eerste tactische keuzes vielen erg op langs de linkerflank, waar er een wisselwerking ontstond tussen Carrasco en E. Hazard. Op rechts zagen we dan weer Witsel meer naar rechts inzakken, waardoor Meunier meer rushes naar voren kon maken.

In de beginfase wilde België snel combineren, maar dat lukte de Rode Duivels niet gemakkelijk. Na 10 minuten stak Cyprus ook de neus eens aan het venster, maar echte scoringskansen kwamen er niet.

Na 13 minuten zagen we de eerste echte goede kans. Eerst Meunier met het schot dat afweek op de lat via de Cypriotische keeper, R. Lukaku kopte de bal in de herneming binnen. R. Lukaku werkte in de beginfase zeer hard. Hij verdiende dit doelpunt zeker.

Cyprus stak zijn neus opnieuw aan het venster met een kopbal, die maar net over ging. Na 20 minuten zakte het tempo en kon Cyprus nog een keer proberen Courtois te bedreigen, maar Vertonghen voorkwam een kans. De Bruyne probeerde het ook een keer van afstand, maar de bal ging ver naast. Hierna werd het spelbeeld van de Rode Duivels toch wat minder.

Na 32 minuten zagen we nog eens een kansje voor Cyrpus, een afstandsschot dat ver naast ging. België kwam er maar moeilijk uit. Vertonghen probeerde na 37 ook eens zijn kans, hij rukte op en schoot van 25 meter, tevergeefs. Na 38 minuten had het 0-2 moeten zijn, korte combinaties tussen De Bruyne en Hazard, maar 2 keer net geen goal omdat R. Lukaku niet kon afwerken. In de 43ste minuut hield Courtois de Cyprioten op 0-1 met een goede redding.

RUSTSTAND: Cyprus 0-1 België

In de 2de helft voelde Cyprus dat er iets mogelijk was. Het ging vol vooruit maar België kraakte niet. Het kon vlak daarna counteren, maar R. Lukaku zijn voorzet was niet zuiver genoeg. België probeerde via E. Hazard te versnellen maar wederom was er niemand voor doel.

In de 60ste minuut speelde Fellaini nogmaals met vuur door zijn tegenstander hard neer te werken. De vrije trap ging maar net naast. Vlak daarna kwam België er eindelijk eens goed en snel uit. Carrasco met het schot en weer R. Lukaku die in de herneming kan binnenwerken. Het ging gelijk op, maar Cyprus moest zich stilaan gewonnen geven.

Carrasco had in de 66ste minuut een wereldgoal in gedachten. Zijn poeier vanop 30 meter belandde recht in de handen van de Cypriotische doelman. Even daarna ging Vertonghen nog eens zijn kans, zijn schot ging hoog over. 5 minuten later was er een snelle combinatie in het zestienmetergebied van Cyprus, maar het liep wederom niet goed voor de Rode Duivels.

In de 76ste minuut had het zomaar 0-3 kunnen zijn. Meunier schiet vanuit een scherpe hoek, opnieuw ziet de Cypriotische doelman er niet goed uit, Carrasco trapte de bal (via een Cyprioot) in hoekschop. Na 81 minuten is het dan toch 0-3. Een versnelling van Hazard op links, die teruglegde op Carrasco, die laat de bal voor De Bruyne wiens schot nog gepareerd werd, maar weer was Hazard daar om de bal breed te leggen op Carrasco.

In minuut 89 gaf Cyprus nog een penalty cadeau. Batshuayi nam de penalty voor zich, maar de recordaankoop van Chelsea mistte.

Conclusie: Het was niet de mooiste wedstrijd van België, maar ze waren autoritair en wonnen hun openingsmatch met 0-3. Er zal nog goed getraind moeten worden, maar de nieuwe tactische beslissingen van Martinez pakten goed uit. Het kan enkel beter worden.

Doelpunten:
’13 R. Lukaku 0-1
’61 R. Lukaku 0-2
’81 Carrasco 0-3

Wissels:
’69 Sotiriou > Mytides (Cyprus)
’69 Laban > Artymatas (Cyprus)
’73 R. Lukaku > Batshuayi  (België)
’78 Kastanos > Makris (Cyprus)
’84 Fellaini > Nainggolan (België)

Bjorn Rombaut