​Het fabelachtige sprookje van voetbalclub Leicester City is ondertussen wel bekend. Door de grote, rijkere clubs te verslaan in de Engels Premier League werd het ‘kleine’ Leicester, tegen de verwachting van iedere voetbalfanaat in, kampioen. Dat verhaal krijgt nu een vervolg.

Het verhaal van Leicester City zou niet misstaan in een sprookjesroman. Vardy die zichzelf opwerkt van fabriekswerker en amateurvoetballer tot held van Leicester. Mahrez die, via een omweg in de tweede divisie van Frankrijk, door tal van topclubs in de gaten wordt gehouden. Kanté, misschien wel de belangrijkste schakel achter dit succes, heeft een welverdiende transfer naar Chelsea gemaakt. En dan nog hoofdcoach Ranieri die, voordat hij bij Leicester kwam, de leiding had gehad bij echte topclubs. Hij koos voor het ‘kleine’ clubje Leicester en op wonderbaarlijkwe wijze heeft hij Leicester tot kampioen van Engeland kunnen maken. Het sprookje was compleet, zou je zeggen…

Dat bizarre sprookje krijgt nu een vervolg. Leicester kwam door het kampioenschap voor het eerst in haar bestaan terecht in de Champions League. Die kans heeft Leicester ogenschijnlijk met beide handen aangepakt. Door 4 overwinningen uit 5 duels te pakken zijn ze, met nog één groepswedstrijd te gaan, al zeker van een plek bij de 16 beste clubs van Europa. De stuntploeg gaat zelfs door als groepshoofd naar de volgende ronde. Een unicum voor de club uit Leicester.

De vraag is natuurlijk: waar gaat dit sprookje stoppen? Ik hoop dat het nog wel eventjes door kan gaan. Leicester laat op deze manier fantastisch zien dat het niet alleen maar om macht, geld en grote namen gaat in het hedendaagse voetbal. De voetbalwereld is overgenomen door het grote geld, maar Leicester laat zien dat dat niet per se de sleutel tot succes hoeft te zijn.

Stan Damen

Advertentie